Wehrmacht - Perry Pierik (red.)


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De knevel van Europa

Waar gaat het boek over? 
Tussen 1939 en 1945 hield de Duitse Wehrmacht Europa in de greep. Het Duitse leger was na de vernederende nederlaag van 1918 opnieuw opgebouwd en werd het instrument waar-mee Hitler het continent zijn wil oplegde. In dit boek geven we een dwarsdoorsnede door een aantal belangrijke facetten van de Wehrmacht. We staan stil bij de opbouw van de Wehrmacht uit de Reichswehr, het Duitse leger van voor de Tweede Wereldoorlog. De bijzondere relatie tussen politiek en het leger staat centraal in het hoofdstuk Hitler en de Wehrmacht, hetgeen terecht als een ‘duivelspact’ omschreven werd. De fronten zowel in het westen als het oosten worden behandeld, evenals specifieke zaken, zoals de problemen van de coalitieoorlog, de functie van linies en stel-lingen, afgewisseld met intermezzo’s waarbij een detail verder wordt uitgewerkt. Aan de bundel werkten diverse auteurs mee. Het leeuwendeel van de teksten werd speciaal voor het boek geschreven. De Wehrmacht was in de oorlogsjaren letterlijk de knevel van Europa.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Aspekt Graphics

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464241013

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
482

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€ 29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Wehrmacht van Perry Pierik (red.) krijg je al een idee van wat voor soort boek je gaat lezen. Je wilt weten wie de mannen op de cover zijn en wat hun achtergrondverhalen zijn. Daar krijg je helaas geen antwoord op in dit boek. De titel en subtitel geven precies aan van wat voor soort boek je gaat lezen. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Er staan veel foto's in die het boek compleet maken. Het is alleen jammer dat tijdens het lezen in het midden een stuk of zestien pagina's los laten. Je kan het boek dan ook beter aan tafel lezen. Dat is dan ook het enige minpuntje van dit boek. 
Wehrmacht van Perry Pierik (red.) geeft een dwarsdoorsnede door een aantal belangrijke facetten van de Wehrmacht. Je leest over de start van de Wehrmacht, waar de Wehrmacht uit bestond, wat ze deden, waarom de Wehrmacht met recht een duivelspact werd omschreven, hoe Tweede Wereldoorlog in zowel het oosten als het westen verliep, de problemen die men ondervond tijdens de oorlog, hoe Hitler in wezen was en waar dat op is gebaseerd, wat er goed en wat er fout ging. Dit en meer worden afgewisseld met intermezzo's waarbij een bepaald detail verder wordt uitgediept.
Zoals gewend van Perry Pierik heeft hij ook voor Wehrmacht duidelijk veel onderzoek gedaan. Hij weet, net als Ruud Bruijns, alles goed te onderbouwen en geeft zijn goed onderbouwde mening, zoals over de gevechtswaarde van de ingezette eenheden aan het westfront. Beide auteurs komen met bekende feiten, zoals bijvoorbeeld de beschieting in Amsterdam twee dagen na de bevrijding en minder bekende feiten, zoals over de deserteurs van de Wehrmacht. De auteurs laten hiermee zien dat er nog genoeg te schrijven valt over de Tweede Wereldoorlog, dat er altijd wel weer nieuwe feiten komen waarover geschreven kan worden.
Het is mooi dat beide auteurs neutraal blijven en niet alleen laten zien wat er mis ging, maar ook wat goed ging. In dit boek krijg je een goed beeld van hoe de oorlog verliep, zowel in het westen als in het oosten. Ook is het mooi dat er soms vergelijkingen worden gemaakt, zoals met de tanks uit de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Hiermee laten ze zien hoeveel de tanks later verbeterd zijn, net zoals de diverse soorten schepen en meer.
Op een gegeven moment vraag je je wel even af hoe de wereld eruit had gezien, hoe het in de wereld was vergaan, als men Hitler voor de Tweede Wereldoorlog ten val had gebracht. Het is schokkend om te lezen dat men dat toen niet heeft gedaan ook al had men twee keer een kans om dat te doen. 
De intermezzo's zijn een mooie onderbreking. Je krijgt bijvoorbeeld een mooi kijkje, dankzij de foto's in 'Soldatenromantiek, dat de soldaten ook wel eens lol maakten met elkaar, dat ze even niet aan hun werk dachten, dat ze niet alleen soldaat waren, maar ook bijvoorbeeld een vader. Ook andere details, zoals een vlugschrift is uitgewerkt en zo zijn er nog meer intermezzo's die interessant zijn om te lezen en te bekijken. 
Wehrmacht van Perry Pierik (red.) is een boek dat vlot wegleest, maar het is geen boek voor tussendoor. Je moet echt je aandacht bij het boek houden, vooral de stukjes waar opsommingen met getallen en plaatsen staan beschreven moet je goed je aandacht erbij houden. Even niet opletten en het kan zomaar zijn dat je de draad kwijt bent.
Kortom; Wehrmacht van Perry Pierik (red.) is een indrukwekkend boek over de Wehrmacht en waarom zij letterlijk de knevel van Europa waren. Dit boek geeft je een indrukwekkende dwarsdoorsnede door een aantal van de belangrijke facetten van de Wehrmacht.


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je weet meteen wat voor soort boek je kan verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, het geeft duidelijk weer wat de Wehrmacht was.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat de auteurs hebben mij diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld dat Hitler al twee keer ten val had kunnen komen voor de Tweede Wereldoorlog en dat men toen niet heeft doorgezet. Ik vraag me echt af hoe het dan was gegaan in de wereld als men had doorgezet. 
Ook de foto met de kindsoldaten raakte mij heel erg. Ze hadden moeten spelen, naar school moeten gaan, lol maken met hun familie en vrienden, kortom echt kind zijn in plaats van soldatenwerk te doen. Dat was waar ik aan dacht toen die foto zag. En zo is er meer dat me geraakt heeft.

Mooie quote in het boek: 
De foutmarges zijn soms klein in de geschiedenis.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg