Moordstuk - Peter Mulhuijzen


Van Peter Mulhuijzen en Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het enige opwindende gebeuren in Ravensville, een slaperig stadje gelegen op de grens van outback en tropisch regenwoud in Far North Queensland, is het jaarlijkse festival. Wanneer een moord tijdens de première van een toneelstuk het stadje ruw wakker schudt, wordt de plaatselijke politie geconfronteerd met een schijnbaar onoplosbare zaak. Was het wel moord of eerder een ongelukkige samenloop van omstandigheden? Een ingeschakelde topdetective van de Homicide Branch uit Brisbane dreigt eveneens te verdwalen in het labyrint van tegenstrijdige theorieën.
Mayn Powell, gepensioneerd psychotherapeut, maakt als een van de toneelspelers het dodelijke voorval van dichtbij mee. Hij gaat zijn eigen weg om het mysterie van hoe deze ‘onmogelijke moord’ kon worden gepleegd te ontrafelen. Gebruikmakend van zijn kennis van de menselijke geest, lukt het Mayn het duivelse brein achter de moord te ontmaskeren.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654630

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Detectives

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Moordstuk van Peter Mulhuijzen wil je weten wie de persoon op de cover is en wat zijn verhaal is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Moordstuk van Peter Mulhuijzen speelt zich voornamelijk af in Ravensville. Ravensville is een stadje waar gewoonlijk niet veel gebeurd en waar men elk jaar uitkijkt naar het jaarlijkse festival. Tijdens de première van een toneelstuk reageert men geschokt op een moord. Een van de plaatselijke detectives denkt het makkelijk te hebben en dat hij alle eer krijgt als hij de dader snel te pakken heeft. Helaas voor hem zijn er mensen die er anders over denken en vraagtekens hebben bij de moord. Was het wel een moord of was het een ongeluk? Of zit er iets anders achter waarbij iemand ten onrechte de schuld in de schoenen geschoven kreeg? Een topdetective uit Brisbane komt het plaatselijke team versterken, maar deze zaak dreigt door de vele tegenstrijdige theorieën zijn Waterloo te worden. Mayn Powell maakt als een van de toneelspelers het dodelijke voorval van dichtbij mee. Hij mag dan wel een gepensioneerde psychotherapeut zijn, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn werk bewust helemaal heeft neergelegd. Door zijn kennis van de menselijke geest bekijkt hij de moordzaak op een andere manier dan de meeste detectives en lukt het hem om het duivelse brein achter de moord te ontmaskeren, maar dat is niet zonder risico.
Waar de meeste boeken, als die een woordenlijst hebben met de betekenis van woorden die in het boek gebruikt zijn, de woordenlijst vaak achterin het boek te vinden is, is dat bij Moordstuk van Peter Mulhuijzen niet het geval. Men heeft ervoor gekozen om de woordenlijst meteen aan het begin te plaatsen, zodat je je gelijk al kan inlezen in de woorden. Ook vertelt de auteur waarom hij typisch Australische woorden en uitdrukkingen in het verhaal heeft gelaten. Tijdens het lezen van het verhaal ben je blij dat de auteur dat heeft gedaan, want die kleuren het verhaal inderdaad in, geven het de sfeer die het verhaal oproept.
Meteen bij het lezen van de proloog van Moordstuk van Peter Moordhuijzen word je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt meteen verder lezen om erachter te komen hoe het zit, wat er precies is gebeurd op die fatale avond en waarom het is gebeurd. Zo te verder je komt in het boek, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen. Je wilt weten wie er echt achter de dood van een bepaald persoon zit en krijgt tijdens het lezen steeds meer het gevoel dat het geen ongeluk is. Veel mensen in het stadje lijken zo hun motieven te hebben. Ondertussen blijken veel mensen in werkelijkheid anders te zijn, dan ze zich naar buiten voordoen, een toneelstuk opvoeren, alleen of met hun gezinnen. Ieder blijkt daar zijn of haar reden voor te hebben. Het zijn voor veel mensen herkenbare situaties, omdat ze dat zelf om een bepaalde reden ook doen. De auteur heeft dat heel goed verwerkt in het verhaal, net zoals hij de daderprofielen heel goed heeft verwerkt in het verhaal. Voor veel politieagenten en detectives kan het interessant zijn om dit boek alleen daarom al te lezen. Het boek kan ze misschien helpen met hun misdaadzaken, om anders naar bepaalde zaken te kijken. Sowieso heeft de auteur zich goed ingeleefd in de personages en de belangrijkste personages goed uitgewerkt. Elk persoon zou in het echte leven kunnen bestaan. Het verhaal laat ook goed zien hoe verschillend detectives kunnen zijn in hun werk en welke aanpak meestal het beste werkt. 
Moordstuk van Peter Mulhuijzen is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Steeds als je een vermoeden hebt wie het werkelijke brein is achter de daad, blijkt er weer iemand anders te zijn die je ook gaat verdenken. Tot tegen het eind blijft het spannend wie het brein is achter de moord en wat de reden daarvan is. Dan vallen ook alle puzzelstukjes op hun plaats, maar of iedereen daar nu even blij mee is, is maar de vraag. Geregeld vraag je je af of je stiekem iets hebt gemist tijdens het lezen, waarom juist die persoon jou niet eerder opgevallen is.
Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn zelf meemaakt. Je waant je tijdens het lezen in Ravensville, al is er even een kort moment waarop veel lezers blij zullen zijn dat ze daar niet echt zijn, omdat je ook, als je niet oplet, ongewenste bezoekers kan krijgen en dat zijn geen bezoekers waar je blij mee zult zijn, al zullen er genoeg lezers zijn die zich daar niet druk om zouden maken en het wel van zulke bezoekers houden.
Kortom; Moordstuk van Peter Mulhuijzen is een spannend verhaal waarbij tot tegen het eind spannend blijft wie het duivelse brein is achter de moord en dan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen waardoor je blijft lezen in het boek als de moord is gepleegd, omdat je wilt weten wie er echt achter de moord zit.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want zo zou je de moord ook wel kunnen noemen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is redelijk actueel. Veel wat in het verhaal speelt, speelt in het echt ook, zoals bijvoorbeeld mensen die zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, vooral tegen het eind lukt je dat niet.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij zeker verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Blake, omdat hij menselijk blijft, iedereen zoveel mogelijk respecteert om wie hij of zij is, ook al is hij het er niet altijd mee eens.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik de beweegredenen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ravensville klinkt als een mooi stadje.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse malen weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Fay heeft me geraakt, maar ook wat er op een nacht bij de buren van Mayn & Iris gebeurde heeft me geraakt en de manier hoe men daarmee is omgegaan. Mayn heeft daar een mooie opmerking over gegeven. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'In hartsaangelegenheden duurt het soms lang om te kunnen loslaten... vooral als het pijn doet.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende psychologische detectives houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven. 

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg