De Hemel Heeft Z'n Prijs - Peter Mulhuijzen


Van Peter Mulhuijzen en Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Liefde kent vele gedaantes, maar wat is liefde eigenlijk? Met deze vraag wordt Richard indringend geconfron-teerd wanneer allereerst een oude vlam na vijftien jaar plotseling opduikt in zijn leven en zorgt voor een om-wenteling in zijn huwelijk.
Het verleden heeft nog meer verassingen voor hem in petto en brengt hem in de gedaante van een vrouw die hij nooit vergeten was terug naar een tijd die heel ver achter hem ligt. Zij is het die hem dwingt een antwoord te vinden op de vraag wat liefde werkelijk is.
Dan is er nog de vrouw met wie hij dertig jaar ge-trouwd is en die een aantal geheimen voor hem ver-bergt. De oplopende spanningen ontladen zich in een onverwachte climax als het de drie vrouwen gezamenlijk lukt Richard te bewegen schoon schip te maken.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Mulhuijzen (1941) is auteur van o.m. Onderweg naar Ewa en Spiegelend verleden.
In zijn boeken beschrijft hij wat voor hem de essentie van het leven is: de eeuwige confrontatie van liefde versus angst. Daarnaast verschijnen in zijn werk drie thema’s die van grote invloed zijn geweest op zijn leven: de Tweede Wereldoorlog, seksueel misbruik van vrouwen en films.
Met zijn vrouw Maja woont hij in het Bayerischer Wald.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655293

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
456

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De hemel heeft z'n prijs van Peter Mulhuijzen wil je weten van wie het mooie kunstwerk is. Ook wil je weten wie de man op de bank is en waar hij aan denkt. Gezien zijn geschatte leeftijd, krijg je het vermoeden dat de man denkt aan zijn leven vanaf dat hij geboren is tot in het heden. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk of misschien wel zowel letterlijk als figuurlijk moet nemen.
In De hemel heeft z'n prijs van Peter Mulhuijzen gaat de hoofdpersoon op zoek naar de betekenis van het woord liefde. Wat is liefde? Dat komt omdat de hoofdpersoon na vijftien jaar wordt geconfronteerd met een 'oude' vlam die een bijzonder voorstel heeft. Een voorstel waar veel mannen van dromen, maar het is maar de vraag of de hoofdpersoon dat ook wil en een nog grotere vraag is of de vrouw van de hoofdpersoon dat wil. Het zorgt in ieder geval voor een omwenteling in het huwelijk. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er op een dag een nog 'oudere' vlam van de hoofdpersoon aan de deur, die ook zo haar eisen blijkt te hebben. Uitgerekend zij weet de hoofdpersoon iets te laten vertellen wat hij nog nooit aan iemand heeft verteld. De hoofdpersoon zit in een heel lastig parket en de vraag is hoe hij zich daaruit gaat redden. De drie vrouwen dwingen de hoofdpersoon uiteindelijk om te laten weten wat hij wil en hoe hij het een en ander ziet. Ondertussen wordt er van alles bloot gelegd en blijken de drie vrouwen een gemeenschappelijke ervaring te delen. Buiten dat, blijken een paar kinderen van hun ook zo hun problemen te hebben. 
Meteen vanaf de eerste zin van De hemel heeft z'n prijs van Peter Mulhuijzen, word je meegezogen in het verhaal. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, voor wie de hoofdpersoon kiest, of dat er nieuwe relaties buiten de hoofdpersoon ontstaat, of dat de hoofdpersoon een soort Anton Heyboer, maar dan met twee of drie vrouwen, wordt. Ook wil je weten wat het geheim van de vrouw van de hoofdpersoon is. Zo te verder je komt, zo te meer personen hun geheimen blijken te hebben, ook al doen ze voorkomen dat ze helemaal open en eerlijk zijn en dan blijkt de hoofdpersoon ook nog met iets te lopen waar hij het liefst van wegloopt, omdat hij zich er voor schaamt en er schuldgevoelens over heeft. Na de derde vrouw die aanbelt bij het echtpaar, ga je je op een gegeven moment afvragen wanneer er nog een vrouw bij het echtpaar aanbelt en wat van zij van de hoofdpersoon wil. Het is een verhaal met verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Het verhaal is opgedeeld in meerdere delen en elk deel eindigt met een climax waardoor je het volgende deel wilt lezen. Het is een verhaal met diverse ontknopingen, waarvan sommige ontknopingen schokkend zijn. De auteur heeft het verhaal op een mooie en passende manier laten eindigen.
Peter Mulhuijzen heeft zich erg goed ingeleefd in de personages van De hemel heeft z'n prijs. Je leeft tijdens het lezen mee met de personages. Voor de een heb je bewondering, zoals voor Helen, voor de manier waarop zij met de situatie omgaat en zich uiteindelijk bloot durft te geven. Je hebt begrip voor de personages van waarom ze hun geheimen niet durfden te vertellen. Het verhaal laat niet alleen zien dat er veel vormen van liefde zijn, in dit verhaal gaan er een paar zelfs naar een hogere niveau van liefde. Veel mensen kunnen er een voorbeeld aan nemen. Je vraagt je geregeld af wat jij gedaan zou hebben in de plaats van diverse personages, of jij datgene zou kunnen waar bijvoorbeeld Helen mee wordt geconfronteerd. Maar het verhaal laat ook zien dat er verschillende vormen van seksueel misbruik zijn en wat de gevolgen voor de slachtoffers voor de rest van hun leven daarop is. Voor veel mensen kan het deels herkenbaar zijn wat diverse personages hebben meegemaakt, kan het oude wonden doen openrijten. De auteur heeft dat allemaal goed weten te verwoorden in het verhaal, waardoor het verhaal van begin tot eind geloofwaardig is en je het gevoel hebt dat het waargebeurd is, ook al is het een fictief verhaal, maar het zo evengoed zo maar waar gebeurd kunnen zijn. Het verhaal laat goed zien dat oude liefde niet roest, maar dat het soms ook beter is om de oude liefde los te laten om diverse redenen. Het is ook mooi van de auteur dat hij de kinderen erbij betrekt en laat zien hoe die ertegenaan kunnen kijken. 
De hemel heeft z'n prijs van Peter Mulhuijzen is geen boek dat je even tussendoor leest, je moet er echt de tijd voor nemen. Het is een verhaal waarbij je goed op moet letten vanwege de vele personages. Even niet opletten en het kan zomaar zijn dat je de draad kwijt bent.
Kortom; De hemel heeft z'n prijs van Peter Mulhuijzen is een indrukwekkend en leerzaam verhaal over wat liefde is, over liefde in diverse vormen en dimensies. Het verhaal laat ook goed zien hoe belangrijk het is als een gebeurtenis, ook een vervelende gebeurtenis, goed wordt afgesloten, dat er geen losse draden meer zijn en waarom dat zo belangrijk is. Je wordt door diverse personages geregeld aan het denken gezet, zoals over liefde als ruilmiddel. Daarnaast is het mooi van de auteur dat hij de kinderen van de personages erbij heeft betrokken, laat zien wat de keuzes van de ouders voor invloed op de kinderen kan hebben. Door dit verhaal ga je naar jezelf en naar je relatie kijken.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, het is een titel die je nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, filosofische en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn die worstelen met datgene waar de hoofdpersoon ook mee te maken heeft.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, zeker niet na de laatste zin van het eerste deel. Dat is echt een schok, maar tegelijkertijd ook wel weer mooi.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet echt verrast, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien, vooral één persoon groeit op een gegeven moment hard.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Michael, omdat hij een man is die zegt wat hij denkt, maar ook het beste voor heeft met anderen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Rudy, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van veel personages begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik ze niet altijd goed, van anderen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van Martha heeft me geraakt, maar ook het verhaal van Helen heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Jarenlange werkervaring had haar geleerd dat een nieuwe relatie weinig kans van slagen had als de oude niet genoegzaam was afgerond.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die je anders naar de liefde in het algemeen laat kijken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg