Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Doodsteek Voor Blauw - Gerard Mak


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Bijzondere waargebeurde politieverhalen

Waar gaat het boek over? 
Het werk van de politie is en blij een speciale baan, die niet voor iedereen is weggelegd. Het is complexe baan, die vraagt om vakmanschap en het moet ook echt in je zitten. Waar anderen een stap terug doen, stapt een politieagent juist naar voren. En als iemand eenmaal bij de politie werkt, krijgen ze een blauw hart. Maar voor hoelang nog? Iedere stap of iedere handeling die zij verrichten, wordt tegenwoordig op een weegschaaltje gelegd. Afgewogen, bekritiseerd of via de sociale media verspreid. De maatschappij is mondiger geworden en de kritiek op de politie neemt steeds meer toe. Is het nog wel leuk? En is het nog wel zo’n speciale baan? De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee oude rotten in het vak, die hun blauwe hart niet verloochenen. Doorgewinterde dienders die in de binnenstad van Amsterdam de klappen van de zweep hebben leren kennen, maar in de huidige tijd, ook geremd worden in de uitoefening van hun taak. Geen dag is voor hun hetzelfde. En als de werkdag begint, weten ze vaak niet hoe de rest van de dag eruit zal zien. Dat maakt hun werk zo onvoorspelbaar en uitdagend. Maar is dit wel zo? De ene keer redden zij mensenlevens bij een uitslaande brand en de dag erop worden zij verguisd en staat hun baan op de tocht. Iedere dag worden zij ermee geconfronteerd. De onzekerheden krijgen steeds meer de overhand en uiteindelijk zal het zijn weerslag hebben voor het uitoefenen van hun dagelijks werk. Hun blauwe hart bloed langzaam dood. Zij nemen de lezer mee in hun dagelijkse werk. Uitdagend, spannend, frustrerend maar toch ook met een glimlach. Voor zolang dit nog kan.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova / Eveline Louws

Binnenwerk:
Matthijs Klute

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464240948

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Hulpdiensten

Prijs:
€ 21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De doodsteek voor blauw van Gerard Mak wil je weten wie of wat moet stoppen. Het lijkt ook of iemand aan het verdrinken is en je vraagt je dan ook af wat er gebeurd is als dat het geval is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er precies mee bedoeld wordt, ook al heb je wel een vermoeden. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat je te wachten staat. De verhalen zijn los te lezen, je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint en welk verhaal je daarna leest, maar het is aan te raden om het laatste verhaal voor het laatst te bewaren, want die is niet voor niets voor het laatst bewaard in dit boek. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten veel emotionele momenten in, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een vrouw van een echtpaar.
De doodsteek voor blauw van Gerard Mak is een verhalenbundel met waargebeurde politieverhalen. Sem en Frits zijn twee oude rotten in het vak en hebben in de loop der jaren heel veel meegemaakt. Ze hebben een blauw hart, maar de vraag is voor hoe lang ze dat nog hebben. De ene dag worden ze bejubeld, de andere dag verguisd. Ze maken van alles mee, geen dag is hetzelfde, maar helaas komen er komen steeds meer nadelen aan hun vaak te zitten. Alles wordt vandaag de dag onder een vergrootglas gelegd, onder andere dankzij de omstanders die vaak niet alles hebben meegekregen en alleen oordelen van wat ze op het moment dat ze erbij kwamen mee krijgen. Vaak wordt maar een stukje gefilmd en online gezet en krijgen de politieagenten vaak daardoor een rechtszaak aan de broek. Helaas lijkt het wel of steeds minder mensen, waarvan je zou verwachten dat die achter de politie zou moeten staan, achter de politie staat waardoor men angstvallig de kant van de daders kiest en de politieagenten in de kou laat staan. Het kost de politieagenten dan ook veel pijn en moeite om te laten zien dat het vaak anders was dan wat men beweert in de media en in de filmpjes die online staan, dat er vaak meer is dan men gefilmd heeft. Gelukkig zijn er ook mooie momenten voor de agenten waarbij ze mensen kunnen helpen en/of bij kunnen staan. Dit en meer is heel goed belicht in de verhalen.
De verhalen in De doodsteek voor blauw van Gerard Mak laten goed zien hoe veelzijdig, maar ook hoe complex het werk van een politieagent is, dat geen dag hetzelfde is, dat ze meer doen dan alleen bekeuringen uitdelen, dat er veel gevaren aan hun vak kleven en dat ze dan wel van een bepaalde tijd tot een bepaalde tijd werken, maar dat dat vaak ook kan uitlopen. Het is alles behalve een kantoorbaan en het moet je dan ook alleen daarom al liggen. De verhalen laten zien dat je als politieagent emotioneel en verbaal sterk in je schoenen moet staan, dat je nooit naar buiten mag laten blijken dat je het ook wel eens zwaar hebt, je emotioneel voelt als agent. Het menselijke van de politieagenten komt heel goed naar voren in de verhalen van dit boek, maar de verhalen laten ook zien dat elke politieagent anders is van karakter en ieder op zijn of haar manier het werk doet. Belangrijke thema's in de verhalen zijn het geweld waar de politie mee te maken heeft, de werkdruk, te weinig politieagenten, de rechtszaken tegen de politieagenten, maar ook de behulpzaamheid van de politie op diverse manieren. 
Tijdens het lezen van De doodsteek voor blauw van Gerard Mak kan je alleen maar bewondering hebben voor de politieagenten en begrijp je waarom ze soms wat feller reageren dan eigenlijk moet, zeker als ze bijvoorbeeld iemand al vaker hebben gewaarschuwd om te stoppen met filmen bij een ongeval. Het is goed van de auteur dat hij de vele kanten van het vak van de politie heeft laten zien, net zoals het goed is van de auteur dat hij heeft laten zien dat politieagenten ook maar mensen zijn en hun vak uitoefenen waarbij ze soms keuzes moeten maken die niet altijd makkelijk is, zoals bijvoorbeeld het verhaal van een vrouw die haar huis uit moest. De auteur laat ook goed zien hoe belangrijk het is om als politieagent altijd overal op bedacht te zijn, zoals in een van de verhalen waarbij een vrouw naakt in bed ligt. Een van de verhalen laat overigens goed zien waarom je nooit je telefoon op moet nemen als je aan het rijden bent. Buiten dat moet je ook geregeld lachen om de Amsterdamse humor, zoals bijvoorbeeld het verhaal over een acteur die steeds wordt aangevallen door een omstander, het verhaal eindigt met Joodse humor.
Kortom; iedereen zou De doodsteek voor blauw van Gerard Mak moeten lezen, zodat men begrijpt dat wat men in de media over politieagenten vaak ziet en leest, niet het complete plaatje is, dat er vaak meer achter zit, dat mensen meestal niet zomaar worden gearresteerd en dat een politieagent niet zomaar uitvalt tegen iemand, dat er vaak al meer heeft gespeeld. Daarnaast laten de verhalen goed zien hoe veelzijdig en complex het politiewerk is, dat het meer is dan bekeuringen uitdelen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en dat zal het altijd wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met elk verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Hoewel Sem realistisch genoeg is om de demonstraties te begrijpen, verbaast hij zich er telkens weer over dat diezelfde demonstranten het geweld, dat zijzelf zoveel verafschuwen, zelf hanteren om hun gelijk te halen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is geschikt voor iedereen en iedereen zou dit boek moeten lezen om hun beeld van wat ze hebben van de politie bij te schaven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg