Bang Vogeltje - Michelle Trines


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Leven met een angststoornis

Waar gaat het boek over? 
Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een angststoornis. Michelle Trines, auteur van 'Bang Vogeltje', was zelf negentien toen ze werd overvallen door haar eerste paniekaanval. Ze kwam thuis te zitten met een burn-out en werd bijna dagelijks overspoeld door een golf van angst waar maar geen einde aan leek te komen. Waar leeftijdsgenoten zich bezighielden met studeren, werken en feesten, focuste zij zich op haar herstel, samen met zo’n zeven verschillende therapeuten. Dit had echter voorkomen kunnen worden als ze eerder naar haar lichaam had geluisterd. Het antwoord bleek – naderhand gezien – overduidelijk. Ze luisterde alleen niet goed. In Bang Vogeltje geeft Trines je een kijkje in het hoofd van een angstpatiënt. Ze voorziet je van nuttige informatie en praktische tips voor jezelf en je naasten. Je kan namelijk wel degelijk van je angsten afkomen. Misschien ligt het antwoord wel recht voor je neus, maar je moet wel goed kijken...

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464248135

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
130

Genre:
Populaire psychologie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bang vogeltje van Michelle Trines wil je weten hoe het kan dat het hoofd van de persoon zo vol is en of de persoon zijn of haar rugzak wat heeft kunnen legen. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Bij het lezen van de titel krijg je al een vermoeden van wat je te wachten staat in het boek. De subtitel geeft goed aan wat je kan verwachten in het boek.
In Bang vogeltje van Michelle Trines vertelt de auteur over haar leven met een angststoornis. Ze vertelt hoe het begonnen is, wat ze voelde tijdens de paniekaanvallen, hoe ze dat verbloemde naar anderen toe, welke stappen ze heeft ondernomen op hulpgebied en hoe ze uiteindelijk wist te herstellen van haar angststoornis. Ze heeft daarvoor een lange pad moeten afleggen die achteraf gezien veel korter had kunnen zijn als ze beter naar haar lichaam had geluisterd. Maar voor ze daarachter kwam, was ze bij diverse psychologen geweest, moest ze noodgedwongen stoppen met alles wat ze deed en woonde ze weer bij haar vader, die haar zo veel mogelijk probeerde te helpen en te ondersteunen. De auteur voorziet de lezer van allerhande informatie en praktische tips voor jezelf en je naasten. In het boek staan diverse QR-codes die je kan scannen voor meer informatie en/of meer duidelijkheid van iets wat eerder is beschreven in het boek.
Bang vogeltje van Michelle Trines is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn omdat ze zelf ook last van angststoornissen hebben (gehad) of iemand kennen die daar last van heeft (gehad). Het is mooi dat de auteur open en eerlijk haar verhaal heeft durven opschrijven, dat ze niets heeft verbloemd, maar alles precies heeft opgeschreven hoe ze die tijd heeft ervaren, heeft beleefd. Dat getuigt echt van lef. De auteur laat goed zien dat ze niet de gemakkelijkste persoon was in die tijd en hoe dat kwam en hoe ze zich uiteindelijk wist te herstellen. Daardoor begrijp je als lezer beter wat voor een hel het voor iemand moet zijn om met een angststoornis te leven en voor diegenen die zelf een angststoornis hebben, is het een verhaal dat laat zien dat ze niet de enigen zijn die een angststoornis hebben, dat er meer mensen zijn en dat hun reacties, hun doen en laten herkenbaar is voor mensen met een angststoornis. De auteur heeft heel goed uitgelegd hoe een paniekaanval is, waar het uit bestaat. Je gaat dankzij de auteur meer aandacht besteden aan de klachten vooraf aan een paniekaanval en probeert daarmee een paniekaanval te voorkomen.
Het is goed dat er ook andere mensen, die een angststoornis hebben, aan het woord komen en hun verhaal vertellen. Ook is het mooi dat er deskundigen aan het woord komen die wat meer duidelijkheid geven en uitleggen wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen twee GGD's.
Bang vogeltje van Michelle Trines laat goed zien hoe belangrijk het is als men een goede psychotherapeut heeft waarbij je op je gemak voelt, zich gehoord voelt en open en eerlijk durft te zijn. Het verhaal van de auteur laat goed zien dat de wachtlijsten voor psychische zorg te lang zijn, dat het voor veel mensen met psychische problemen niet verstandig is dat ze een half jaar of langer moeten wachten voordat ze geholpen kunnen worden. Dankzij de persoonlijke ervaringen van de auteur, lees je ook over de voordelen van antidepressiva, maar ook de bijwerkingen. Alleen al bij het lezen van de bijwerkingen, begrijp je dat veel artsen die niet snel voorschrijven aan hun patiënten en dat is alleen maar goed van de artsen, want de bijwerkingen zijn niet niets.
Kortom; Bang vogeltje van Michelle Trines is een leerzaam boek waarin je veel komt te weten over angststoornissen en wat je daar zelf aan kan doen. Het is goed van de auteur dat ze haar persoonlijke ervaringen heeft opgeschreven. Hiermee laat de auteur zien dat een paniekaanval niet zomaar iets is, dat dat iets is dat men serieus moet nemen in plaats van wegpraten met nietszeggende woorden. Maar het verhaal laat ook zien dat je van je angsten af kan komen. De een zal sneller van zijn angsten af zijn dan de ander, maar dat is niet erg. Het zou mooi zijn als de auteur over een jaar of tien met een vervolg van dit boek komt waarin ze vertelt hoe het haar vergaan is de afgelopen jaren en hoe het dan gaat.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen wat voor soort verhaal je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl?
De auteur heeft haar verhaal op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. 

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn met een of meerdere angststoornissen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met heel haar verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Mensen rennen over de redactie heen alsof ze massaal aan de speed zitten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die een angststoornis heeft en voor iedereen die iemand kent met een angststoornis, maar ook voor mensen die werken met mensen, zodat ze mensen die een angststoornis hebben, beter begrijpen, beter doorzien voordat ze zelf hebben gezegd dat ze een angststoornis hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
MICHELLE TRINES

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg