Blogtour Ontworteling - Janine Keijser


Van Janine Keijser mocht ik meedoen met deze blogtour. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Journaliste en wereldverbeteraar Lara reist af naar Brazilië in opdracht van een organisatie die inheemse gemeenschappen helpt in Zuid-Amerika. Samen met een collega en een gids gaat ze op onderzoek uit in het Amazonegebied. De stam die ze bezoeken, lijkt echter niet zo blij met hun komst. Wanneer Lara op een schandaal stuit dat het regenwoud en de inheemse stam in gevaar brengt, komt ze in een angstaanjagend kat-en-muisspel terecht. Ze legt haar leven in de waagschaal om de waarheid boven tafel te krijgen. Door de huiveringwekkende gebeurtenissen valt Lara in een zwart gat waar ze hallucinerende ervaringen doormaakt. Haar diepste angsten komen voorbij maar ook de intense krachten die ze aan kan boren als ze eenheid ervaart met de natuur. Om uit het duister omhoog te klimmen, moet ze haar verleden loslaten en haar innerlijke kracht leren hanteren. Weet Lara zich aan haar fysieke en mentale demonen te ontworstelen? ‘Ontworteling’ is een razend spannende ecothriller met een actueel thema.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Janine Keijser (Leiden, 1980) is jurist, dierencoach en auteur van spannende en betekenisvolle thrillers. Van haar hand verschenen eerder de ecothrillers 'Rauw' en 'Beproevingen'.

Bron: achterkant boek 

Omslagontwerp:
Janine Keijser / To-taal communicatie

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789083277066

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
276

Genre:
Ecothriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
De schitterende cover van Ontworteling van Janine Keijser lijkt wel een filmposter. Je gaat je afvragen of het boek verfilmd gaat worden, maar dat niemand, buiten de auteur, de uitgeverij en de filmmaatschappij om, dat nog weet. In ieder geval leent het boek zich er goed voor om verfilmd te worden. Wat zo mooi aan de cover is, is dat alles wat je op de cover ziet, ook in het verhaal voorkomt. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe je de titel moet opvatten, of je die figuurlijk, letterlijk of misschien wel allebei moet opvatten.
In Ontworteling van Janine Keijser wordt de hoofdpersoon, die ook de hoofdpersoon was in de vorige boeken van de auteur, naar het Amazonegebied gestuurd om iets uit te zoeken en tegelijkertijd wil ze onderzoek doen voor haar werk als journaliste. Hoewel ze in eerste instantie een dubbelgevoel heeft over de manier waarop ze erheen zal gaan, wil ze deze kans ook niet laten lopen. Eenmaal in het Amazonegebied blijken diverse mensen niet zo blij met de komst van de hoofdpersoon en haar medereiziger. Op een gegeven moment stuit de hoofdpersoon op een schandaal en legt ze een paar keer haar leven in de waagschaal om de waarheid boven tafel te krijgen. Door de huiveringwekkende gebeurtenissen valt de hoofdpersoon in een zwart gat waar ze hallucinerende ervaringen doormaakt. Haar diepste angsten komen voorbij, maar ook haar krachten die ze op bepaalde momenten kan gebruiken. De hoofdpersoon moet haar verleden loslaten en haar innerlijke kracht leren te hanteren.
Ontworteling van Janine Keijser is los te lezen, maar wil je weten hoe het bijvoorbeeld met een paar personen zit die belangrijk voor de hoofdpersoon zijn, dan kun je beter eerst de vorige twee boeken van de auteur lezen. Zo krijg je ook een goed beeld van wat voor karakter de hoofdpersoon heeft, dat het niet raar is, dat ze zich gedraagt zoals ze zich gedraagt. 
Meteen vanaf de eerste pagina word je meegezogen in het verhaal van Ontworteling van Janine Keijser. Het begint meteen spannend en dat blijft het over het algemeen ook in het verhaal. Er zijn maar een paar momenten dat het niet spannend is, iets wat wel fijn is ter onderbreking, maar de rustige momenten zijn maar van korte duur, want al snel dient zich het volgende spannende moment weer aan, zoals als er iets gebeurd in het Amazonegebied. Het is een verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals als de hoofdpersoon op een mooie plek bij komt. Op een gegeven moment heb je het gevoel dat het een tikkeltje voorspelbaar wordt. Of dat ook zo is, mag je zelf gaan lezen. Het plot komt als een verrassing die je maar voor een deel ziet aankomen. Het verhaal eindigt op een mooie en passende manier. 
De auteur heeft zich goed in de personages en de omgeving ingeleefd. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meebeleeft vanaf de zijlijn. Geregeld zit je in spanning en wil je weten hoe het stukje, dat je op dat moment leest, af zal lopen. Je wilt weten in wat voor wespennest de hoofdpersoon door een ander is gebracht en hoe het verhaal zal eindigen. Soms erger je je aan de hoofdpersoon, zoals als ze zich druk maakt als er een man naar een vrouw kijkt. Je hebt bij de hoofdpersoon, zoals ook in de vorige boeken, een dubbelgevoel, aan de ene kant bewonder je haar lef en vastberadenheid om de waarheid boven water te krijgen, ook al speelt ze met haar leven, aan de andere kant vind je haar geregeld te onvoorzichtig en wil je haar vragen om minder waaghalzerig te zijn, ook al weet je dat ze niet zou luisteren. Je vraagt je evengoed geregeld af wat jijzelf gedaan zou hebben in haar plaats, zoals als ze op een gegeven moment de achtervolging achter iemand inzet.
Zoals gewend van Janine Keijser, is ook Ontworteling een verhaal met een actueel thema. Het verhaal laat goed zien waarom veel bossen ontbost worden en door wie, maar ook hoe belangrijk bomen voor de mensen en dieren zijn. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, iets wat ze heel goed heeft verwerkt in haar verhaal. Het is mooi dat je aan het eind wetenswaardigheden kunt lezen van wat de auteur heeft onderzocht en ontdekt, zoals welke banken er mede verantwoordelijk voor zijn dat het Amazonegebied wordt ontbost. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal van begin tot eind zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Het verhaal laat goed zien dat er mensen en bedrijven zijn die om hun redenen dubbele agenda's hebben.
Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die bepaalde stukjes wazig vinden, zoals over de uittreding van een bepaald persoon, maar dat is meestal omdat ze het zelf nooit hebben ervaren, hebben mogen meemaken. Het verhaal laat goed zien dat er bovennatuurlijke krachten zijn en dat mensen die ook hebben, maar vergeten zijn hoe ze daarmee om kunnen gaan.
Kortom; Ontworteling van Janine Keijser is van begin tot eind spannend. Het is een verhaal met een actueel thema dat goed laat zien dat veel mensen en bedrijven een dubbele agenda hebben. Ook laat het verhaal de kracht van bovennatuurlijke krachten goed zien.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kunt vinden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan kan de cover van het boek zo gebruikt worden als filmposter.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Voor een deel heeft het plot me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersoon op een gegeven moment groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Eduardo, om dezelfde reden zoals de hoofdpersoon denkt over hem, vind ik hem leuk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou geregeld gek van haar worden, ook al bedoelt ze het goed.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals de hoofdpersoon, begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige plekken klinken heel mooi, andere plekken doen me verdriet zoals die er uiteindelijk uit zien.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Maar leeftijd is alleen van belang als wijsheid daadwerkelijk met de jaren komt.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van ecothrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Janine Keijser

Website van de uitgever:







Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg