Vloeibaar Goud - Dieuwke Anna Norbruis


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rika Valkhof wordt door haar ouders uitbesteed bij herenboer Melle Hebbema. Het avontuur lokt haar en met het personeel van Groot Rozenhof kan ze goed opschieten. Echter, de zoon van Hebbema, Geert, kan zijn handen niet thuishouden. Rika raakt zwanger van hem, waarna de ouders van Geert haar dwingen om te trouwen met een van hun arbeiders. Haar kind moet ze tot haar grote verdriet afstaan. Geert sluit mede op aandringen van Rika een huwelijk met een rijke boerendochter. Dat huwelijk wordt een ramp, want Geert is zijn hart verloren aan Rika.
Rika wikt en weegt, ze heeft gevoelens voor de man die haar echtgenoot is, maar haar liefde voor de herenboer wordt met de dag heftiger. Het gemis van hun dochtertje Mieke blijft voor hen beiden een groot verdriet.

Het verhaal speelt zich af tegen het decor van het Friese Joure en omstreken, in de overvloedige jaren voor de boerenstand in Friesland rond 1860 tot 1870. Al is het een historische roman, in principe is het verhaal naadloos terug te plaatsen in de hedendaagse samenleving. Machtsmisbruik, onderdrukking en de enorme kloof tussen arm en rijk spelen een belangrijke rol.
In deze boeiende en spannende roman brengt Dieuwke Anna Norbruis het verleden trefzeker en beeldend opnieuw tot leven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dieuwke Anna Norbruis werd in 1976 geboren in de pittoreske stad Workum en bracht haar jeugd daar door. Inmiddels woont zij al vele jaren in het dorp Rotsterhaule. Na haar studie verpleegkunde in Amsterdam werkte zij een aantal jaren in dit vakgebied. Naast haar drukke gezin met vier opgroeiende kinderen volgde zij vele cursussen met betrekking tot geschiedenis en schrijven.
Met haar debuutroman Vloeibaar goud laat zij haar passie voor het schrijven en haar voorliefde voor historie samensmelten.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654937

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
326

Genre:
Historisch

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis wil je weten wie de vrouw in de fotolijst is, wat haar verhaal is en waar ze heen gaat. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Het is jammer dat de titel over de fotolijst loopt. Het was mooier geweest als de fotolijst wat kleiner geweest was, zodat de fotolijst tussen de titel van het boek en de naam van de auteur had gestaan, dan was het een perfecte cover geweest.
In Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis wordt Rika door haar ouders uitbesteed aan de rijkste boer van de omgeving. Rika kan goed met het personeel overweg, maar helaas kan de zoon van de boer niet van haar afblijven. Als ze uiteindelijk zwanger blijkt te zijn van de boerenzoon, dwingen de ouders van de boerenzoon haar te trouwen met een van hun arbeiders. Rika dringt er bij de boerenzoon op aan dat hij gaat trouwen met een rijke boerendochter, maar dat huwelijk is vanaf het begin al een ramp, omdat Geert zijn hart al heeft verloren aan Rika. Ondertussen wordt Rika gedwongen om haar kind af te staan. Het gemis van hun dochter brengt Rika en Geert dichter bij elkaar, maar Rika verliest haar hart ook steeds meer aan haar echtgenoot. Ze is verliefd op twee mannen tegelijk. Twee mannen die in alle opzichten van elkaar verschillen. De vraag is het hoe het zal aflopen, of het Rika en Geert lukt om meer afstand van elkaar te nemen. Beiden kampen met het probleem dat ze teveel van stand van elkaar verschillen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis word je meegezogen in het meeslepende verhaal over Rika. Je hoopt dat Rika in een fijne werkomgeving komt, want je gunt haar meteen al het beste. Ze weet meteen al je hart te veroveren, net zoals nog een aantal personen dat later ook zullen doen. Je weet al dat je die personen gaat missen als je het boek uit hebt. Meteen leef je mee met de personages en voel je hun gevoelens. De auteur heeft dat heel goed weten te verwoorden. Het is mooi hoe de auteur de personages tot leven heeft weten te brengen in het verhaal. Niet alleen heeft de auteur zich goed ingeleefd in de personages, ze heeft zich ook goed ingeleefd in zowel het rijke boerenleven als in het leven van de arbeiders, zowel de arbeiders die het wat beter hebben als de arbeiders die heel arm zijn als in de heel arme arbeiders. Ook heeft de auteur zich goed ingeleefd in de tijd. Je moet het verhaal dan ook in het tijdsbeeld plaatsen, zoals dat de wat rijkere en rijke mensen met paard en wagen reden en de arme mensen alles lopend deden. 
Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals een huwelijk tussen twee personen. Het is een verhaal met een lach en een traan, veel van wat je in het echte leven kunt meemaken, komt ook in dit verhaal voor. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te hebben voor de emotionele momenten, zoals als een van de personen met weer een verlies te maken krijgt. Gelukkig moet je soms ook lachen om bepaalde stukjes, zoals om de reden waarom Liene geen broertje wilt hebben. Voor veel ouders kan dat herkenbaar zijn. Je vraagt je geregeld af wanneer bepaalde personen achter de waarheid van andere personen komen en hoe erop gereageerd zal worden. Met bepaalde personen kun je alleen maar medelijden hebben en hoop je dat die ooit een betere, meer passende partner zullen vinden. Het plot komt als een totale verrassing, je verwacht een totaal ander plot. Als je het boek uit hebt, hoop je dat er nog een deel komt, maar dan met dat Rika tegen het eind van haar leven terugblikt op haar leven vanaf het moment waar dit boek eindigt tot en met het heden van de terugblik van Rika.
Ondanks dat Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis fictief is, zou het verhaal zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn, zowel in het verleden als in het heden. Ook vandaag de dag wordt er nog veel onder de pet gehouden, is er veel machtsmisbruik, worden er dreigingen gedaan aan werknemers en andere mensen, worden er mensen gechanteerd, hebben mensen wraakgevoelens en kunnen veel mensen niet met elkaar trouwen vanwege standsverschil, met alle gevolgen van dien. De auteur heeft dat heel goed weten uit te beelden. Je merkt aan alles dat ze veel onderzoek heeft gedaan voor haar verhaal. 
Het is mooi dat de auteur de dader van meer kanten laat zien, dat het soms een grijs gebied is zoals hij zich gedraagt, dat hij met zijn gevoelens geen raad weet, ook al keur je niet alles wat hij doet goed. Je hebt dan ook geregeld een dubbelgevoel, ook al heeft een gevoel over hem de overhand. Het verhaal laat goed zien waar echte liefde toe kan leiden, wat dat met mensen kan doen.
Wat ook mooi van de auteur is, is dat de auteur de gevoelens van Rika van de eerste weken na de geboorte van een van haar kinderen goed heeft beschreven. Voor veel moeders die iets dergelijks hebben meegemaakt, kan het herkenbaar zijn. 
Kortom; Vloeibaar goud van Dieuwke Anna Norbruis is een meeslepend verhaal over een jonge vrouw die komt te werken op een boerderij waarbij ze goed met haar collega's overweg kan, maar de boerenzoon kan haar niet met rust laten. Gaandeweg de tijd krijgt ook Rika gevoelens voor de boerenzoon, maar vanwege standsverschil kunnen ze niet met elkaar trouwen en moeten beiden met iemand van hun eigen stand trouwen. Doordat ze samen een kind hebben, die ze moesten afstaan, wordt de band alleen maar groter en is het de vraag hoe het uiteindelijk verder moet tussen hen twee.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past, het is alleen jammer dat de fotolijst niet wat kleiner is, zodat de fotolijst tussen de titel van het boek en de naam van de auteur valt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel van het boek is erg goed gekozen, er had geen betere titel bij het boek gepast.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een meeslepende, beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het verhaal zich in het verleden afspeelt, is het evengoed een actueel boek, omdat veel van wat in het verhaal voorkomt, zoals machtsmisbruik en geliefden die vanwege standsverschil niet met elkaar kunnen trouwen, ook vandaag de dag nog voor komt en dat altijd wel voor zal blijven komen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een totaal ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rika, omdat ze een vrouw is die weliswaar haar zwakke momenten heeft, maar het leven over het algemeen zonnig in ziet, het beste met de meeste mensen voor heeft en zich goed weet te verweren als het moet. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan niet zeggen aan wie, want dan zou ik teveel verraden, maar ik heb met die persoon een dubbelgevoel. Voor een paar personen kan hij heel aardig zijn, maar voor anderen totaal niet en dan zou je hem het liefst, om met een van de personages te spreken, de kop van zijn romp willen trekken om hetgeen hij heeft geflikt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik ze niet allemaal goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi. Het boek nodigt je uit om naar Joure en Leeuwarden te gaan, om de plaatsen te bewonderen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals met een gebeurtenis op een praam heeft me geraakt, maar ook de stukjes met Everdiene hebben me geraakt. Ik had echt medelijden met haar. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Dat hij met ons soort mensen kan doen wat hij wil, betekent niet dat hij over je gedachten en gevoelens kan regeren. "

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg