Alles Is Tijdelijk - Pieter Wouter Broekharst


Van Pieter Wouter Broekharst mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De vierentwintig verhalen in deze bundel hebben één ding met elkaar gemeen, en dat is een einde. In sommigen zijn biografische elementen te vinden, en geven een knipoogje naar een ware gebeurtenis in mijn leven. Met milde humor, erotiek en spanning zoals in het leven en de liefde zelf gaat het over vrolijke, minder vrolijke en droevige zaken, en dingen die voorbijgaan. Maar vertellen ook over waarschijnlijke en onwaarschijnlijke gebeurtenissen of zijn gewoon pure verzinsels.
Niet hilarisch, noch hartverscheurend, maar proza om een korte tijd vermaak en ontspanning te bieden. De meesten eindigen met een gewilde of minder gewenste, maar zachte dood. Net als het leven zelf, want ook dat is immers maar tijdelijk.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Pieter Wouter Broekharst

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
1230004963790

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
269

Genre:
Verhalen

Prijs:
€ 5,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Alles is tijdelijk van Pieter Wouter Broekharst krijg je het idee dat je een soort sprookje gaat lezen. Je wilt weten wat het verhaal van de jonge vrouw is en waarom ze een zandloper vasthoudt. Je wilt weten of ze er zand in ziet glijden of iets anders in ziet wat anderen niet kunnen zien. Het is alleen jammer dat de titel niet heel lichtblauw is, de rode kleur maakt de titel moeilijk leesbaar, ook al begrijp je na het lezen van dit boek waarom de auteur voor de kleur rood heeft gekozen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Als je het boek uit hebt, begrijp je dat de auteur geen betere titel voor het boek had kunnen kiezen.
In Alles is tijdelijk van Pieter Wouter Broekharst staan zevenentwintig verhalen. Verhalen die over het leven gaan, verhalen die echt gebeurd kunnen zijn, verhalen die overduidelijk niet waargebeurd kunnen zijn, verhalen met een boodschap, verhalen uit het leven, verhalen die deels herkenbaar kunnen zijn en verhalen waarin wraak gepleegd wordt. Het zijn zevenentwintig verschillende verhalen die één ding gemeen hebben met elkaar en dat is dat er iemand komt te overlijden en dat is niet altijd de hoofdpersoon en ook is dat niet altijd gewild. Ieder overlijden is weer anders en doet je beseffen dat er veel manieren zijn om te overlijden. 
De verhalen in deze verhalenbundel kun je los lezen. Je kunt dus zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Aan veel verhalen in Alles is tijdelijk van Pieter Wouter Broekharst is te merken dat de auteur heel veel fantasie heeft. Soms heeft de auteur iets teveel fantasie en komt een verhaal heel ongeloofwaardig over, zoals het verhaal waarin hoornaars een rol spelen. Het verhaal begint goed, maar op een gegeven moment wordt het verhaal ongeloofwaardig. Dat hoeft niet erg te zijn, maar in dit geval zaten er een paar stukjes in waarbij het voor te stellen is dat veel lezers er over zullen vallen, zoals het stukje waarbij een van de hoofdpersonen een bepaald gevoel krijgt als hoornaars op een bepaalde plek komen. Het verhaal van een broer en zus die uiteindelijk transformeren in een dier, is daarentegen ook duidelijk niet waar, maar dat is niet storend, vooral omdat het humorvol eindigt. 
Wat mooi van de auteur is, is dat hij soms ook maatschappelijke thema's aanroert in een verhaal, zoals bijvoorbeeld in het verhaal van een violiste. Je keurt haar daden niet goed, maar tegelijkertijd heb je ook wel weer bewondering voor haar. Ook het verhaal van een man die zelf kiest voor de dood, is een verhaal met overduidelijk een boodschap. Het is een verhaal dat je aan het denken zet, net zoals het verhaal van een vrouw die zo moe is van het leven nadat ze jarenlang als een sloofje is gebruikt. Je hebt te doen met de vrouw en kan haar zussen wel wat aandoen. Zo zijn er meer verhalen waarin je het met een persoon te doen hebt en begrijp je soms waarom iemand iets doet, wraak neemt.
Pieter Wouter Broekharst heeft zich in elk verhaal in Alles is tijdelijk goed ingeleefd in de personages en de plaatsen waar de verhalen zich afspelen. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Er zijn verhalen die van begin tot eind geloofwaardig overkomen, maar er zijn ook verhalen die niet helemaal geloofwaardig overkomen en dat is bij het ene verhaal minder storend dan het andere. Wat soms overweldigend is, zijn de lange beschrijvingen van de omgeving. De auteur is goed in het beschrijven van omgevingen en mensen en dat kan soms teveel zijn. De uitgebreide beschrijving van een omgeving mag in sommige verhalen wel wat korter, maar tegelijkertijd begrijp je de auteur, dat hij wil dat de lezer precies voor zich ziet hoe een bepaalde omgeving eruit ziet. De meeste verhalen hebben verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Bij een enkel verhaal weet je al hoe het verhaal wel eens zou kunnen lopen, maar dat is niet storend.
Kortom; Alles is tijdelijk van Pieter Wouter Broekharst is een verhalenbundel waarin de auteur laat zien dat hij heel veel fantasie heeft, maar ook maatschappelijke thema's in een verhaal durft te verwerken. Sommige verhalen kunnen voor veel mensen (deels) herkenbaar zijn, omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt of iemand kennen die iets dergelijks heeft meegemaakt. Dit is overigens geen boek dat je voor het slapen gaan kan lezen, want sommige verhalen kennen lugubere stukjes.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het was alleen mooier geweest als de titel heel licht blauw was geweest, dat was duidelijker te lezen geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar de verhalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, soms werd ik door de lange beschrijvingen van de omgeving wat afgeleid.

Hebben de plots je verrast?
De meeste plots hebben me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De meeste verhalen zijn van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mevrouw van Bennecken, omdat ze een heel aardige vrouw is die het beste met iedereen voor heeft. Helaas is dat andersom niet altijd het geval. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals de violiste, begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen, zoals van de zussen van Betty, begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van de kapelaan die niet verliefd mocht worden, heeft me geraakt, maar ook het verhaal van een meisje dat noodgedwongen samenwoont met haar tante heeft me geraakt en zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Mauw", reageerde Poes kribbig, want zij vond dat zij eerst bediend mocht worden, want tenslotte woont de poes niet bij mensen in huis, al denken die dat, maar de mensen bij de poes en is zij de spil in het huishouden en de baas in huis.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die het niet erg vindt dat de meeste verhalen eindigen waarbij er een persoon, al dan niet gewild, is overleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Pieter Wouter Broekharst Amazon

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg