Gemengde Gevoelens - Joop Heilijgers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ware verhalen over expats en liefde in de tropen

Waar gaat het boek over? 
Jacob (Joop) Heilijgers woont sinds 1980 in Azië waar hij werkt als directeur voor multinationals. Hij heeft in die tijd veel aparte gebeurtenissen meegemaakt, waar je ‘verhalen over zou kunnen schrijven’. Nu, dat hee hij in dit boek dus gedaan. Vooral over relaties van westerse expats met vaak veel jongere lokale schoonheden. Helaas ontwikkelt de verwachte romantische relatie zich niet altijd zoals gehoopt. Dit leidt niet alleen tot teleurstelling, maar zelfs tot geldelijk verlies en dood. Natuurlijk gaan gemengde relaties ook vaak goed, maar daar kan je geen interessant verhaal van maken, volgens Joop.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eveline Louws

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464247039

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
298

Genre:
Waargebeurde verhalen

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Gemengde gevoelens van Joop Heilijgers wil je weten wie het bruidspaar is en wat hun achtergrondverhaal is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. De subtitel geeft goed weer wat je van het boek kan verwachten.
In Gemengde gevoelens van Joop Heilijgers vind je vijftien verhalen. Verhalen die los te lezen zijn. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. In elk verhaal vertelt de auteur over een bepaalde gebeurtenis dat hij heeft meegemaakt in de tropen en hij heeft nog al wat meegemaakt sinds hij in de tropen woont en hij heeft heel veel mensen ontmoet. Daarnaast vertelt de auteur over zijn eigen ervaringen, zoals over het vinden van een huis en wat hij heeft geleerd, zoals over het aanstellen van nachtwachten. In elk verhaal speelt de liefde een belangrijke rol. Mannen die vreemdgaan, vrouwen die mannen zoeken voor het geld en een enkele vrouw die vreemdgaat. Het zijn veelal westerse expats die een relatie aanknopen met een vaak jongere lokale vrouw. Vaak gaat het goed, maar die verhalen zul je niet in dit boek lezen, want het zijn voornamelijk relaties die fout gaan, met soms geldelijk verlies en een enkele keer zelfs de dood die op zulke relaties volgen.
Joop Heilijgers heeft de verhalen in Gemengde gevoelens op een vertellende manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat de auteur bij je aan tafel zit met een kop koffie en zijn verhalen vertelt. Verhalen die uit het leven zijn geschreven. Door de beeldende vertelstijl waan je je tijdens het lezen in de tropen, heb je het gevoel dat je de verhalen vanaf de zijlijn zelf mee beleeft. Wat mooi is van de auteur, is dat hij er soms bij vertelt hoe een bepaalde plaats er in het verleden uit zag en hoe het nu eruit ziet. Voor diegenen die het kennen van vroeger, zal het een nostalgisch gevoel geven, voor anderen die dat niet kennen van vroeger, zullen het jammer vinden dat bepaalde plaatsen zo veranderd zijn, dat ze de sfeer van toen niet meer kunnen ervaren. Je gaat door de auteur beseffen waarom het niet goed is als men alles teveel veranderd, zoals een bepaald hotel met een lange geschiedenis en beseft dan dat er eigenlijk veel meer in de wereld teveel is veranderd, wat eigenlijk beter niet te veel veranderd had moeten worden.
Veel verhalen in Gemengde gevoelens van Joop Heilijgers zijn wijze lessen voor mannen die met een lokale vrouw uit de tropen een relatie willen beginnen, waar ze op moeten letten en waar ze vooral niet in moeten trappen, zoals op een bepaalde manier trouwen. Het is vermakelijk, maar soms ook tegelijk schokkend om te lezen hoe sommige relaties aflopen, dat het soms zelfs tot de dood kan leiden. Een van de verhalen laat goed zien dat uiterlijk niets zegt, dat de keurigste heren met veel praatjes grote oplichters kunnen zijn. Ook voor vrouwen kunnen de verhalen leerzaam zijn, zoals bijvoorbeeld waarom je goed op moet letten wat je een lokale man beloofd, aan hem geeft. Ook laat de auteur de gevaren van internetdating goed zien, dat heeft hij goed weten te beschrijven. Geregeld heb je het te doen met deze of gene, ook al speelt karma soms een rol, zoals het verhaal van een vrouw die de eeuwige jeugd leek te hebben en hoe het uiteindelijk met haar afliep.
Kortom; Gemengde gevoelens van Joop Heilijgers is een boek waarvan je blij bent dat de auteur zijn verhalen heeft opgeschreven. Je krijgt een mooi kijkje in het leven van de expats. Het zijn grappige en bizarre belevenissen die de auteur heeft meegemaakt, het zijn vermakelijke verhalen om te lezen, maar je krijgt ook mooi kijkje in hoe het leven in de tropen is, het verschil van wonen in diverse soorten huizen en de gewoonten van de mensen in de tropen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het voornamelijk om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat de auteur bij je aan tafel zit met een kop koffie en zijn verhalen vertelt.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig, al zullen sommige verhalen wat aangedikt zijn, maar dat maakt de verhalen juist vermakelijk.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi, al is het wel jammer dat sommige locaties erg zijn veranderd, dat ze de sfeer van vroeger niet meer hebben.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van de man die op een gegeven moment alles kwijt was doordat hij zijn pensioen aan zijn vrouw had gegeven voor een project dat ze deed, maar ook het verhaal van de vrouw die er met de chauffeur vandoor ging, heeft me geraakt en zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Maar je moet in het leven niet alle raadsels willen oplossen, er moet ook ruimte blijven voor de fantasie.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van vermakelijke ware verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg