Fietsen Langs De Maas - Ad Snelderwaard


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Van Luik naar Hoek van Holland (of omgekeerd)

Waar gaat het boek over? 
De mooiste route voor een heerlijke fietstocht. Langs de oevers van de Maas zak je door het afwisselende landschap ontspannen de rivier af. Met GPS, kaarten en fietsknooppunten fiets je altijd goed.

De Maas wordt in de bovenloop gevuld met regen uit talloze beekjes uit Noord-Frankrijk en de Ardennen. In het zuidelijkste puntje van Limburg stroomt de Maas als een volwassen rivier ons land in. Met de route in deze gids fiets je langs de oevers van de Maas van Luik tot aan Hoek van Holland, een bijna 500 kilometer lange route. Je kunt de route ook tegen de stroom in – van de Noordzee naar Luik – fietsen. Onderweg geniet je van het afwisselende landschap aan deze rivier: in Limburg is het een terrassenrivier, omringd door steeds meer plassen, terwijl de rivier meer stroomafwaarts tussen dijken stroomt. Je ziet goed welke sporen de rivier heeft getrokken in het landschap, zoals rivierduinen en oude Maaskronkels. De route is goed te volgen dankzij de bewegwijzerde knooppuntenroutes. Maar soms kiest de auteur, Ad Snelderwaard, voor een afwijking van de knooppunten en voert hij de fietsers langs bijzondere, meer verborgen paden. De route is ingedeeld in 16 deeltrajecten. Van elk traject is een uitneembare topografische fietskaart opgenomen. Op die kaart staat uiteraard de route, maar ook andere belangrijke info, zoals logeeradressen. Om maximaal plezier te hebben van deze fietsroute is een beproefd concept gehanteerd: Snelderwaard heeft de mooiste route geselecteerd, hij schrijft boeiende verhalen over het landschap en de cultuur onderweg, hij interviewt lokale inwoners met een bijzonder verhaal en hij beschrijft ook de mooiste kunst onderweg. Met 16 uitneembare kaarten Gratis te downloaden GPS-tracks Uitgebreide lijst met overnachtingsadressen

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789038927893

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Reisbeschrijving

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Fietsen langs de Maas van Ad Snelderwaard wil je weten waar de foto is genomen en wie de vrouw op de cover is. Of het de partner van de auteur is, of een bekende van hem of een passant. De titel en subtitel spreken voor zichzelf. Het boek is mooi vormgegeven. De foto's maken het boek compleet.
In Fietsen langs de Maas van Ad Snelderwaard neemt de auteur je mee op zijn fietstocht langs, zoals de titel van het boek al aangeeft, de Maas. Hij neemt je in zestien trajecten mee van Luik naar Hoek van Holland. Uiteraard kan je de route ook omgekeerd doen, dat je begint in Hoek van Holland en eindigt in Luik. Of je doet de trajecten in zestien verschillende dagen, dat je steeds een ander traject volgt. Het kan allemaal. Aan het eind vind je een uitgebreide lijst met overnachtingsadressen en uitneembare routekaarten. Je kan ook de gratis GPS tracks downloaden op de site van UITGEVERIJ ELMAR, als je dat liever doet. De auteur heeft de route goed en duidelijk uitgelegd, zodat je bijna niet verkeerd kan fietsen. Hooguit kan het misschien even verkeerd gaan als er een wegomlegging is, maar dan zie je op de kaart duidelijk hoe je ook kan fietsen.
De auteur geeft bij elk traject aan wat hij het mooiste vond van het traject, zoals bijvoorbeeld het plaatsje Aldeneik. Bij elk traject belicht hij een kunstwerk, zoals bijvoorbeeld het grootste windscherm ter wereld. (Oud)schippers zullen er iets in zien dat met de scheepvaart te maken heeft, want daar lijkt het heel erg op. Het is mooi dat de auteur af en toe om een mening vraagt aan een passant en zijn eerlijke mening heeft opgeschreven. De auteur laat hiermee zien dat hij de eerlijke mening van de mensen respecteert en het niet erg vind als er soms ook iets negatiefs over, bijvoorbeeld een kunstwerk, wordt gezegd. Sowieso is hij erg respectvol voor de mensen, zoals bijvoorbeeld aan het eind waarbij hij iemand respecteert die niet op de foto wil. Ook geeft hij zelf zijn eerlijke mening over de kunstwerken die hij onderweg tegenkomt. Soms fietste hij zelfs terug om een bepaald kunstwerk beter te bekijken. De auteur zet je aan om nog beter om je heen te kijken of je nu fietst, loopt of hoe je ook onderweg bent. De kunstwerken, paadjes en meer vallen namelijk niet altijd op.
Aan het eind van elk traject interviewt de auteur een persoon met een bijzonder verhaal, zoals Harrie Vens. Daar tussendoor vertelt de auteur in het kort de geschiedenis van diverse plaatsen waar hij langs fietst, zoals over Beerse. De auteur deelt ook leuke weetjes over diverse plaatsen, zoals over het veerhuis in Oeffelt. Het is een fietstocht langs de Maas, maar soms wijkt de auteur af van zijn route om een plaats vlak bij de route te bezoeken omdat het omrijden waard is, zoals bijvoorbeeld de plaats Heusden. Aan alles is te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn boek en dat hij plezier had om de route te fietsen. Door zijn verhalen wil je de vele plaatsen (weer) bezoeken, wil je de route zelf fietsen.
Kortom; Fietsen langs de Maas van Ad Snelderwaard is een boek boordevol met boeiende verhalen over de plaatsen waar de auteur langs is gefietst. Bekende en minder bekende plaatsen komen aan bod in dit boek. Na het lezen van dit boek wil je de plaatsen bezoeken, wil je meer te weten komen over diverse plaatsen en wil je de route fietsen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat voor soort route in dit boek besproken wordt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen van waar naar waar je fietst in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Veel plaatsen kwamen mij bekend voor omdat ik er zelf ben geweest of omdat ik er in mijn jeugd met mijn ouders, en later met de passagiersschepen waar ik op heb gewerkt, langs voer. Maastricht, Heusden, Gorinchem, Roermond en nog veel meer plaatsen zijn heel mooi, maar ook de plaatsen die mij niet bekend voor kwamen klinken heel mooi.
Bij Luik denk ik aan de zondagsmarkt. Ik kwam daar vroeger als kind met mijn ouders en vrienden van hun wel eens en wat mij het meest is bijgebleven zijn de kooitjes met dieren die vaak met teveel en te weinig ruimte in een kooitje zaten. Toen vond ik dat al zielig en had ze het liefst allemaal vrijgelaten. Het is te hopen dat dat nu niet meer mag.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb wel genoten van het boek. Het is leuk om de foto's te bekijken waarbij veel voor mij bekend is, zowel op het land als op het water.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fietsen houdt en steeds op zoek is naar leuke fietsroutes.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Mochten we een dagje weg willen, dan ga ik er een mooie route uitzoeken of plaatsen waar we een dagje heen zouden kunnen gaan. 

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Ad Snelderwaard

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Bedankt voor deze mooie recensie. En de vrouw op de cover, dat is inderdaad de partner van Ad Snelderwaard.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg