Van Mensen En Waterspinnen - Hendrikje Koersen


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Hendrikje Koersen (Almelo, 1944) schreef na het verschijnen van de verzamelbundel ‘Een kijker,’ deze 7e bundel: ‘Van mensen en waterspinnen’. Haar gedichten gaan over vroeger, later en verlies. Haar eigen stijl is goed herkenbaar, net als in de eerste 6 bundels. De gedichten zijn subtiel en puur. Naast de gedichten, verscheen in 2015 haar roman ‘de zachtmoedige kapelaan’. Deze werd in 2016 genomineerd voor het Overijssels boek van het jaar (fictie).

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464628654

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
40

Genre:
Hedendaagse poëzie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Van mensen en waterspinnen van Hendrikje Koersen krijg je het idee dat je een boek vol natuur gaat lezen. Het is mooi dat zowel de natte spinnenweb als de narcis allebei in de gedichten terug te vinden zijn. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Al snel zal de titel duidelijk worden en kun je alleen maar tot de conclusie komen dat men er goed aan gedaan heeft om voor deze titel te kiezen. Het is overigens voor te stellen dat mensen met een angst voor spinnen dit boek alleen al vanwege de titel willen overslaan, maar dat zou jammer zijn als ze dat doen, want deze gedichtenbundel is totaal niet eng, ook al klinkt de titel voor hen wel eng.
Van mensen en waterspinnen van Hendrikje Koersen is een gedichtenbundel met gedichten. De gedichten gaan over vroeger, later en verlies. De gedichten zijn los te lezen, je kunt dus zelf bepalen met welk gedicht je begint, welk gedicht je daarna leest en met welk gedicht je eindigt. Deze gedichtenbundel is ook geschikt om in bed te lezen of tussendoor, als je bijvoorbeeld ergens op moet wachten. Aangezien het een dunne gedichtenbundel is, is dit boek heel goed om te lezen voor als je een reading challenge te halen hebt. Je kunt deze gedichtenbundel binnen een half uur uit hebben.
Bij het lezen van het eerste gedicht in Van mensen en waterspinnen van Hendrikje Koersen krijg je een vermoeden dat de auteur vroeger een schipperskind was of getrouwd was met een schipper. Veel (oud)schippers(kinderen) van veertig jaar en ouder zullen het beschrevene herkennen en nostalgische gevoelens krijgen. Het tweede gedicht kan voor eenieder die op een schip heeft gewoond of nog steeds woont en eenieder die een jacht heeft (gehad) herkenbaar zijn. Het blijft altijd weer een gevecht met die dieren, zeker op een schip of jacht. De auteur heeft dat heel goed onder woorden weten te brengen. 'De charleston' is een ontroerend gedicht waarin je de liefde van de auteur voor haar moeder voelt. Je hoopt dat zelf ook te doen als je die leeftijd bereikt of bereikt hebt. Sowieso voel je de liefde van de auteur voor haar familie in diverse gedichten, ze weet ze allemaal goed onder woorden te brengen. Het zijn gedichten die (deels) herkenbaar kunnen zijn, omdat men die gevoelens ook kent voor de eigen familie.
Het gedicht 'Wat ons rest' is een gedicht dat je aan het denken zet. De auteur slaat met dit gedicht, net als met het gedicht 'Dictators' de spijker op zijn kop. Ze heeft heel goed beschreven hoe men vandaag de dag met bepaalde personen omgaat en hoe veel mensen aankijken tegen dat soort personen. Het zijn gedichten die moeten verontrusten, de mensen wakker moeten schudden. Sowieso is de auteur goed in het spijkers op de kop slaan, ze weet met meerdere gedichten in weinig woorden veel te zeggen over hoe veel mensen zijn en over de maatschappij. De gedichten laten stuk voor stuk zien dat de auteur veel levenservaring heeft door de manier waarop de gedichten geschreven zijn.
Kortom; Van mensen en waterspinnen van Hendrikje Koersen is een mooie gedichtenbundel met ontroerende gedichten en gedichten die de spijker op de kop slaan.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat het spinnenweb en de narcis in de gedichten terug te vinden zijn.

Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het boek, maar het is ook voor te stellen dat mensen die bang zijn voor spinnen, de kriebels krijgen bij de titel, wat nergens voor nodig is en dat zegt ondergetekende die ook een angst voor spinnen heeft.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De gedichten zijn op een vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met diverse gedichten weten te raken. De eerste twee gedichten kwamen me bekend voor omdat ik ze zelf ook heb meegemaakt. Ik weet waar de auteur het over heeft en kreeg weer even de kriebels bij het tweede gedicht als ik aan vroeger denk met die dieren. Dat wat ermee gedaan werd, was inderdaad de beste optie. Zo zijn er meer gedichten die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg