Lotsdochter - Erik Le Romancier


Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Boek twee van de Hypernachtserie

Waar gaat het boek over? 
Asverze is een jonge vrouw die woont in Maanwelle, een grimmig en geïsoleerd stadje dat wordt gedomineerd door mannen. Wanneer door de naderende Hypernacht vrouwenhaat en godsdienstwaanzin om zich heen grijpen en haar leven gevaar loopt, besluit ze in het diepste geheim de stad te ontvluchten.

Dat blijkt echter nog niet zo makkelijk, want alle omstandigheden werken tegen haar. Het feit dat Asverze een door de Goden aangewezen Lotsdochter blijkt te zijn, maakt het alleen maar nog gecompliceerder.

Toch is Asverze vastbesloten te vertrekken. Terwijl haar broer op mysterieuze wijze verdwijnt en er in haar omgeving doden vallen, stelt zij in een race tegen de klok alles op alles om weg te komen uit Maanwelle.

Lotsdochter is deel twee van de Hypernachtserie en de opvolger van Asverze.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:

Binnenwerk:
Jen Minkman

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789090355375

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
342

Genre:
Fantasy

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 23,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Lotsdochter van Erik Le Romancier krijg je, als je het vorige deel hebt gelezen, al een vermoeden over wie het boek gaat. Het is alleen jammer dat men de kleding en het uiterlijk van de vrouw niet heeft aangepast zoals in het boek staat beschreven. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft precies aan welke serie je leest. 
Zoals de subtitel aangeeft, is dit het tweede deel van de Hypernachtserie. Het is verstandig om eerst Asverze te lezen voordat je aan dit deel begint. Begin je eerst met dit deel, dan kan het zijn dat het een en ander onduidelijk is. In de bijlagen aan het eind kom je wel meer te weten over de personages, de plaatsen en begrippen en achtergrondinformatie, waarin er teruggeblikt wordt naar het vorige deel, maar dat is toch niet hetzelfde als dat je eerst het eerste deel leest. Overigens was het beter geweest als de bijlagen aan het begin geplaatst waren dan aan het eind. Het is fijn dat, als je het eerste deel hebt gelezen, een terugblik hebt, zodat je weet hoe het ook alweer zat. Zeker als het even geleden is dat je het eerste deel hebt gelezen, ook al wordt dat in het eerste hoofdstuk ook wel redelijk duidelijk.
In Lotsdochter van Erik Le Romancier probeert Asverze de stad te ontvluchten omdat de stad steeds minder leefbaar wordt. Vooral voor vrouwen. De vrouwenhaat en de godsdienstwaanzin grijpen steeds meer en meer om zich heen. Het vluchten klinkt makkelijker dan het is, want de omstandigheden dwingen Asverze er toe dat ze moet wachten met vluchten. Steeds als ze denkt dat het moment daar is, komt er iets tussen. Ondertussen blijkt ze ook nog eens niet zomaar iemand te zijn, en dat niet alleen vanwege haar aanstaande huwelijk met Lazar, maar hebben de Goden haar ook aangewezen als Lotsdochter, wat het vluchten nog moeilijker maakt.
Mocht je nu denken dat het niet erger kan worden dan wat er beschreven is in Asverze, dan moet ik je teleurstellen, want het kan nog erger worden. Dit deel is nog schokkender dan het vorige deel. In Lotsdochter van Erik Le Romancier heb je het te doen met de vrouwen, op een enkeling na, en met sommige mannen. Je voelt de vrouwenhaat toenemen en merkt dat de vrouwen steeds minder mogen en meer moeten. Er gebeuren steeds walgelijkere dingen, steeds meer erger je je aan diverse mensen en hun denkbeelden, aan hun logica, zoals bijvoorbeeld dat in een huwelijk verkrachting niet voor komt. Ondanks dat wil je toch doorlezen, wil je weten of het Asverze lukt om uiteindelijk te ontsnappen, of het haar lukt om de waarheid over een paar doden, die in haar omgeving vallen, te achterhalen, of ze erachter komt wat er tussen bepaalde personen speelt en wat sommigen in hun schild voeren. Je wordt steeds nieuwsgierig gemaakt naar het verdere verloop van het verhaal. In het begin komt de snelle genezing na een coma van een persoon ongeloofwaardig over, tot je leest hoe dat kan, dan is het wel geloofwaardig. De auteur heeft zich, net als in het vorige deel, goed ingeleefd in de personages en de omgeving.
Lotsdochter van Erik Le Romancier laat goed zien hoe goedgelovig veel mensen zijn. Hoe makkelijk veel mensen te indoctrineren zijn. Wat jaloezie met mensen doet. Wat een onverwerkt trauma met iemand kan doen. Het verhaal laat ook goed zien hoe mensen vals beschuldigd kunnen worden. Ook dit deel is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Door het open en schokkende einde, ben je benieuwd naar het volgende deel. Hoop je dat vrouwen betere tijden zullen gaan kennen en dat vele personen gestraft zullen worden voor hun daden. Je beseft door dit verhaal dat je het in het echte leven niet slecht hebt als vrouw.
Kortom; Lotsdochter van Erik Le Romancier is een schokkend tweede deel van de Hypernachtserie. Het verhaal laat zien dat het voor de vrouwen, en sommige mannen, nog erger kan dan beschreven in het eerste deel. Door het schokkende eind, kan je bijna niet wachten om het volgende deel te lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat, of bepaalde personen gevonden worden en of bepaalde personen uiteindelijk datgene kunnen doen wat ze willen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is alleen jammer dat de vrouw op de cover niet zo gekleed gaat, zoals beschreven in het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit deel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen welk deel en welke serie het is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
In het begin leek het verhaal ietwat ongeloofwaardig, maar later in het verhaal wordt het goed uitgelegd, en is het hele verhaal geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Asverze, omdat ze een sterke vrouw is met een eigen wil die zich niet snel de mond laat snoeren, maar zich vaak ook moet schikken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb. Inmiddels heb ik in ieder geval niet meer zo'n grote hekel aan Ysala, ik heb alleen nog maar medelijden met haar, ook al keur ik veel van haar daden en gedachten niet goed. 

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met Asverze.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van de meeste personen begrijp ik ze niet, maar er zijn personen, zoals Asgard, waarvan ik het wel begrijp, ook al keur ik niet alles van ze goed.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'De dood is net zo natuurlijk als het leven.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fantasyverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, ik ga het volgende deel ook lezen. Ik wil weten hoe het verhaal verder gaat, wat er nog meer staat te gebeuren.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Erik Le Romancier


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg