Naar Een Nieuw Tijdperk Met Een Zakenkabinet - Guus Berkhout


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ons land verdient een regering met kennis van zaken
Dit is een land om lief te hebben

Waar gaat het boek over? 
”We gaan een halt toeroepen aan het achteruitbeleid van de afgelopen kabinetten. Dat gaat lukken als de kiezer de bestaande bestuurlijke elite wegstemt. Dus kiezer, vervang in de komende verkiezingen probleemmakers door probleemoplossers.” In het boek dat voor u ligt, laat prof. dr. ir. Guus Berkhout vanuit zijn ruime ervaring als hoogleraar, kabinetsadviseur en ondernemer zien hoe bewindslieden – door hun totale gebrek aan inzicht – verregaande maatregelen nemen die een ongekend destructieve invloed hebben op de welvaart en het welzijn in ons land. Hij signaleert drie problemen die met de allerhoogste prioriteit moeten worden aangepakt: 1. de onbetaalbare energietransitie, 2. de dolgedraaide asielimmigratie en 3. de verstikkende bureaucratie. Als we dat écht gaan doen, wordt ook de aanpak van de georganiseerde misdaad aanzienlijk effectiever. Jongeren en ouderen verdienen een veel betere bescherming in onze rechtsstaat. Het unieke van dit boek is dat de auteur niet alleen komt met een scherpe analyse, maar ook met concrete oplossingen die burgers, boeren, vissers en kleine ondernemers weer hoop geven voor de toekomst. Met name zijn oplossing hoe de verstikkende bureaucratie met wortel en tak uit te roeien is om heel blij van te worden. Hij stelt ook voor dat oplossingen worden uitgevoerd door een zakenkabinet, bestaande uit een collegiaal team van projectministers. Die projectministers hebben kennis van zaken, maken ruim gebruik van informatie uit de samenleving en kijken voortdurend naar de toekomst.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Don de Bruijn | Bij Don: Reclame en vormgeving

Binnenwerk:
Don de Bruijn | Bij Don: Reclame en vormgeving

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628951

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
104

Genre:
Politiek

Prijs:
€ 16,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet van Guus Berkhout krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De vraag is alleen of het over het kabinet zal gaan of over de stad Den Haag. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel en subtitels spreken voor zichzelf, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. De foto's, waarvan sommigen eigenlijk geen tekst en uitleg behoeven omdat ze voor zichzelf spreken, maken het boek compleet. Het boek is heel erg mooi vormgegeven.
In Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet legt Guus Berkhout uit waarom we voor een zakenkabinet moeten kiezen en wat dat voor ons land zou betekenen. Hij komt met voorbeelden van wat er mis is in ons land en hoe dat anders moet, laat zien waarom koolstof en stikstof essentiële grondstoffen zijn, waarom er zoveel onvrede is in ons land, waarom het een goed idee is om het basisinkomen in te voeren, laat zien waarom politieke taboes en misleidende modellen weg moeten en nog veel meer. De auteur stelt vele vragen, zoals bijvoorbeeld waarom moderne dieselauto's door het kabinet zo verguisd worden terwijl ze in werkelijkheid tot de schoonste automobielen horen. De auteur komt met een voorbeeld kabinet waarin mensen zitten die echt heel veel weten over datgene waar ze geschikt voor zouden zijn en daarin zitten een paar verrassende namen, omdat die, voor zover bekend, niet in de politiek zitten. Hij komt met feiten, zoals bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat in ons land de bestuurlijke elites al jaren lang hun perverse gang hebben kunnen gaan. Aan het eind geeft hij de jongeren een hart onder de riem en wat ze moeten doen. Hij heeft ook nog een open brief voor onder andere onze minister-president. Ook heeft hij nog een boodschap voor klimaatwetenschappers die een open debat weigeren. Heel veel mensen zullen tijdens het lezen roepen dat de auteur gelijk heeft, dat het inderdaad met het huidige kabinet zo niet langer kan. 
Aan alles is te merken dat Guus Berkhout in Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet weet waar hij het over heeft en alles goed heeft doordacht. Hij weet alles wat hij heeft opgeschreven, zoals bijvoorbeeld over de migratie en het klimaat, goed te onderbouwen en komt met oplossingen, zoals bijvoorbeeld wat migratie aangaat, opvangen in de regio. Hij legt goed uit waarom dat beter is voor veel mensen. De auteur slaat de spijker op de kop, zoals over te veel onuitvoerbare plannen en de regelzucht in ons land waar alleen maar meer regels bij komen in plaats van minder. Het is mooi dat de auteur een voorbeeld kabinet heeft samengesteld. Velen zullen hopen dat het werkelijkheid wordt, maar het is ook voor te stellen dat er anderen zijn die ervoor zullen vrezen, omdat ze dan niet meer zo makkelijk de kabinetsleden kunnen manipuleren.
Voor eenieder die niet zo goed weet wat een basisinkomen inhoudt, heeft de auteur dat goed weten uit te leggen. Hij laat goed zien hoeveel geld dat de samenleving uiteindelijk scheelt en welke voordelen, en dat zijn er veel, eraan zitten. Uiteraard is het voor te stellen dat bepaalde lobbygroepen daar niet blij mee zullen zijn, omdat ze dan op zoek moeten naar andere manier om geld te verdienen, maar voor de meeste Nederlanders zou het alleen maar een zegen zijn als het basisinkomen ingevoerd zou worden. Bij het lezen van hoeveel pensioenfondsen er zijn, zullen veel mensen schrikken. Het is veel meer dan heel veel mensen denken.
Kortom; iedereen zou Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet van Guus Berkhout moeten lezen opdat men begrijpt waarom het zo niet langer kan met huidige kabinet en waarom een zakenkabinet veel beter is. De auteur weet alles wat hij heeft geschreven, de kritieken die hij heeft, goed te onderbouwen. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende manier geschreven, precies wat je van dit boek mag verwachten.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Mooie quote in het boek: 
Wanneer de stem van het volk niet meer doorklinkt in regering en parlement, dan faalt de democratie.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek moet iedereen lezen zodat men begrijpt waarom het beter is om voor een zakenkabinet te gaan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
A.J.Berkhout

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Ik ben nieuw op deze blog, maar waar kan ik de naam van de recensent vinden? Dat vind ik wel essentieel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het inmiddels gevonden: ik las onderin dat alle teksten van Anneke Visser zijn😄

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, die zijn door mij geschreven. Een keer helemaal onderaan de blog vond ik wel genoeg. Om het bij elk bericht op mijn eigen boekenblog, waar ik alleen voor schrijf, mijn naam te plaatsen, vind ik wat overdreven. ;)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg