Vleugellam - Anne Van Zwieten


Van Anne van Zwieten mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Leiden schrikt op van een lugubere moord. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in het water bij een recreatiegebied. Inez de Jager houdt zich er niet mee bezig, ze is een optimist en heeft zo haar eigen problemen. Ze wordt gestalkt door haar ex en denkt na over een carrièreswitch. Ze staat dan ook niet direct te trappelen als de ietwat mysterieuze Marc Huberts werk van haar maakt. Dat verandert als Marc en Inez elkaar vinden in hun passie voor fotografie en ze steeds meer met elkaar optrekken. Inez ziet in Marc een betrouwbare partner, ook al heeft hij wat bijzondere voorkeuren. En waar komt zijn fascinatie voor gierzwaluwen vandaan? Ondertussen neemt het gedrag van haar ex-vriend Daniël angstaanjagende vormen aan. Iedereen heeft geheimen. Geheimen die Inez in gevaar brengen. De vraag is: wie ken je nou eigenlijk echt?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Anne van Zwieten is auteur, blogger en columnist. Ze volgde een opleiding tot schrijver en redacteur. In 2019 kwam haar debuut Keerpunt uit, gevolgd door de Setarspeler in 2021. Daarnaast bracht ze twee bundels uit over haar meervoudig gehandicapte dochter Nadja en is ze oprichter van de stichting Nadja.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Imberstudio.nl

Binnenwerk:
Ontwerp-Hulp.nl

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789083259543

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Literaire thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,25

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van schitterende cover van Vleugellam van Anne van Zwieten krijg je het vermoeden dat de ballerina tot bloedens toe heeft geoefend en je hebt dan ook te doen met haar. Je voelt haast de pijn die ze moet hebben. Het verhaal zal echter duidelijk maken dat het anders ligt, dat er iets gruwelijkers is gebeurd. Je vraagt je af of de zwarte vleugel een onderdeel is van het balletstuk dat opgevoerd gaat worden. Ook dit zal blijken, dat het anders ligt in het verhaal. De titel maakt je nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
In Vleugellam van Anne van Zwieten heeft Inez haar relatie beëindigd, maar haar ex wil daar niet aan en begint haar te stalken. Inez heeft een leuke baan met leuke collega's, maar ondanks dat wil ze toch ander werk gaan doen. Ze wil graag fotografe worden, maar weet nog niet precies wat voor soort fotografe. Uiteindelijk meldt ze zich aan voor een cursus fotografie waar haar de cursusleider opvalt. Ze staat niet te popelen om een nieuwe relatie te beginnen, maar dat verandert gaandeweg steeds meer als ze door hun passie voor fotograferen steeds meer met elkaar optrekken. Marc heeft alleen wel wat bijzondere voorkeuren en hij is erg gefascineerd voor gierzwaluwen. De vraag is waar dat vandaan komt. Ondertussen neemt het gedrag van de ex van Inez steeds angstaanjagendere vormen aan. Iedereen blijkt geheimen te hebben die Inez in gevaar kunnen brengen. De vraag is: wie ken je nou echt?
Meteen bij het lezen van de proloog in Vleugellam van Anne van Zwieten wil je verder lezen. Het is een schokkende, maar ook nieuwsgierig makende proloog. Op een gegeven moment denk je te weten wie de dader is, maar dan blijkt het niet zo te zijn, blijkt het iemand anders te zijn. Het is dan ook een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals waarom een bepaald persoon zich moet verantwoorden bij een ander persoon. Een verhaal dat meteen vanaf het begin spannend is en dat maar af en toe wordt afgewisseld met een rustig moment waarin wel wat gebeurd, maar niets spannends, ook al is het goed dat het wel beschreven is. Het geeft even ontspanning voor de spannende momenten in het tweede deel van het boek. Het tweede deel van het boek kent namelijk geen echt rustige momenten meer en dan kun je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten wie de echte dader is, of hij gepakt wordt en waarom de dader deed wat hij deed. Je wilt ook weten of een bepaald persoon gered wordt en het er levend vanaf brengt of niet. Het verhaal eindigt in een spannende ontknoping. Het is een mooi eind, maar stiekem is het jammer dat er geen epiloog is. Het was leuk geweest als de auteur had laten weten hoe het met een bepaald persoon is gegaan en of twee personen weer bij elkaar zijn of dat ze op vriendschappelijke voet verder zijn gegaan. Aan de andere kant is zo'n open eind ook wel meer mooi. Je kunt dan zelf fantaseren hoe het verder gegaan zou zijn. In ieder geval leef je van begin tot eind mee met de hoofdpersoon en hoop je dat ze het geluk weer mag vinden en gaat doen wat ze graag wil doen.
Anne van Zwieten heeft zich in Vleugellam heel goed ingeleefd in de personages. De belangrijkste personages heeft ze gaandeweg het verhaal goed weten uit te diepen, zodat je meer begrip krijgt voor bepaalde personen, ook al keur je het niet goed wat ze doen en vind je dat sommige personages veel te ver gaan. Het verhaal laat in ieder geval zien hoe verknipt sommige mensen kunnen worden na bepaalde gebeurtenissen uit het verleden en hoe ze behandeld zijn door bepaalde mensen. Het is ook goed van de auteur dat ze laat zien dat sommige mensen ook kunnen veranderen. Voor veel mensen kunnen bepaalde stukjes, en dan vooral als Inez gestalkt wordt, herkenbaar zijn, omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt of iemand kennen die dat heeft meegemaakt. Tweelingen zullen moeten grinniken om een bepaald stukje, waarin iemand herinneringen ophaalt aan vroeger waarin hij met zijn broer mensen wel eens fopte door voor zijn broer door te gaan, omdat ze dat zelf ook vaak hebben gedaan.
Vleugellam van Anne van Zwieten is een verhaal over een ex-ballerina die het perfecte figuur en perfecte benen heeft. Over een man die niet kan verkroppen dat zijn relatie over is en zijn ex daarom stalkt en bedreigt. Over een man met een afwijking, wat hem door bepaalde personen heeft getekend. Geregeld vraag je je af wat je gedaan zou hebben als je in de schoenen stond van bepaalde personen. Tussendoor kom je meer te weten over de gierzwaluw, die een belangrijke rol in dit verhaal speelt, en kom je ook iets meer over fotografie te weten. De auteur heeft daar duidelijk veel onderzoek naar gedaan, dat merk je aan alles.
Kortom; Vleugellam van Anne van Zwieten neemt je meteen mee vanaf de eerste bladzijde en laat je nog niet meteen los als je het boek uit hebt. Het is een verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, vele spannende momenten waarbij je in spanning zit en een verhaal waarbij je bewondering krijgt voor twee personen, al duurt het wel even voor je voor de tweede persoon ook bewondering krijgt. Ondanks dat je de epiloog mist, is het een mooi einde waar je zelf het vervolg van kan bedenken. De auteur laat met dit boek zien dat ze van meerdere markten thuis is. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende, haast filmische manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel origineel.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het een fictief verhaal is, zitten er stukjes in die van alle tijden zijn en dat helaas ook wel van alle tijden zullen blijven, zoals bijvoorbeeld het stalken van een ex.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen in het verhaal. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kun je niet meer stoppen met lezen. Vooral vanaf het tweede deel in het boek kun je dat niet meer. Je kunt dan maar beter zorgen dat iedereen je een paar uur met rust laat en de smartphone op stil zetten.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet twee personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Inez, omdat ze een sterke vrouw is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. 

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden is een mooie stad en Texel is een mooi eiland.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat Marc in zijn jeugd heeft moeten doorstaan heeft me geraakt, maar ook wat Inez heeft moeten doorstaan heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Dat is de natuur, die laat zich niet dwingen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat het verhaal mij onbewust nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Anne van Zwieten Twitter

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg