Joy - Jules Hoenderop


Van Jules Hoenderop mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Joy: Frank en Susan zijn begin dertig. Hun relatie is een botsing tussen hoofd en hart. Tijdens een roadtrip door Noord-Italië maken zij een tussenstop bij een vervallen villa. Frank wil daar fotograferen. Zij zijn niet de enigen die de spookvilla vereren met een bezoek. Een ontmoeting die hun botsing nog meer blootlegt, de dood dichterbij brengt. Jaren later vertrekt Susan alleen naar Italië. Hoe goed kent Frank zijn vrouw eigenlijk? Hij reist haar achterna en wordt opnieuw gedwongen zijn logica en ironie los te laten. Hoe sterk kan liefde zijn? Is de dood wel zo absoluut als we denken? Joy onderzoekt spiritualiteit in liefdesrelaties, schoonheid, intimiteit en grote levensvragen. Een verhaal ook over de onmetelijke liefde voor een vrouw en een kind.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Enkele jaren geleden werd Jules Hoenderop wakker met het idee voor dit verhaal. Het was te mooi om niet verteld te worden. In het dagelijks leven is hij werkzaam als strategie consultant in de gezondheidszorg.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
PtoBeeld | Ambilicious

Binnenwerk:
Ambilicious Studio

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789493275157

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Roman

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Joy van Jules Hoenderop wordt je nieuwsgierig naar het verhaal van het huis en de mensen die er hebben gewoond en op bezoek zijn geweest. Het is mooi dat de afbeelding van de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten zij is of was. In de loop van het verhaal wordt de titel van het boek duidelijk.
In Joy van Jules Hoenderop zijn Frank & Susan in Italië op vakantie. Op een dag besluiten ze om een verlaten villa met een bezoekje te vereren om foto's te maken. Ze blijken niet de enigen te zijn die de verlaten villa bezoeken. Het is een ontmoeting die de botsing tussen Frank & Susan, die ze al hadden, nog meer blootlegt. Het brengt de dood heel dichtbij. Jaren later gaat Susan alleen naar Italië. Bij Frank komt de vraag hoe goed hij zijn vrouw echt kent. Hij reist haar achterna en wordt opnieuw gedwongen om zijn logica en ironie los te laten. Joy onderzoekt spiritualiteit in liefdesrelaties, schoonheid, intimiteit en levensvragen. Een van de vragen is of de dood wel zo absoluut als heel veel mensen denken. 
Je wordt meteen meegezogen in Joy van Jules Hoenderop. Eenmaal in begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of de relatie stand houdt, of Frank & Susan elkaar uiteindelijk helemaal begrijpen in hun denken en doen, of ze elkaars wensen tegemoet willen komen en hoe het verhaal zal eindigen. Tijdens het lezen leef je mee met het echtpaar. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personages, en dan met name in Frank. Je ziet hem worstelen, twijfelen over wat hem verteld wordt. Veel kan hij niet bevatten. Veel mensen zullen zich kunnen herkennen in Frank en anderen zullen veel van Susan herkennen. Het is een mooi proces om te volgen. Je voelt de liefde van Frank voor Susan en zijn kind tijdens het lezen. Soms heb je het gevoel dat de auteur zelf het een en ander heeft meegemaakt van wat hij heeft geschreven. Dat het verhaal voor een klein gedeelte autobiografisch is. De sensuele stukjes zijn op een mooie manier geschreven, het is niet ordinair, eerder op een spirituele manier.
Het verhaal is vanuit Frank geschreven. In de stukjes waar Susan geen rol speelt, kom je later dankzij de gesprekken tussen Frank & Susan, evengoed te weten wat Susan in de tussentijd, dat zij even niet in beeld was, heeft gedaan, zodat het geen verhaal is met vraagtekens en dat je later denkt van dat het leuk was geweest als er af en toe een hoofdstuk met Susan was geweest waar Frank geen rol in speelt. De auteur heeft de diverse situaties goed onder woorden weten te brengen, zoals bijvoorbeeld als Frank & Susan met frustraties gaan slapen. Ook laat de auteur zijn gevoel van humor blijken, zoals bijvoorbeeld als Frank aan Susan over twee Nederlandse vriendinnen vertelt die hij heeft horen praten over Michelangelo in een museum.
Joy van Jules Hoenderop is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet, je anders naar veel dingen in het leven laat kijken, zoals naar de dood, de angsten die je hebt en ook naar relaties tussen stellen. Het verhaal laat zien hoe je mening kan veranderen als je iets hebt ervaren. Soms vraag je je af wat jij gedaan zou hebben, zoals bijvoorbeeld een verlaten pand binnen gaan om foto's te nemen. Daarnaast kom je wat meer over de achtergrond van diverse plaatsen te weten, zoals bijvoorbeeld over de koepel van Duomo. Je merkt daaraan dat hij veel onderzoek heeft gedaan voor zijn verhaal en de plaatsen heeft bezocht. Hij heeft duidelijk oog voor detail van de gebouwen. Je wilt dan ook de genoemde plaatsen zelf bezoeken om het met eigen ogen te aanschouwen.
Kortom; Joy van Jules Hoenderop is een intrigerend verhaal over een echtpaar dat botst met elkaar over bepaalde onderwerpen en dan met name over de ziel waarbij ieder zijn eigen gedachte over heeft. Het is een verhaal waarbij je aan het denken gezet wordt tijdens het lezen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de afbeelding via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en soms haast poëtische manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, en dan met name Frank zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi. Ik wil ze graag eens bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse malen weten te raken, zoals bijvoorbeeld als een kind iets herkend in een huis. Ook heeft het verleden van Frank mij geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Het is oké, tranen zijn het smeltende ijs van de ziel.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van psychologische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerde boek, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. 

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg