mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Albertine Agnes en het Rampjaar 1672
Waar gaat het boek over?
Met deze biografie weet Sunny Jansen de fascinerende levensgeschiedenis van deze onbekende prinses van Oranje in de rumoerige zeventiende eeuw op meeslepende wijze aan de vergetelheid te ontrukken.
Albertine Agnes (1634-1696) was een van de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse zeventiende eeuw. Als prinses van Oranje werd ze, na de dood van haar man, de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe. Een vrouw die politiek ingrijpt, was ongekend in die tijd. Zij wist op spectaculaire wijze met inzet van de waterlinie het Noorden te behoeden voor een inval van de oorlogszuchtige bisschop van Münster. Albertine Agnes hield stand in een periode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van alle kanten werd aangevallen, en ook Friesland onbestuurbaar dreigde te worden. Ze wist via machtspolitiek haar positie te verstevigen: van voogdes over haar zoon tot regentes, die Friesland eigenhandig regeerde en het stadhouderschap zelfs erfelijk maakte. Niet alleen bestuurde Albertine Agnes het Noorden, zij stond de militaire bevelhebbers terzijde, ondernam verschillende bouwprojecten en trad op als mecenas van kunstenaars. Nooit eerder is het verhaal geschreven van deze prinses van Oranje, die de Hollandse familietak Oranje-Nassau verbond met de Friese tak Nassau-Dietz, wier invloed van het leven in Friesland zo groot is geweest. Met De vrouw die Friesland redde weet Sunny Jansen de fascinerende levensgeschiedenis van deze onbekende prinses van Oranje in de rumoerige zeventiende eeuw op meeslepende wijze aan de vergetelheid te ontrukken.
Sunny Jansen is historicus, onderzoeker en schrijver. Eerder publiceerde zij, samen met Martin van Lokven, Rivierenland.
Omslagontwerp:
Nico Richter
Jaar van verschijnen:
2022
EAN:
9789463822060
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
320
Genre:
Vrouwen & meisjes
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 23,99
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van De vrouw die Friesland redde van Sunny Jansen wil je weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is. Aan haar kleding en haardracht is het zien dat het een vrouw is die niet in de afgelopen eeuw heeft geleefd, maar zo te zien een paar eeuwen geleden heeft geleefd. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarvan de vrouw Friesland heeft gered en hoe ze dat heeft gedaan. Ook de subtitel maakt nieuwsgierig, maar je weet ook meteen in welk tijdperk het boek zich afspeelt. De foto's in het boek maken het boek compleet.
De vrouw die Friesland redde van Sunny Jansen is de biografie over Albertine Agnes, prinses van Oranje en gravin van Nassau. De biografie vertelt haar levensverhaal waarin wordt verteld wie haar ouders waren, uit wat voor gezin ze kwam, hoe ze haar man heeft leren kennen, over haar gezin, hoe ze eerst voogdes en uiteindelijk regentes werd van haar zoon voor Friesland, Groningen en Drenthe, hoe ze Friesland uiteindelijk heeft weten te redden in het Rampjaar 1672 en hoe haar leven daarna is gegaan. Het is een bijzonder levensverhaal van een bijzondere vrouw die op het moment dat het echt moest, haar favoriete bezigheden links liet liggen en opkwam voor Friesland en daadkrachtig optrad, van zich liet horen van wat er moest gebeuren, dat er gezorgd moest worden dat Friesland niet werd aangevallen en dat Friesland niet onbestuurbaar werd. Zonder dat ze het besefte was Albertine Agnes een toekomst bepalende vrouw.
De vrouw die Friesland redde van Sunny Jansen is een indrukwekkend verhaal. Meteen vanaf de eerste bladzijde wil je verder lezen. Je hebt te doen met de vrouwen uit die tijd, dat ze uitgehuwelijkt werden, dat ze niet zelf mochten bepalen met wie ze trouwden en je begrijpt Albertine Agnes waarom ze zich zo gedroeg als ze zich gedroeg na haar huwelijk. Toch is het ook wel bewonderenswaardig hoeveel moeite Willem Frederik heeft gedaan om uiteindelijk met Albertine Agnes te trouwen. Je hebt het op een gegeven moment te doen met hun zoon en vind, net als iemand anders, dat Albertine Agnes soms te streng was voor haar zoon, maar tegelijkertijd begrijp je waarom ze zo streng was.
Het is goed van de auteur dat ze het verhaal van Albertine Agnes heeft geschreven, een opmerkelijke vrouw die toen het erop aan kwam voor Friesland op kwam. Ze wilde niet dat, net als een groot gedeelte van Nederland, in handen viel van de Fransen en dat het weer rustig werd in Friesland, waar indertijd veel onrusten heerste. Het is indrukwekkend om te lezen hoe Albertine Agnes dat voor elkaar kreeg, hoe ze het grondgebied probeerde te verdedigen, ook al ging dat niet even makkelijk en kreeg ze niet alles voor elkaar, hoewel ze op een gegeven moment toch steeds meer voor elkaar kreeg. Maar eigenlijk had ze dat te danken aan haar man, dat hij voor zijn overlijden ervoor had gezorgd dat zijn vrouw en kinderen na zijn overlijden 'goed' werden achtergelaten en dat men er voor zover mogelijk aan gehouden heeft, al heeft Albertine Agnes uiteindelijk zelf haar positie weten te verstevigen. Zij was daarin vooruitstrevend en wist niet dat de geschiedenis op een bepaald vlak zich helaas nog een paar keer zou herhalen. Je kan alleen maar bewondering voor Albertine Agnes hebben.
Aan alles is te merken dat de Sunny Jansen in De vrouw die Friesland redde veel onderzoek heeft gedaan en met bewijzen komt, zoals een briefje dat Willem Frederik op zijn sterfbed had geschreven. Ze heeft vooral Albertine Agnes, maar ook Willem Frederik, hoe ze waren, goed weten uit te beelden, waardoor ze tot leven komen. De auteur heeft bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld hoe de Friese politiek indertijd werkte, goed uitgelegd, waardoor het boek voor iedereen goed leesbaar is. Het is goed van de auteur dat ze sommige teksten in de originele schrijftaal heeft gelaten en niet in het huidige Nederlandse taal heeft geschreven, daarmee komen de personen meer tot hun recht. Het is wel een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat nu haast ondenkbaar is, dat indertijd normaal was, zoals bijvoorbeeld dat vrouwen niets te zeggen hadden, maar dat wordt in dit boek wel genuanceerd, het verhaal laat zien dat vrouwen toch vaak meer te zeggen hadden dan men in het algemeen denkt. Het verhaal laat goed zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn, dat wat indertijd vaak gebeurde, nu ook nog steeds veel voorkomt, zoals machtsmisbruik.
Kortom, De vrouw die Friesland redde van Sunny Jansen is een indrukwekkend verhaal van een minder bekende vrouw die voor Friesland uiteindelijk heel belangrijk is geweest. De geschiedenis had zomaar anders kunnen lopen als Albertine Agnes niet daadkrachtig had ingegrepen en de Friese regenten hun gang had laten gaan.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen, want om haar draait het boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee over welk tijdperk het boek gaat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een meeslepende manier geschreven.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die hebben kunnen leven.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren weten te raken. Het blijft me raken dat vrouwen indertijd niet zelf hun partners mochten kiezen en dat ze weinig te zeggen hadden. Ook heeft het me geraakt dat de Friese regenten in die tijd niet eerder ingrepen. Zo zijn er meer stukjes die me hebben geraakt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een recensie-exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten