Nieuwste recensie

Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet. Waar gaat het boek over?  Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis ...

Liefde In Tijden Van Haat - Florian Illies


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar heel hartelijk voor danken.

Subtitel:
1929-1939

Oorspronkelijke titel:
Liebe in Zeiten des Hasses

Oorspronkelijke uitgever:
S. Fischer Verlag GmbH

Waar gaat het boek over? 
Tussen 1929 en 1939 is er in Europa steeds meer haat, toch is er ook veel liefde. Terwijl velen genieten van de roaring twenties vluchtten anderen noodgedwongen weg uit Duitsland.

Terwijl Jean-Paul Sartre cheesecake eet met Simone de Beauvoir in Kranzler-Eck in Berlijn, Henry Miller en Anaïs Nin wilde nachten beleven in Parijs en F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway gepassioneerde affaires in New York beginnen, zien Bertolt Brecht en Helene Weigel zich net als Thomas en Katia Mann genoodzaakt een veilige haven te zoeken. Dit alles gebeurt op het moment waarop de nationaalsocialisten de macht grijpen in Duitsland, boeken verbranden en het geweld tegen Joden begint. Florian Illies neemt ons mee naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen het politieke klimaat verkilde, bruisde het culturele leven: in Berlijn, Parijs, Ticino en aan de Rivièra zetten de grote namen van die tijd zich schrap tegen naderend onheil. Liefde in tijden van haat is opnieuw een opwindende reis naar het verleden die leest als een commentaar op ons chaotische heden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Florian Illies (1971) studeerde kunstgeschiedenis en was jarenlang redacteur bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit. Tegenwoordig is hij partner van het Berlijnse veilinghuis Villa Grisebach en auteur.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Chiara Tissen

Omslagontwerp:
Suzan Beijer 

Binnenwerk:
Suzan Beijer

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789045046037

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Literatuur & romans

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Liefde in tijden van haat van Florian Illies wil je weten waarom de vrouw met de politieagent staat te flirten. Is het omdat ze op die manier onder een boete uit probeert te komen of zou het om een andere reden zijn? In dit boek vind je geen antwoorden op die vragen, maar de cover past heel erg goed bij het boek. Je krijgt meteen een idee van in welke tijd het boek zich afspeelt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. De subtitel geeft precies aan in welke jaren het boek zich afspeelt.
Liefde in tijden van haat van Florian Illies speelt zich af in een tijd waarin de haat tegen bepaalde personen steeds voelbaarder wordt. Een tijd waarin mensen steeds meer tegen elkaar worden opgezet en mensen worden verdeeld. Ondanks dat, is het ook een tijd van heel veel liefde, al dan niet langdurig. Veel mensen slaan op de vlucht, andere mensen nemen het risico om te blijven, met alle gevolgen van dien. Het boek is één grote liefdesgeschiedenis van de beroemdheden van weleer, zoals bijvoorbeeld de familie Mann, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht en Zelda en F. Scott Fitgerald.
Liefde in tijden van haat van Florian Illies is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten, vooral omdat er veel namen voorbij komen, maar dat niet alleen, op een gegeven moment raak je soms het spoor bijster omdat sommigen zoveel minnaars en/of minnaressen hadden, dat het je doet duizelen. Het boek laat zien dat bepaalde normen en waarden die veel mensen vandaag de dag in relaties hebben, niet zoveel verschilt met hoe het bijna een eeuw geleden was, vooral in veel steden. Het boek laat goed zien dat men indertijd ook al speciale bars had voor homo's, lesbiennes en travestieten. Maar het boek laat ook goed zien wat het voor veel partners betekende, die moesten toezien hoe hun partner vaak vreemdging. Sommigen hadden zelfs bizarre contracten daarvoor. Voor diegenen die denken dat vreemdgaan voornamelijk een mannending is, komt in dit boek bedrogen uit, want ook vrouwen, zoals Marlene Dietrich, gingen vaak vreemd. Vele soorten liefdes komen aan bod in dit boek, ook hele bizarre liefdes, maar ook het verdriet en andere gevoelens als een relatie uit ging of als de liefde niet werd beantwoord. Als een stel lang en gelukkig met elkaar was, dan was dat, net als voor het gevoel vandaag de dag, een unicum, dan werd dat als bijzonder gezien. Het boek laat daarnaast goed zien dat veel vrouwen, in voornamelijk steden, veel zelfstandiger waren dan men denkt. Niet alleen wat werk en voor zichzelf opkomen aangaat, maar ook in de liefde en relaties. Iets wat veel mannen niet zo leuk vonden.
Florian Illies heeft duidelijk veel onderzoek voor Liefde in tijden van haat gedaan naar de liefdesgeschiedenissen van vele beroemdheden van weleer. Je merkt dat aan alles. Veel is bekend zoals bijvoorbeeld de liefdes van Erika Mann, maar er staat ook genoeg in dat minder bekend is, zoals bijvoorbeeld op wie Prins Bernhard, de man van koningin Juliana, eerst verliefd was. Het is een mooie reis door de tijd, waarin veel herkenbaar is voor veel mensen. Je wordt geregeld aan het googelen gezet en een enkele keer wil je naar YouTube om bijvoorbeeld een optreden te zien. De genoemde boeken wil je lezen. Het is overigens wel een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu haast ondenkbaar is, was in die tijd heel normaal, zoals bijvoorbeeld het dragen van bontmantels.
Kortom; Liefde in tijden van haat van Florian Illies is een boek dat laat zien dat het verleden in bepaalde opzichten niet zo heel veel verschilt met vandaag de dag, zeker niet in veel steden.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past, net zoals de originele cover bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen in welk tijdperk het boek zich afspeelt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
In bepaalde opzichten is het een heel erg actueel boek en zal het dat altijd blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou het zwaar zijn.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld waarom diverse vrouwen abortussen lieten plegen heeft me geraakt, maar ook het verdriet en de woede van diverse vrouwen die moesten aanzien hoe hun mannen vreemdgingen en sommigen zelfs afspraken erover maakten, waarbij het van sommigen leek of het vooral van één kant geaccepteerd moest worden.

Mooie quote in het boek: 
Liefde is soms als een goede thee, je moet haar even laten trekken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de liefdesgeschiedenissen van beroemdheden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg