Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Winnie & Nelson - Jonny Steinberg


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Portret van een huwelijk

Oorspronkelijke titel:
Winnie and Nelson

Oorspronkelijke uitgever:
Knopf

Waar gaat het boek over? 
Een shakespeareaans drama over liefde, revolutie en vergiffenis.

In dit majestueuze boek ontrafelt Jonny Steinberg het baanbrekende huwelijk tussen Nelson Mandela en Winnie Madikizela-Mandela. Het was een huwelijk dat niet enkel over liefde ging, maar in elk haarvat politiek was – en dat vanaf het begin voor het oog van de wereld plaatsvond. Waar Nelson afgezonderd in de gevangenis een steeds meer geïdealiseerd beeld van zijn vrouw cultiveerde, raakte Winnie juist steeds meer vervreemd van de politiek van haar gevangengenomen echtgenoot. Zonder zijn medeweten probeerde ze een gewapende machtsovername te organiseren, iets dat volgens Nelson enkel kon leiden tot een eindeloze burgeroorlog. Winnie & Nelson is het verhaal van een uniek huwelijk en een zinderende politieke geschiedenis van Zuid-Afrika ineen. Het is een shakespeareaans drama waarin ideeën over liefde en toewijding zich vermengen met tijdloze vragen over revolutie, zoals de vraag of je je vijanden vergiffenis kunt schenken. Meesterlijk laat Steinberg zien hoe ver deze twee wereldleiders voor elkaar gingen, maar ook waar ze de grens trokken. Want uiteindelijk wisten beiden dat hun huwelijk niet zomaar een huwelijk was, maar een strijd om de vraag hoe de apartheid bestreden moest worden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jonny Steinberg is een van de succesvolste Zuid-Afrikaanse non-fictieauteurs. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Alon Paton Award, de belangrijkste non-fictieprijs van Zuid-Afrika. Eerder verscheen in het Nederlands zijn boek Een van goede hoop. Momenteel doceert Steinberg aan Yale en in Johannesburg.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Marianne Palm, Nicole Seegers en Aad Janssen

Omslagontwerp:
Roala Triebels

Binnenwerk:
Wim ten Brinke Drukkerij CPI books GmbH, Leck 

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
9789045039015

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
584

Genre:
Politieke leiders & leiderschap

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Winnie & Nelson van Jonny Steinberg zullen veel mensen meteen weten wie het echtpaar op de cover is. Vooral de 'oudere' lezers en gekleurde mensen weten dat meteen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen over wie het boek gaan. De subtitel geeft goed aan wat je van het boek kunt verwachten. Het gebeurt niet vaak dat een cover van een vertaald boek mooier is dan de cover van het originele boek, maar in dit geval is de Nederlandse cover mooier dan het origineel. Je bent blij dat men voor deze cover heeft gekozen waarbij de arm van Nelson Mandela niet door tweeën is gesplitst en de gezichten van het echtpaar Mandela helemaal op de cover staan. De foto's in het boek maken het boek compleet. Als er al een minpunt van dit boek is, dan is het dat er te weinig foto's in staan, er hadden wel wat meer foto's in mogen staan, maar het is te begrijpen dat er niet meer foto's in staan.
Winnie & Nelson van Jonny Steinberg is een dubbelbiografie over Winnie en Nelson Mandela. Het verhaal vertelt de levensverhalen van twee bijzondere mensen die uiteindelijk met elkaar zullen trouwen, twee kinderen zullen krijgen, maar waarbij ze maar kort van hun huwelijk konden genieten omdat Nelson uiteindelijk zevenentwintig jaar gevangen zou komen te zitten, hoe ze hun levens gedwongen gescheiden leefden van elkaar en uiteindelijk weer bij elkaar komen, hoe het leven na de gevangenschap verder ging. 
Het is bewonderenswaardig hoe Jonny Steinberg in Winnie & Nelson zo neutraal kon blijven, geen partij koos, zonder oordelen kon schrijven aan dit indrukwekkende dubbelbiografie, begrip heeft voor de herinneringen die beiden hadden en wat ze aan de buitenwereld vertelden en de werkelijkheid niet mooier maakte dan het was. Juist door de levens die Winnie & Nelson Mandela geleid hebben, kan het verleidelijk zijn om een oordeel te vellen, om de een mooier te laten uitkomen dan de ander, maar dat heeft de auteur niet gedaan. Hij heeft de verhalen van zowel Winnie als van Nelson niet mooier gemaakt dan het was. De auteur heeft zowel de mooie kanten van het echtpaar Mandela als de minder mooie kanten van hen goed beschreven. Hij weet zijn kritieken en meer goed te onderbouwen, zoals over de jeugdherinneringen van Nelson Mandela die zich alleen de leuke momenten herinnert van op de velden. Je merkt aan alles dat hij veel onderzoek heeft gedaan naar het echtpaar Mandela, maar ook naar de geschiedenis van Zuid-afrika. De auteur heeft de verhalen vanuit een groter geheel beschreven en bekeken vanuit meerdere kanten. 
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Winnie & Nelson van Jonny Steinberg word je meegezogen in de levensverhalen van Zuid-Afrika's beroemdste echtpaar. Het maakt je niet uit of het verhaal van de verkeringstijd van Winnie & Nelson (deels) niet waar is of wel waar is, het is gewoon een romantisch verhaal waarbij je begrijpt dat het echtpaar dat steeds weer vertelden en misschien mooier maakten. Het verhaal laat zien hoeveel liefde er tussen het echtpaar was en dat altijd zou blijven ondanks alles wat er met hen gebeurde en wat er tussen hen zich afspeelde. Sowieso merk je dat ook tijdens het lezen van de tijd dat Nelson gevangen zat. Als Winnie gevangen zat, dan probeerde Nelson te zorgen dat het zijn kinderen aan niets ontbrak, ook al waren ze er niet om voor hen te zorgen en dat Winnie het zo goed mogelijk had. Hij bleef begaan met het thuisfront en had het beste met zijn kinderen en zijn vrouw voor, ook al waren er geregeld spanningen, zacht uitgedrukt. Na het lezen van dit boek wil je het verhaal van zijn kinderen lezen, hoe ze zijn gevangenschap hebben ervaren, wat het betekende voor hun jeugd en of ze er ook last van hebben gehad dat ze uiteindelijk kinderen waren van een wereldberoemd echtpaar. 
Winnie & Nelson van Jonny Steinberg laat goed zien hoe het echtpaar Mandela ieder op zijn en haar manier voor hun idealen streden, waarom ze dat deden en de gevolgen daarvan. Het verhaal laat goed zien wat gevangenschap met Nelson Mandela deed, wat hij deed tijdens zijn gevangenschap, hoe hij uiteindelijk vrij is gekomen en hoe zijn leven daarna is verlopen. Ook laat het verhaal goed zien wat de gevangenschap van Nelson met Winnie deed en hoe zij langzamerhand in een hardere vrouw veranderde nadat ze op een gegeven moment gevangen heeft gezeten. Ondanks dat je niet alles goedkeurt van wat ze allemaal heeft gedaan en sommige dingen absoluut niet begrijpt, kun je het haar ook weer niet helemaal kwalijk nemen. Het is al heel wat dat wat ze in haar jeugd heeft moeten meemaken, waarvan je het jammer vindt dat ze niet zo heel lang van haar kind-zijn heeft kunnen genieten, en daarna er alleen voor kwam te staan bij de opvoeding van haar kinderen en dan ook vaak nog eens als minderwaardig werd gezien, ze toch uiteindelijk een sterke vrouw is geworden die niet over zich heen liet lopen. Het blijft schokkend om te lezen hoe men met gekleurde mensen om ging en dat ze om het minste of geringste opgepakt konden worden. De haat en nijd, het racisme waar men mee te maken kreeg, is op zijn zachtst gezegd heel erg.
Kortom; Winnie & Nelson van Jonny Steinberg is een indrukwekkende dubbelbiografie over het echtpaar Mandela, maar het is ook het verhaal van veel gekleurde mensen in Zuid-Afrika. Je begrijpt beter hoe Winnie & Nelson Mandela de mensen konden worden die ze uiteindelijk zijn geworden. Na het lezen van deze dubbelbiografie, die heel uitgebreid is, heb je evengoed het gevoel dat het echtpaar evengoed veel geheimen hebben meegenomen in hun graven, dat je ze niet helemaal kent, maar dat is ook weer niet erg.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Gelukkig heeft men in dit geval voor een eigen cover gekozen en niet voor de originele cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je kunt verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ook al keur ik niet alles goed en kan ik niet voor alles begrip hebben, toch begrijp ik ze vaak tegelijkertijd ook weer wel.

Wat vond je van de locaties in het boek?
Die klinken over het algemeen mooi. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Zowel het hele verhaal van Winnie als van Nelson heeft me geraakt. Geregeld vroeg ik me af hoe hun levens gelopen zou zijn als Nelson niet gevangen was genomen.

Mooie quote in het boek: 
Maar elk huis heeft nu eenmaal zijn eigen verhalen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg