Mantel Van Wildernis - Berna Wellen


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is tegen vijven als ze, moe van haar geheim en van gezelschap op weg naar huis besluit er even tussenuit te knijpen. Door de achteruitkijkspiegel verblindt het late namiddaglicht haar. Waarom beginnen mensen een gesprek vóórdat zij het er met zichzelf over gehad hebben, vraagt ze zich af, de dingen hebben een eigen volgorde.

Het leven van architecte Zwaantje Niemantsverdriet is een duwen en trekken aan werkelijkheid, - geteisterd worden en loslaten -, totdat deze past als een tweede huid. Ze koopt panden, houdt van actie en van bouwprojecten. Verveling is haar vreemd. Binnen- en buitenkant krijgt ze moeilijk bij elkaar in leven, wonen, werken, evenmin als in haar hartstochtelijke liefde voor trucker-filosoof Dirk Tonks of in de intense vriendschappen met haar vriendinnen. Er moet toch een wereld zijn tussen nabijheid en ruimte? Bestaat er zoiets als een midden tussen de uitersten?

Na een enerverend project koopt ze in haar hang naar rust een boerderij in de heuvels van Noord-Italië. In de rijkdom en stilte van buitenleven leert zij de hardheid kennen waarmee de natuur kan huishouden.

Mantel van wildernis is een onstuimige roman over de behoefte aan vertrouwdheid en bescherming naast het volgen van dromen en verlangen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654883

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
508

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mantel van wildernis van Berna Wellen is het net of de vrouw op de cover twee kanten heeft; een wilde en een rustige kant en niets er tussenin. Je wilt dan ook weten wat haar verhaal is. Al snel tijdens het lezen van dit boek kun je concluderen dat men er goed aan gedaan heeft om voor deze cover te kiezen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet bekijken. Je zult geduld moeten hebben om te weten te komen waarom men voor deze titel heeft gekozen, want dat wordt pas tegen het eind van het verhaal duidelijk en dan kun je alleen maar concluderen dat er geen betere titel past bij dit boek, omdat die door meer dan één persoon in dit verhaal wordt gedragen.
In Mantel van Wildernis van Berna Wellen heeft de hoofdpersoon het niet altijd makkelijk en ze maakt het zichzelf en anderen ook niet altijd makkelijk. Hoewel ze graag mensen om haar heen heeft, weet ze niet altijd hoe ze zich moet gedragen in vrouwenvriendschappen, maar ook in haar relatie weet ze dat niet altijd. Het liefst heeft ze dat alles op haar manier gaat en mensen moeten zich daar het liefst maar in aanpassen. Op een dag besluit ze na een dag werken dat ze er tussenuit gaat om tot inzicht in zichzelf te komen. Ze koopt een boerderij in Noord-Italië waar ze met de hardheid van de natuur leert leven. Ondertussen loopt ze met een groot geheim rond waarover ze goed wil nadenken. Dan heb je ook nog de vriend van de hoofdpersoon die het tegenovergestelde van de hoofdpersoon lijkt te zijn. Hij houdt van zijn vrijheid en wil best een paar dagen samen zijn met zijn vriendin, maar daarna moet hij weer in zijn geliefde vrachtwagen de weg op kunnen om alleen te zijn en over het leven na te denken en af en toe met zijn twee vrienden erover praten. Op een gegeven moment worstelt hij met zijn relatie en begint zich af te vragen hoe het verder moet.
Meteen bij het lezen van de eerste zin van Mantel van wildernis van Berna Wellen word je meegezogen in het verhaal en kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of de hoofdpersoon haar geheim gaat onthullen en hoe ze dat gaat doen als ze dat gaat doen. Je wilt weten hoe de relatie tussen Zwaantje en Dirk verder gaat, of ze er uiteindelijk samen uit komen om met hun relatie verder te gaan waarin ze allebei vrede hebben. Ook wil je weten hoe het verder gaat tussen Zwaantje en haar vriendinnen, of hun vriendschap bestand is tegen dingen die gebeuren en woorden die gezegd worden. Je leert de personages langzaamaan steeds beter kennen en sluit ze stuk voor stuk in je hart. Bijna iedereen zal zich (deels) in een of meer personages herkennen. 
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Bij het lezen van het geheim van een van de personages, had je van alles verwacht, behalve datgene wat het is, daar had je door het gedrag van die personage niet aan gedacht en je wilt die persoon dan ook tot de orde roepen. Niet dat dat zou helpen. Het verhaal eindigt met een verrassende plot die je niet ziet aankomen, ook niet als je een paar keer een stukje terugleest.
Berna Wellen heeft zich heel goed ingeleefd in de personages in Mantel van Wildernis. Ze heeft vooral het stukje van een van de personages, die iets ergs overkomt en hoe ze erop reageert, goed weten te beschrijven. Je leeft met haar mee en voelt bijna zelf de emoties. Veel vrouwen die hetzelfde is overkomen, zullen het verdriet en het gedrag (deels) herkennen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, ook voor een paar andere emotionele momenten. Ook andere gevoelens heeft de auteur bij de personages goed onder woorden weten te brengen, waardoor je ze bijna voelt. Het is een verhaal met vele levensvragen waarbij je zelf ook aan het denken slaat, zoals over de vraag waarop vrouwen een man kiezen.
Mantel van wildernis van Berna Wellen laat goed zien hoeveel verschil zit tussen vrouwenvriendschappen en mannenvriendschappen, maar in bepaalde opzichten ook op elkaar lijken. Ook laat het verhaal goed zien wat een 'scheve' relatie met geliefden kan doen. Daarnaast laat het verhaal goed zien wat opvoeding met mensen kan doen, hoe mensen mede daardoor in hun latere leven zullen staan. Wat het verhaal ook goed laat zien, is dat verraad vaak van mensen komt waarvan je dat nooit had verwacht, maar tegelijkertijd kun je je afvragen of het wel echte verraad is of niet. Een van de vele vragen is hoe goed je je vrienden en je partner kent en of je ze wel echt wilt kennen of toch liever niet.
Kortom; Mantel van wildernis van Berna Wellen is een aangrijpend verhaal dat al snel in je gaat zitten. Een verhaal waarbij je geregeld aan het denken wordt gezet over de vele vragen die gesteld worden en hoe jezelf zou reageren als je in de schoenen stond van diverse personages. 
Overigens is dit geen boek om even tussendoor te lezen. Even niet opletten en je kunt de draad kwijt zijn vanwege de sprongen die het verhaal geregeld maakt, vanwege het heen en weer in de tijd en vanwege dat het dan weer over een ander persoon gaat en dan weer over de hoofdpersoon.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Alleen al door de cover wil je het boek gaan lezen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet nemen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en geregeld haast poëtische manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat veel mensen worstelen met het leven, vriendschappen en relaties en zich altijd levensvragen zullen stellen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen en als je er niet in aan het lezen bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig, tot je weer verder gaat met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Zwaantje, omdat ze onstuimig kan zijn en het hart op de tong heeft, ook al komt dat geregeld hard en minder plezierig over.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand echt een hekel in dit verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen. Ik herken mezelf wel een klein beetje in haar.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van diverse personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Aandacht maakt alles mooi.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van verhalen houdt over moeilijke relaties en vriendschappen en personen die op zoek zijn naar zichzelf.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
YINCOACHING

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg