Gekke Jij - Pam Lijdsman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Voor de buitenwereld is Pamela een sterke, onafhankelijke vrouw, maar in relaties is zij afhankelijk en onzeker. Wat is liefde? Is liefde blijvend en onvoorwaardelijk? Onophoudelijk lijkt de hoofdpersoon zichzelf te willen bewijzen dat onbaatzuchtige liefde bestaat. Telkens geeft ze zichzelf honderd procent, maar blijken relaties voorwaardelijk en stranden ze. Gevoelig voor mooie verhalen en altijd bereid om te vertrouwen, lijkt ze rijp om in de val te lopen van haar charmante ‘grote liefde’ Joaquim. De relatie met de jonge asielzoeker zet haar uiteindelijk aan tot een innerlijke zoektocht, om antwoord op haar vragen te vinden. Hoe zat het met de relatie met haar vader? En waarom kozen haar familieleden telkens voor ‘een ander’, zoals haar opa voor haar Joodse oma? Trok ze, net als haar moeder, altijd een te klein jasje aan? Waarom was zij die relatie aangegaan en stopte ze er niet mee toen deze al snel vraagtekens opriep? De gevolgen van de manipulatieve relatie komen uit onverwachte hoek. Niet alleen vindt Pamela bevrijding van hem, en haar verleden, maar ook duidelijkheid en antwoord op die prangende vraag: wat is liefde?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Pam Lijdsman

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464620627

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Romance

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Gekke jij van Pam Lijdsman wil je weten waar de twee personen op de cover voor staan. De een heeft iets waterachtigs en de ander iets spookachtigs over zich. Net of het twee personen zijn die van twee verschillende planeten komen. Je wilt de tekst achter de blauwe persoon lezen, je wilt weten wat er staat. In ieder geval is het duidelijk dat het woord 'Liefde' er staat. Je krijgt dan ook het gevoel dat het een roman is, die je gaat lezen. De titel is nieuwsgierig makend, je wilt weten waarom iemand 'gekke jij' tegen een ander zegt. De titel wordt al snel duidelijk in het verhaal en dan blijkt het mooie titel voor het boek te zijn.
In Gekke jij van Pam Lijdsman heeft de hoofdpersoon haar relatie na tien jaar verbroken. Voor de buitenwereld lijkt ze een sterke en onafhankelijke vrouw, maar in relaties is ze afhankelijk en onzeker. Op een gegeven moment wordt ze verliefd op een asielzoeker waar ze een relatie mee krijgt. Het is een relatie waarin veel gebeurd en waarin de hoofdpersoon veel geeft, maar minder krijgt dan eigenlijk hoort in een relatie. Ze wordt daarmee aan het denken gezet en gaat op zoek naar zichzelf en naar wat liefde is. Ook wil ze weten waarom haar familieleden steeds voor een ander kozen en hoe het tussen haar en haar vader zat. En dan is er nog de vraag of ze misschien meer op haar moeder lijkt dan ze steeds had gedacht. Uiteindelijk komen de gevolgen van de manipulatieve relatie uit een onverwachte hoek. De hoofdpersoon vindt uiteindelijk antwoorden op haar vragen en wordt voor haar alles duidelijk.
Gekke jij van Pam Lijdsman is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn. Voor eenieder die gemanipuleerd wordt of werd in een relatie. De auteur heeft zich goed in de personages en de situaties ingeleefd. Het is duidelijk dat ze ook veel onderzoek heeft gedaan voor haar verhaal en dan vooral over asielzoekers en de procedure voor asielzoekers om in Nederland te mogen blijven. Op een gegeven moment heb je het gevoel dat het verhaal deels autobiografisch is, dat de auteur zelf veel heeft meegemaakt van wat de hoofdpersoon heeft meegemaakt en heeft moeten doorstaan in haar relatie en erna. Bepaalde dingen, en dan vooral over de procedure van asielzoekers, die de auteur heeft geschreven, kan alleen maar door iemand die het zelf heeft meegemaakt zijn geschreven, of ze kent iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Mocht dat laatste het geval zijn, dan heeft ze dat heel goed verwerkt in het verhaal.
Wat goed is van Pam Lijdsman, is dat ze in Gekke jij de hoofdpersoon ook heeft laten vertellen over de mooie momenten in de relatie van de hoofdpersoon en dat de hoofdpersoon niet alleen maar slecht over haar ex denkt, dat de hoofdpersoon relativerend is en dat de hoofdpersoon ook naar zichzelf durft te kijken en beseft dat veel ook aan haar lag en waarom dat zo was, waarom ze de relatie niet eerder heeft verbroken. Voor veel mensen kan het verhaal je aan het denken zetten over je relatie, hoe jijzelf erin staat of stond in een vorige relatie. Het verhaal kan een echte eye-opener zijn. Tijdens het lezen zie je de hoofdpersoon groeien, zie je haar tot besef komen over veel dingen en zie je haar steeds meer voor zichzelf opkomen.
Gekke jij van Pam Lijdsman is een verhaal dat vlot wegleest. Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van de auteur, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt vanaf de zijlijn. Soms is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is niet erg, want er zitten genoeg wendingen in die je niet ziet aankomen of die je iets anders had verwacht. Het eind is een mooi en passend eind voor het verhaal. 
Kortom; Gekke jij van Pam Lijdsman is een verhaal dat tijdens het lezen in je gaat zitten. Een verhaal waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar zichzelf en aan het verwerken is dat ze haar relatie heeft beëindigd, haar ex langzaamaan los laat en bewust wordt van zichzelf in hoe ze was als kind, als volwassene en in haar relatie. Het is een verhaal dat je aan het denken kan zetten.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en dat zal het altijd blijven, omdat er altijd ongelijkwaardige relaties zullen blijven bestaan waarbij de ene relatie langer duurt dan de ander, maar ook omdat er altijd heel veel mensen zullen zijn die op zoek gaan naar zichzelf en naar hoe hun handelen zich verhoudt in hun families, of dat er verband mee heeft.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is heel goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in begonnen bent, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal aflopen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet verrast, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersoon groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Pradeep, omdat hij een man is die doet wat hij wil en zijn eigen grenzen durft te stellen om zijn doelen te behalen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in het boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Bovendien had het geen zin je stemming te laten bederven door zaken die je niet meer kon veranderen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar zichzelf en waarbij je als lezer ook over jezelf aan het denken wordt gezet.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Pam Lijdsman

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

  1. Pam Lijdsman17 mei, 2023

    Ik ben blij verrast door je uitgebreide en lovende reactie. Hartelijk dank!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg