Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Kroniek Van Een Dorpsjongen - Pieter Wouter Broekharst


Van Pieter Wouter Broekharst mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
KRONIEK VAN EEN DORPSJONGEN is een roman, geen autobiografie.

De hoofdpersoon Frederik Brocard vertelt over zijn jeugd in de buurt waar hij opgroeide, en over de buren, zijn schooltijd en zijn vrienden en vriendinnen. Hij vertelt over liefde en geluk, verlies en verdriet, en over amoureuze escapades en doet erotische ontboezemingen. Sommige verhalen zijn min of meer autobiografisch, maar altijd met een knipoog naar de waarheid.

Na jarenlang verblijf in Frankrijk keert hij terug naar zijn geboortedorp.Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
p.w. broekharst

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
1230005392025

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
332

Genre:
Romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 5,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Kroniek van een dorpsjongen van Pieter Wouter Broekharst krijg je een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel geeft een tipje van de sluier weer van wat je kan verwachten. Het is jammer dat de auteur niet voor een andere cover heeft gekozen, want het is overduidelijk dat de vrouw op de cover niet echt is, maar een pop of een zeer slechte bewerking van een vrouw. Ook de andere cover, die op bol.com staat, is niet echt goed gekozen, al is die wel iets mooier dan de cover hierboven. Op bol.com zie je dat het een echte vrouw is. De auteur had er alleen verstandiger aan gedaan door de titel van het boek schuin op de arm te plaatsen, als een soort tatoeage, dat was mooier geweest. Maar het was beter geweest als de auteur voor een cover met een dorpsjongen uit het verleden had gekozen. Dat was passender geweest.
Kroniek van een dorpsjongen van Pieter Wouter Broekharst gaat over Frederik Brocard die zijn levensverhaal vertelt vanaf zijn geboorte tot op oudere leeftijd. De hoofdpersoon vertelt over de buurt waar hij opgroeide, over de buren, over zijn schooltijd, over zijn vrienden en vriendinnen, over zijn liefdesleven en over zijn volwassen leven. Net zoals ieder mens van alles in zijn en haar leven meemaakt, zo maakt de hoofdpersoon ook heel veel mee in zijn leven, zoals zijn grote liefde, de geluksmomenten, de verdrietige momenten en hij krijgt een paar keer te maken met verlies van geliefden. Het is een autobiografische roman waarbij sommige dingen echt gebeurd zijn.
Na het lezen van de laatste zin in de proloog van Kroniek van een dorpsjongen van Pieter Wouter Broekharst wil je verder lezen, omdat je het gevoel hebt dat de hoofdpersoon het niet meer weet. Tegen het eind van het verhaal begrijp je wat hij met de laatste zin bedoelde. In ieder geval heeft de auteur je wel nieuwsgierig naar het verhaal gemaakt en zal hij de lezer vaker op het verkeerde been zetten, zoals als hij, als hij weer terug in zijn geboortedorp is, door een winkelruit naar binnen kijkt en je dan totaal iets anders verwacht. Je begint je al te ergeren, maar moet dan lachen als je begrijpt waar hij het dit keer over heeft. Door die laatste zin van de proloog blijf je ook verder lezen, want er zijn genoeg momenten in het boek dat je liever afhaakt, omdat sommige stukjes een opsomming lijkt van hoe gewillig vrouwen zijn, wat ze doen en hoe de hoofdpersoon erop reageert. Het is zeker geen opsomming, maar het is wel wat veel van het goede. Ook al is het een en ander met een knipoog geschreven, op een gegeven moment komen sommige stukjes wel erg ongeloofwaardig over, zoals als de hoofdpersoon bij een vrouw op de koffie met een eclair gaat en wat er dan gebeurt. Wat het datinggebeuren aangaat, is het wel geloofwaardig en laat het verhaal zien waarom veel vrouwen een partner zoeken. Het is jammer van die stukjes die wat minder zijn, want het verhaal begon goed en ook de jeugdjaren zijn goed beschreven, maar eenmaal volwassen, lijkt het of er voor de hoofdpersoon nog maar één ding belangrijk is en raakt al het andere wat hij meemaakt, maar minder uitgebreid is beschreven, ondergesneeuwd. Evengoed is het een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen.
Pieter Wouter Broekharst heeft vele personages in Kroniek van een dorpsjongen goed weten te beschrijven waardoor je een goed beeld krijgt van de personages, zoals van de juf, waar een broer van de hoofdpersoon op een gegeven moment een appeltje mee had te schillen. Het is voor te stellen dat niet iedereen even blij is met de beeldende beschrijvingen van de auteur. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals als kinderen aan de slager vragen of hij bokkenpootjes heeft. Stiekem hoop je dat de jeugd van nu ook nog dat soort vragen stellen. Sowieso doen vooral de jeugdjaren van de hoofdpersoon je terug verlangen naar de tijd dat er nog buurtwinkels waren met hun, vaak bijzondere, eigenaren. Voor veel 'oudere' lezers kunnen bepaalde stukjes herkenbaar zijn, zoals sigarenbandjes sparen. Het is dan ook een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen normaal was, nu haast niet meer voor te stellen is, zoals dat kinderen al jong van school af gingen om te werken voor hun ouders.
Kortom; Kroniek van een dorpsjongen van Pieter Wouter Broekharst is een verhaal waarbij je gemengde gevoelens bij hebt. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes en doet je terug verlangen naar de tijd van de buurtwinkels, maar je bent op een gegeven moment klaar met de vele, voor het gevoel, opsommingen van gewillige vrouwen en wat ze doen. Ondanks dat laatste wil je toch verder blijven lezen, omdat je wilt weten hoe het zit met de laatste zin van de proloog. Het verhaal eindigt mooi en passend.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind het geen mooie cover. Het was mooier geweest als er een foto van een dorpsjongen op de cover had gestaan en bovenaan een balk met de titel van het boek en onderaan een balk met de naam van de auteur. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is er goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleeft.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, het boek weet je aandacht niet altijd vast te houden. 

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen is het verhaal geloofwaardig, maar er zitten een paar stukjes in die niet helemaal geloofwaardig zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan welke juf ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou niet bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen wel, ook al keur ik niet alles goed, van anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken, zoals bijvoorbeeld het stukje over Nathalie, het stukje wat er op een gegeven moment gebeurt met Lana en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Hij zei dan dingen als: als er iets niet door de beugel kan, maken we de beugel groter.

Zou je het boek aanraden? 
Niet echt.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van autobiografieën waarbij het soms lijkt of het nog maar om één ding draait.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij is verwijderd van mijn Chromebook.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker

Website van de auteur:
Pieter Wouter Broekharst amazon


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg