Historische Verhalen


Van Historische Verhalen mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd

Waar gaat het boek over? 
In de Vroegmoderne Tijd, ruwweg tussen de vijftiende en het begin van de negentiende eeuw, werd de oude wereld op zijn kop gezet. Wetenschappers verlichtten het denken, kunstenaars brachten de cultuur tot nieuwe bloei en rebelse geestelijken hervormden het geloof. Maar dat ging niet zomaar: revoluties, opstanden en oorlogen waren aan de orde van de dag. Tegen deze achtergrond schrijven Hay van den Munckhof, Debby Willems, Sandrine van der Velde, Marloes Jongewaard en Victor Lemstra vertellingen die de lezer meenemen op reis door een rijke periode uit onze geschiedenis: van Mozart tot Catharina de Grote en van Galileo tot Casanova.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789083117713

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
314

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Historische Verhalen weet je, als je een of meerdere van de vorige boeken van de uitgeverij waar dit boek wordt uitgegeven hebt gelezen, al meteen wat je van het boek kan verwachten. Je bent nieuwsgierig van wie het schilderij is, waar het schilderij hangt en wie de mensen op het schilderij zijn. In het boek kan je lezen door wie het schilderij is geschilderd, wat het voorstelt en waar het schilderij zich bevindt. Zoals gewend van de uitgeverij, loopt ook deze cover mooi via de zijkant op de achterkant door. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.
Historische Verhalen is een verhalenbundel vol met verhalen uit de Vroegmoderne Tijd. Verhalen waarbij de oude wereld op zijn kop werd gezet. Iets wat niet zonder slag of stoot ging. Diverse auteurs hebben meerdere verhalen geschreven waarbij ze aan het eind beschrijven wat waargebeurd is in de verhalen en wat niet, hoe het met bepaalde gebeurtenissen precies zit en waar je meer informatie kan vinden over de onderwerpen. Je merkt aan alles dat ze veel onderzoek hebben gedaan voor hun verhalen. Het is niet alleen een reis door de tijd, maar ook een reis over de wereld zoals het in het verleden was. Bij elk verhaal staat waar het verhaal zich afspeelt en in welk jaar. 
De verhalen zijn los te lezen. Je bepaalt zelf met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.  Omdat het korte verhalen zijn, kan je het boek ook bijvoorbeeld tijdens een pauze op je werk lezen.
De verhalen in Historische Verhalen zijn verhalen die je stuk voor stuk raken. Je leeft meteen mee met de personen in de verhalen. De auteurs hebben zich daarin heel erg goed weten in te leven, waardoor je de gevoelens van de personages ook zelf haast voelt. De personages komen onder andere daardoor tot leven in de verhalen. Marloes Jongewaard heeft zich in Mensen van de zee zelfs goed ingeleefd in een rots. Een rots die heel veel heeft gezien en soms wilde dat ze de mensen kon waarschuwen. Niet alleen hebben de auteurs zich goed ingeleefd in de personages, ook hebben ze zich goed ingeleefd in de tijd waar hun verhalen zich afspeelde. Daarnaast zijn de verhalen stuk voor stuk zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je het zelf meemaakt met de personages. Bovenal geven de verhalen een indrukwekkend tijdsbeeld.
Ondanks dat de verhalen fictief zijn, dat er een kern van waarheid in zit, maar dan vaak op een andere manier dan in het echt zo is gegaan, geloof je dat de verhalen zo zijn gegaan zoals beschreven. Bij geen enkel verhaal heb je het gevoel dat er iets niet klopt tijdens het lezen, ook als je de geschiedenis van het bewuste verhaal kent, heb je dat gevoel niet. Feit en fictie is in elk verhaal mooi verweven met elkaar. 
De verhalen moet je wel in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat vroeger normaal was, nu haast niet meer voor te stellen is dat het toen normaal was, zoals bijvoorbeeld dat men loodpoeder en azijn gebruikte om oneffenheden en verstopte talgklieren te verdoezelen in het gezicht. 
Kortom; Historische Verhalen is een verhalenbundel vol met verhalen waarbij feit en fictie mooi met elkaar zijn verweven. Verhalen die dankzij de beeldende schrijfwijze van de auteurs tot leven komen. De verhalen laten bovenal zien hoe de wereld door veel mensen op zijn kop werd gezet, hoe de wereld onder andere dankzij die mensen veranderde, ook al ging dat niet zonder slag of stoot.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen in welke tijd de verhalen zich afspelen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk vlot en beeldend geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, diverse auteurs hebben mij weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal Zoete broodjes van Sandrine van der Meer. Ik kan alleen maar zeggen dat ik bewondering heb voor de hoofdpersoon, vooral aan het eind. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben, zoals Chan-Mi van Hay van den Munckhof en Boodschapper van de goden van Debby Willems.

Mooie quote in het boek: 
Deze herfstdag had haar onverwachts een vleugje lente gebracht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over langvervlogen tijden houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg