Slow Living Deel 1 - Connie Harkema


Van CONNIE HARKEMA mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
van huis naar camper

Waar gaat het boek over? 
Een jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living. Op hun gemak en met een minimum aan spullen trekken ze door Europa. Ze zijn begonnen in Nederland en Duitsland. Doordat Connie als beeldend woordkunstenaar ook werkt vanuit de camper doet dit onderkomen tevens dienst als (schrijf)atelier op wielen. 'Slow Living' is een aaneenrijging van zestig korte verhalen vol avonturen en uitdagingen die het echtpaar is aangegaan. Beschrijvingen van streken, steden en ontmoetingen, weggezet tegen de seizoenen en feesten van het jaar met daarbij de continue aanpassingen van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Het aanvullende plaatsnamenregister maakt dat het boek ook als reisgids is te raadplegen. www.connieharkema.nl

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464485424

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Reisverhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Slow living deel 1 van Connie Harkema krijg je al een idee van wat je te wachten staat in dit boek. Je wilt weten waar de camper staat op het moment dat de foto werd genomen. Er zullen allicht mensen zijn die het meteen weten of een vermoeden hebben, maar voor anderen is het onbekend. De titel doet spiritueel aan, maar dat valt mee in het boek. Het echtpaar Harkema doet het wel rustiger aan en leven, zover het kan, bij de dag, maar zijn ook erg actief en zorgen goed dat ze in beweging blijven, maar dan wel op een leuke manier en met leuke bezoeken aan vele plaatsen. De subtitel geeft goed aan wat je van het boek kan verwachten, al zul je tijdens het lezen ontdekken dat het soms een noodgedwongen heen en weer is.
In Slow living deel 1 van Connie Harkema heeft het echtpaar Harkema hun camper ingeruild voor een nieuwe camper en nadat ze de uitleg van de camper hebben gehad, waar alle knopjes en hendeltjes voor dienen, een rondleiding door de camper en hoe het een en ander werkt, gaan ze op pad. Ze trekken eerst door Nederland en Duitsland met onderbrekingen naar huis terug. Je wordt op een gegeven moment aan het denken gezet over dat je een vast adres moet hebben, ook al wil je het liefst alleen nog maar in een camper wonen en reizen. De auteur vertelt over het eerste camperjaar waar ze naar toe reizen, waar ze mee te maken krijgen, de vele camperplaatsen, de vele ontmoetingen en wat ze allemaal zien en meemaken onderweg. Het is een boeiend verslag dat je ook als een reisgids kan gebruiken.
Connie Harkema Heeft Slow living deel 1 op een boeiende manier geschreven. Door haar verhalen wil je zelf ook een camper en rondreizen door Nederland en Duitsland en wil je de plaatsen die het echtpaar Harkema bezocht heeft zelf bezoeken. Veel plaatsen zijn bekend, zoals bijvoorbeeld Thorn, Zwolle en Koblenz, maar ze doen ook minder bekende plaatsen aan, plaatsen met namen waarvan je niet wist dat die bestonden en plaatsen die in twee landen liggen waarbij het verschil tussen de twee landen wordt beschreven. Het is mooi dat de auteur over veel plaatsen wat in het kort vertelt, zoals bijvoorbeeld over Nordhorn. Je krijgt daardoor een goed beeld van veel plaatsen en wilt ze door de beschrijvingen van de auteur zelf bezoeken. Soms moet je lachen om een bepaald stukje, zoals om het stukje waarin het echtpaar Harkema werd 'gestalkt' door een hond. Na het lezen van dat stukje, wil je weten hoe het met de hond is, maar daar zal waarschijnlijk wel nooit een antwoord op komen.
Connie Harkema laat in Slow living deel 1 goed zien hoe lastig het soms was om te reizen tijdens de coronaperiode met de maatregelen van de overheid, die steeds weer veranderden. Hoe het van plaats tot plaats kon verschillen waar je je aan moest houden en waar je gecontroleerd werd. Voor iedereen zal dat herkenbaar zijn, omdat iedereen er mee te maken heeft gehad. Ondanks dat, waren ze vaak, op een enkele plaats na, welkom geheten en deden sommige mensen moeite voor ze, zoals dat ze op een gegeven moment van een winkeleigenaar tijdens Kerst iets lekkers kregen. De auteur beschrijft ook de verschillen van de ene camperplaats met de andere camperplaats, hoe verschillend niet alleen de liggingen zijn, maar ook de voorzieningen en de eigenaren. Op de ene camperplaats was alles goed geregeld en hielp de eigenaar soms met iets, maar op een andere camperplaats moesten ze het zelf maar uitzoeken. Hiermee laat de auteur dan ook gelijk de voordelen van een camper zien, als het je niet bevalt, dan zoek je een andere camperplaats die wel bevalt. Niet alleen sommige camperplaatseigenaren waren vaak behulpzaam, ook campermensen kunnen behulpzaam zijn, zoals het echtpaar Harkema heeft ondervonden. Ze hadden vele leuke ontmoetingen en het verhaal van de auteur laat geregeld zien hoe klein de wereld kan zijn, iets wat voor veel mensen herkenbaar kan zijn.
Kortom; Slow living deel 1 van Connie Harkema is een boeiend en beeldend verhaal over het eerste camperjaar van het echtpaar Harkema. Al tijdens het lezen weet je zeker dat je ook een camper wilt om zelf op pad te gaan en de vele plaatsen te bezoeken, je wordt echt aangestoken door dit boek.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, je krijgt al een idee van wat je te wachten staat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen wat voor soort boek je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De meeste locaties klinken heel mooi en zou ik graag (weer) bezoeken. Er staan enkele plaatsen in die ik ken, zoals bijvoorbeeld Thorn, waar ik in het verleden een paar keer ben geweest. Je kunt daar bij het pannenkoekrestaurant heerlijke pannenkoeken eten. Koblenz is voor mij ook bekend omdat ik daar in het verleden wel eens kwam door mijn werk op een passagiersschip. Maastricht is een stad die verbonden is met mijn jeugd en dan vooral mijn jeugd tot ik een jaar of 11 of 12 was, omdat mijn oma daar woonde. Zo zijn er meer plaatsen die me bekend voor kwamen. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, ik heb genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
"Jawel, hoe oud je ook bent, je moet altijd met je tijd meegaan."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van reisverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Binnenkort kunnen jullie mijn recensie van het volgende deel op dit blog lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
CONNIE HARKEMA

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg