Huisgenoten - Aglaia Bouma


Van uitgeverij atlascontact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Insecten in en om je eigen huis

Waar gaat het boek over? 
Dit boek verandert je kijk op de onterecht onpopulaire insecten voorgoed.

Je woont samen met veel meer wezens dan je denkt. Honderden dieren scharrelen, vliegen en rennen in en rond je huis, tijdens alle seizoenen. Ze zijn klein en houden zich meestal verborgen, want ontdekking moeten insecten vaak met de dood bekopen. Toch zijn ze fascinerend voor wie goed kijkt. Bouma doet dat. Met humor en grote kennis van zaken neemt ze je mee naar hoekjes en kieren op zolder, naar potjes kruiden in de keuken en de stenen en aarde in je tuin. Daar laat ze sociale kakkerlakken en zorgzame oorwormen zien, komen optimistische hommels en bizarre tangwespen langs, wijst ze op hulp uit onverwachte hoek van motmugjes en wordt duidelijk waarom die ene bedwants of limonadewesp het verpest voor de hele groep. Huisgenoten verandert je kijk op de onterecht impopulaire insecten voorgoed.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Aglaia Bouma is schrijver, spreker en entomoloog. Ze is onderzoeker bij Naturalis en heeft een populaire column over insecten in NRC. Van haar hand verscheen Insectenrijk (2020), dat ook vertaald werd in het Italiaans.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Jan van Zomeren

Binnenwerk:
Wim ten Brinke

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789045044781

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Insecten en ongewervelden

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Huisgenoten van Aglaia Bouma krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel doet anders vermoeden dan waar het boek werkelijk over gaat. Het is een ijzersterke titel, omdat je, waar het boek over gaat, inderdaad ook als gewenste en ongewenste huisgenoten kunt zien. De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten. De foto's en tekeningen maken het boek compleet, al was het wel leuk geweest als er meer foto's van de insecten had gestaan, zoals van een insectenval, zodat je op de foto kan zien hoe die eruit ziet en een foto van een wit laken met insecten erop, waar een paar keer over wordt gesproken in het boek, maar ook van andere insecten waar geen foto van in het boek staat, maar waar wel over gesproken wordt.
Huisgenoten van Aglaia Bouma gaat niet over menselijke huisgenoten, waar je in eerste instantie aan denkt als je de titel leest, maar over huisgenoten die heel veel mensen liever zien gaan dan komen, waar veel mensen de kriebels van krijgen, maar over insecten die je in en om je huis kan vinden en dat zijn er veel, meer dan veel mensen denken. De auteur vertelt welke insecten je in en om je huis kan vinden, hoe ze leven, wat ze in hun leven doen, waarom ze belangrijk voor je huis en of tuin zijn en welke insecten het verpesten voor de andere insecten waardoor die een slechte naam krijgen en mensen ze liever kwijt dan rijk zijn. De auteur vertelt ook hoe en waar je insecten kan vinden om ze te bestuderen en waarom ze zo belangrijk zijn voor de natuur. Je krijgt door het lezen van dit boek een ander beeld van insecten, je gaat ze met andere ogen bekijken.
Wat opvalt aan Huisgenoten van Aglaia Bouma is dat de auteur met veel passie en enthousiasme over insecten praat in het boek. Je voelt de liefde van de auteur voor de insecten. Door haar enthousiasme en hoe ze schrijft over insecten word je als lezer ook enthousiast en wil je, hoe eng je het stiekem ook vindt, de tuin in om de insecten te bestuderen. Je gaat anders kijken tegen al wat kruipt, loopt en vliegt in je huis en tuin. Je beseft inderdaad dat het eigenlijk wonderbaarlijk is dat een insect tegen een muur en over het plafond kan lopen zonder te vallen. Hoe dat kan, dat legt de auteur heel duidelijk uit in het boek. Iets waar de auteur heel goed in is, in goed uitleggen, zoals bijvoorbeeld dat diverse insecten, zoals vlinders, geen winterslaap houden, maar diapauze. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar vele soorten insecten en nog steeds onderzoek doet. Dat lees je terug in het boek, zoals bijvoorbeeld als ze in een tuin bij mensen de insecten laat zien die ze in hun tuin hebben en ze ontdekt een insect die ze nog nooit of niet vaak heeft gezien, dat ze die dan meeneemt om te onderzoeken. Ze komt ook met leuke weetjes, zoals bijvoorbeeld waar het woord insect vandaan komt. Bij elk insect geeft ze ook de Latijnse naam weer, zoals van de berkensmalsnuit. De auteur rekent af met een paar misverstanden, zoals over de Amerikaanse kakkerlak.
Tijdens het lezen van Huisgenoten van Aglaia Bouma vraag je je soms af wat haar man ervan vindt dat ze af en toe een insect in een potje in haar koelkast een diapauze laat houden. Je bewondert haar ervoor dat ze zoveel mogelijk insecten probeert te redden. De auteur geeft handige tips die je zelf ook kunt toepassen in je eigen tuin, zoals bijvoorbeeld niet te netjes te zijn, niet al het bladafval op te ruimen. De auteur laat zien dat insecten slimmer zijn dan veel mensen denken, zoals bijvoorbeeld over een wesp die een stukje kipfilet pikte. Het is mooi om te lezen hoe een boze buurman van de auteur uiteindelijk ontdooit als hij rupsjes ziet, terwijl hij eerst een paar keer boos was op de auteur vanwege diverse insecten. 
Kortom; al tijdens het lezen van Huisgenoten van Aglaia Bouma ga je anders naar insecten in en om je huis kijken. Ze worden minder eng en je krijgt meer bewondering voor ze dankzij de manier waarop de auteur over de insecten heeft geschreven. Je voelt de passie en liefde van de auteur voor de insecten.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen. Het is een titel dat je eerst op het verkeerde been brengt, omdat je aan andere soort huisgenoten denkt dan waar het boek over gaat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vertellende en met passievolle manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb wel genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Je tuin 'winterklaar' maken is dus nergens voor nodig en zelfs heel ongunstig als je al het leven dat zich daar bevindt een warm hart toedraagt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die meer wil weten over insecten in en om het huis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Aglaia Bouma

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg