Het Mongoolse Paard, Het Meisje En De Therapeut - Hesther Selbeck


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In dit liefdevolle en ook humoristische boek Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut, beschrijft Hesther Selbeck in een stijl, die bij vlagen doet denken aan het dagboek van Bridget Jones, haar werk als systeemtherapeut in de Jeugd GGZ.

Hoe zij na een trektocht te paard door Mongolië de vernieuwende Contextuele Paardentherapie (CPT) ontwikkelt. Ze zet daarin paarden centraal als co-therapeut, voor zowel jongeren met complex psychiatrisch gedrag als hun ouders. Ontwapenend eerlijk maakt ze ons deelgenoot van haar persoonlijke ontwikkeling: haar zoektocht naar zingeving in estatic dance en meditatie, haar bestaansrecht in relaties en haar spirituele ingevingen en dromen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hesther Selbeck (1982) is vrijgevestigd systeemtherapeut in Nederland en in Catalonië. Ze is ontwikkelaar en leidinggevende van de Contextuele Paardentherapie (CPT) programma's, waarbij ze met haar team paardentherapie, het rijden van paardrijtochten en systeemtherapie combineert. Ze werkt met 'uitbehandelde' jongeren (en hun ouders) en volwassenen. Daarnaast geeft ze trainingen en lezingen (o.a. TEDxHaarlem) over CPT. Ook schrijft ze artikelen voor systeem- en psychologische tijdschriften.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Juliette Verberne (www.julietteverberne.com)

Binnenwerk:
Uitgeverij Elmar BV

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789038928302

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Therapie & behandelmiddelen

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut van Hesther Selbeck zie je dat het paard en de vrouw op het paard een zijn, dat ze elkaar lijken te begrijpen. Je wilt het verhaal erachter dan ook lezen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. De titel wordt al snel duidelijk. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut van Hesther Selbeck is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel kom je te weten wat de auteur er toe dreef om naar Mongolië te gaan en wat de aanleiding ervoor was. Ze deelt daarin open en eerlijk haar privéperikelen en waarin ze merkt dat het werk dat ze wil doen niet bij haar past. Althans niet op de manier zoals men verwacht dat ze dat gaat doen. Ook privé heeft ze het een en ander te verduren, is ze zichzelf kwijt. 
In het tweede deel vertelt de auteur over haar tocht in Mongolië. Ze leert zichzelf kennen. Ze ontdekt wat ze wel wil en niet meer wil. Het is een tocht met vele hoogte-, maar ook een paar dieptepunten en veel wat er tussenin zit. Ook ontdekt ze hoe ze haar werk dat ze graag wil doen, op een andere manier wil doen dan wat 'normaal' is in Nederland. Ze heeft tijdens die reis diverse lessen geleerd, veel lessen kunnen anderen ook wat aan hebben, zoals bijvoorbeeld dat niet iedereen te vertrouwen is, ook al komt hij op het eerste gezicht betrouwbaar over.
In het derde en laatste deel probeert ze haar droom te verwezenlijken, maar eerst gaat ze nog naar Frankrijk voor haar zoektocht in zingeving in estatic dance en meditatie. Eenmaal terug in Nederland gaat ze op zoek naar praktijkruimte en kijkt ze naar de mogelijkheden. Zoals dat gaat met nieuwe dingen, moet de auteur veel mensen overtuigen van haar ideeën zoals zij dat voor zich ziet en waarom zij denkt dat haar plan jongeren die 'uitbehandeld' zijn wel kan slagen. Bij het laatste is het de vraag of het haar zal lukken om haar doel te bereiken, of ze de mensen die zij nodig heeft om haar plannen te verwezenlijken kan overtuigen.
Hesther Selbeck is in Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut open en eerlijk over haar zoektocht naar zichzelf. In het eerste deel is het voor te stellen dat er mensen zullen zijn die haar soms oppervlakkig vinden, zullen haar gedrag soms zelfs afkeuren zoals bijvoorbeeld als ze een man om een bepaalde reden verlaat. Anderen zullen zich daarentegen (deels) herkennen in het gedrag van de auteur omdat ze zelf ook in zo'n soort situatie hebben gezeten. Sowieso zullen veel mensen zich (deels) herkennen in het verhaal. Hoe dan ook, de auteur weet haar gevoelens goed te verwoorden, ze heeft zichzelf kwetsbaar durven op te stellen in het verhaal. Het is goed dat ze haar angsten en onzekerheden heeft opgeschreven. Veel mensen zullen beseffen dat ze niet de enigen zijn die zich wel eens of vaak zo voelen. Geregeld stelt ze zich vragen, zoals of ze zo onzeker is. Ze gaat geregeld in gesprek met paarden waardoor ze een beter inzicht krijgt zichzelf, maar ze vraagt ook vaak anderen om raad, die haar wel helpen, maar haar ook veel zelf laten uitzoeken. Je ziet haar tijdens de reis groeien naar een vrouw die uiteindelijk weet wat ze wil en hoe ze het wil.
Ook haar gevoel wat haar werk betreft, heeft ze goed weten te verwoorden. Ze laat geregeld weten hoe bureaucratisch het hier in Nederland is, dat men te weinig aan de mensen zelf denkt. Het is aanbevelenswaardig dat mensen in de gezondheidszorg en in de politiek dit boek lezen. Zodat ze kunnen lezen waarom het vaak beter is om meer op de jongeren persoonlijk gericht te zijn en minder bureaucratisch te zijn. De therapie die de auteur geeft, zou ook geschikt kunnen zijn voor volwassenen die in de knoop met zichzelf zitten. De auteur laat met haar verhaal zien hoe dieren mensen met hun problemen kunnen helpen.
Kortom; Het Mongoolse paard, het meisje en de therapie van Hesther Selbeck is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn. Een verhaal dat laat zien dat de gebaande wegen niet bij iedereen past, dat heel veel mensen beter een therapie kunnen volgen die niet alleen in een spreekruimte wordt gegeven, maar ook daarbuiten en met dieren, zoals met paarden. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je ziet hoe eensgezind de auteur en het paard zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven, maar ook beeldend, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want is het verhaal zoals de auteur het zelf heeft beleefd, heeft ervaren.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem en Amsterdam zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Haar hele verhaal heeft me geraakt. 

Mooie quote in het boek: 
Eerst dien ik bij mezelf te horen, volledig en groots.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die in de gezondheidszorg en in de politiek werkt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Hesther Selbeck

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Bedankt voor deze mooie recensie. Het maakt nieuwsgierig naar het hele boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg