Een Duizend Meter Hoge Kerstboom - Frank Van Rijn


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een reis door het land van de Maya's
Mexico, Guatemala en Belize

Waar gaat het boek over? 
Door toeval kreeg Frank van Rijn lang geleden een oud boek over de Maya’s in handen. Toen hij jaren later zijn kans zag, reisde hij per fiets door zuidelijk Mexico en Guatemala om zelf al die Mayaplaatsen te gaan bekijken. Daar ontdekte hij dat er veel meer oude Mayasteden zijn dan er in dat boek stonden, Sommige gedeeltelijk gerestaureerd, maar vele ook nog voor een groot deel overwoekerd door het oerwoud. Fascinerend was dat de oude Maya’s verbazend veel van de bewegingen van de planeten, de zon en de maan wisten. Van Venus berekenden ze, bijvoorbeeld, tot op de seconde nauwkeurig de omlooptijd om de zon. Ook interessant was dat alle Mayasteden een plaats hadden waar een merkwaardig balspel werd bedreven. De verliezers werden na afloop nogal eens aan de goden geofferd, wat zo’n wedstrijd natuurlijk extra charme gaf. Behalve die oude Mayasteden zag Van Rijn monumentale steden als Antigua en San Cristobal de las Casas en veel fraaie koloniale stadjes. Natuurlijk vond hij bergen op zijn pad met steile klimmen waar hij zijn fiets soms moeizaam omhoog moest duwen. Tijdens de ijzingwekkende afdalingen werden de velgen van de fiets door het zware remmen gloeiend heet, wat hem soms voor lastige problemen plaatste. In Chiapas maakte Van Rijn een toeristisch boottochtje door de Cañon del Sumidero, een duizend meter diepe kloof. Daar zag hij een naar beneden breder wordende driehoek met mossen op de rotswand. Van een afstand leek deze 1000 meter hoge driehoek net een kerstboom. Lago Atitlan, grote gieren, een Mexicaanse verjaardag op een rancho, voorwereldlijke leguanen tussen oude ruïnes, een pelgrimstocht naar nergens, een bergdorpje waar een drinkwatersysteem werd geopend… Ook dit boek is meeslepend en vol humor geschreven. Van Rijn doet zijn reputatie als meester-verteller weer eer aan.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789038928487

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
232

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Een duizend meter hoge kerstboom van Frank van Rijn wil je weten waar de foto is genomen, wat voor gebouw het vroeger was en wie er woonden. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe zo'n hoge kerstboom eruit ziet. Gelukkig volgt het antwoord erop in het boek. De subtitels geven goed weer wat je van het boek kan verwachten. De vele foto's maken het boek compleet. Het is mooi dat er niet alleen zwart/wit foto's in staan, maar ook kleurenfoto's, je krijgt daardoor een mooi beeld van de reis die de auteur heeft gemaakt.
In Een duizend meter hoge kerstboom van Frank van Rijn vertelt de auteur over zijn fietsreis die hij heeft gemaakt door het land van de Maya's. Jaren geleden kreeg de auteur een boek over de Maya's in handen en dat leidde uiteindelijk tot de fietstocht door Mexico, Guatemala en Belize. Eenmaal in die landen, blijkt dat er veel meer Mayasteden zijn dan men in het boek heeft vermeld. Sommige Mayasteden zijn gedeeltelijk gerestaureerd, maar gelukkig zijn er ook Mayasteden waar men niet of nauwelijks aan heeft gezeten, die voor een groot deel zijn overwoekerd door het oerwoud. Het blijkt dat de Maya's meer wisten dan men dacht, zoals over de bewegingen van de planeten. Ze speelden ook een merkwaardig balspel, wat voor diegenen die verloren, minder leuk was. Naast dat al bezocht de auteur ook monumentale steden en mooie koloniale steden. Tijdens zijn fietsreis maakte de auteur veel mee, had hij mooie ontmoetingen, sliep hij soms op plaatsen die merkwaardig waren en werd hij soms onverwacht ergens uitgenodigd, zoals op een verjaardag van iemand in Mexico. Het is een bijzondere en mooie, maar vaak ook zware fietsreis die de auteur heeft gemaakt. Door zijn verhalen wil je de plaatsen die hij heeft bezocht, zelf bezoeken, zoals bijvoorbeeld Velo de Novia die zijn naam eer aan doet. 
Frank van Rijn weet zijn avonturen in Een duizend meter hoge kerstboom op een boeiende en vermakelijke manier te vertellen. Geregeld moet je lachen om wat hij heeft geschreven, zoals over de dreiging van 31 december 1999, 24.00 uur naar 1 januari 2000, 00.00 uur. Eenieder die die periode bewust heeft meegemaakt weet zich dat nog wel te herinneren omdat de media daar toen vol van was. Aan alles is te merken dat de auteur weet waar hij het over heeft, zich heeft verdiept in de geschiedenis, zoals over de oude Mayastad Zaculeu. Soms heeft hij vragen waar geen antwoorden op komen, zoals over waarom een piramide 'Pyramide van de Waarzegger' werd genoemd en hoe de Spanjaarden diezelfde piramide noemen, wat een toepasselijkere naam is. De auteur mag overigens zelf ook graag namen verzinnen, zoals bijvoorbeeld voor een bepaald soort hotels. De auteur maakte soms ook bizarre dingen mee, zoals dat hij zag dat een jongen die wonder boven wonder een duikvlucht over een vangrail wist te overleven. De conversatie die erop volgde, is erg vermakelijk, je kunt er alleen maar om lachen.
De auteur laat geregeld blijken dat hij graag zijn eigen gang gaat en zich niet snel laat overhalen tot iets wat hij niet wil, wat meestal maar goed is ook, want zo ontdekte hij dat men bij een reisbureau niet alles wist, maar daar was hij ook realistisch in en begreep dat het ook aan hemzelf lag, omdat hij niet duidelijk genoeg was. Wat ook mooi is, is dat de auteur soms terugblikt op een van zijn vorige fietsreizen en de vergelijkingen met bepaalde plaatsen maakt van hoe het eerst was en hoe het nu is en waarom hem indertijd een natuurjuweeltje niet was opgevallen. Soms geeft de auteur tips aan de lezer, niet bewust, het zijn ongeschreven regels die hij voor zichzelf heeft, maar de lezer heeft er ook wat aan voor als hij of zij een fietsreis wil maken, zoals bijvoorbeeld om je tent zo te zetten dat de tent niet zichtbaar is vanaf de weg of een zijpad. Ook de tips die hij aan een Duitser gaf zijn waardevol om op te volgen. Soms word je op ideeën gebracht, zoals bijvoorbeeld wat je met lege plastic flessen kan doen, buiten dat je ze in kan leveren voor statiegeld.
Kortom; Een duizend meter hoge kerstboom van Frank van Rijn is een vermakelijk en meeslepend verhaal over de fietsreis die de auteur maakte. Door het verhaal en de foto's word je nieuwsgierig naar de genoemde plaatsen, je wilt ze met eigen ogen gaan aanschouwen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn heel goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De auteur heeft zijn boek op een vermakelijke en humorvolle manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel omdat de auteur het zo heeft beleefd, heeft ervaren.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is heel goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn verhaal weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
Vanaf de fiets zie je natuurlijk oneindig veel meer en beleef je alles veel intenser dan als je in een auto rondtuft en daarom ontging me dit natuurjuweeltje niet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over fietsreizen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
FRANK VAN RIJN

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Wat een mooie en zorgvuldige recensie. Bedankt hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg