Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Het Waanmotief - Aldert Schuil


Van Aldert Schuil mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een onschuldig online woordspelletje als datingsite én als visvijver van een zieke geest...

Waar gaat het boek over? 
Een onschuldig online woordspelletje als datingsite én als visvijver van een zieke geest... Het daderprofiel lijkt eenvoudig, maar wat als deze een 'vals' motief heeft zonder het te beseffen?

'De grootste datingsite van het land!' legde Bregje met samenzweerderige ogen en vol vuur uit: 'Woordspelplus.' Haar beste vriendin Anita, al jaren gescheiden en alleenstaande moeder van twee, moest in haar ogen nodig weer aan de man. Die was in haar vrije tijd door haar drukke baan en zorg voor de kinderen niet meer uit haar stoel te krijgen, maar wie weet werkte dit spel voor haar. En anders leverde het haar vast prettige spanning en broodnodige ontspanning op. Met de nodige scepsis ging Anita overstag. Het duurde echter niet lang voordat zij haar grenzen verlegde... Wat Bregje ondertussen niet kon weten was dat een van haar medespelers heimelijk haar privédomein had weten binnen te dringen om een cynisch spel met haar te spelen. Als voorspel op een dodelijk experiment. Door haar nauwe vriendschap met Bregje werd Anita als potentieel volgend doelwit gekozen. Vervolgens kreeg het kwaad ook haar kinderen in het vizier. Dan verdwijnt Bregje plotseling, zonder een spoor achter te laten...

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Aldert Schuil (1959) was jarenlang werkzaam als advocaat. Hij debuteerde in 2020 bij Uitgeverij Hartklopper met de roman De grote afwezige.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Zinnenprikkelend

Binnenwerk:
Artgen

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789083081618

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
328

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het waanmotief  van Aldert Schuil krijg je een angstaanjagend gevoel. Je wordt dan ook alleen al bij het zien van de cover nieuwsgierig naar het verhaal. Het is mooi dat de scene op de cover ook in het boek voorkomt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft een tip van de sluier weer van wat je te wachten staat in het verhaal. Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die zich niet kunnen voorstellen dat een woordspelletje ook een datingsite kan zijn, omdat ze zelf niet op zoek zijn naar een date en zich ook niet kunnen voorstellen dat dat ook op die manier kan. In het verhaal legt een van de personages heel goed uit hoe je een woordspelletje ook kunt gebruiken als een datingsite en geeft ze tips wat wel en niet te doen. 
In Het waanmotief van Aldert Schuil vindt een vriendin van de hoofdpersoon dat de hoofdpersoon weer aan de man moet. Ze is lang genoeg alleen geweest en haar kinderen worden ook steeds zelfstandiger en gaan meer en meer hun eigen weg. De hoofdpersoon wordt aangeraden om een woordspelletje te spelen en te gaan chatten met haar tegenstanders. Op een gegeven moment heeft de hoofdpersoon contact met een tegenstander, maar dan wordt de vriendin van de hoofdpersoon vermist en blijken de hoofdpersoon en haar kinderen door haar vriendin een potentieel doelwit te zijn. De politie is met man en macht op zoek naar de dader, ze waren al op zoek naar een andere dader vanwege een gruwelijk misdrijf. Op een gegeven moment lijkt het of de dader met beide misdrijven te maken heeft en nog meer misdrijven op zijn naam heeft staan. De vraag is of het één dader is of dat er meer daders zijn en of ze met elkaar contact hebben of niet. Ook wordt er gekeken naar een gruwelijk misdrijf van jaren geleden, omdat een paar mensen verband zien met het misdrijf uit het verleden en het misdrijf in het heden. Ondertussen probeert de politie de media zoveel mogelijk buiten de deur te houden, maar dat lukt niet altijd, het lijkt wel of de media helderziend is. Of is er een lek bij de politie?
Meteen bij het lezen van de proloog in Het waanmotief van Aldert Schuil word je nieuwsgierig naar het hele verhaal. Je wordt meteen meegezogen in het verhaal. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen, vooral tegen het eind kun je niet meer stoppen met lezen en wil je weten hoe het verhaal zal eindigen, hoe het met een paar personen is gesteld en of een bepaald persoon zijn verleden voorgoed achter zich kan laten en verder kan gaan met zijn leven. Je gunt het die persoon, ook al begrijp je waarom hij bepaalde keuzes in het verleden maakte. 
Net zoals in zijn vorige boek, heeft de auteur zich ook in dit boek goed ingeleefd in de personages. Het is mooi dat hij zich niet alleen goed in de slachtoffers heeft ingeleefd, maar zich ook heel goed heeft ingeleefd in de dader. De auteur laat goed zien dat veel daders ergens ook slachtoffers zijn van hun verleden, dat ze vaak al heel wat hebben meegemaakt alvorens ze tot hun daden kwamen en dan vaak niet meer kunnen stoppen. Ook laat de auteur goed zien dat daders vaak uiteindelijk om wat voor reden dan ook in herhaling kunnen vallen. In het verhaal wordt dat goed uitgelegd. Het verhaal laat goed zien hoe daders te werk kunnen gaan en mensen gek kunnen maken, vooral met de moderne apparatuur van vandaag de dag. 
Langzaamaan leer je de personages kennen en kun je voor sommige personages alleen maar begrip hebben voor wat ze doen, ook al keur je niet alles goed. Tijdens het lezen sluit je een paar personages in je hart en hoop je dat het goed met ze komt. Je wilt geregeld een personage waarschuwen dat ze op moet passen en beter de politie kan inschakelen, zo erg leef je mee met de personages.
Het waanmotief van Aldert Schuil is een verhaal met vele spannende momenten, zoals als een rechercheur zelf op onderzoek gaat naar een bepaald persoon. Je hoopt dat hij voorzichtig doet en zich niet laat pakken. Het is een verhaal met vele emotionele momenten, zoals als een bepaald persoon vermist wordt. Tissues zijn zeker aan te bevelen. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is over het algemeen niet erg, alleen is het jammer dat één persoon te snel bekend is, het was spannender en verrassender geweest als die pas helemaal op het laatst bekend was geworden. Evengoed zitten er genoeg verrassende wendingen in het verhaal die je niet ziet aankomen, zoals dat een bepaald persoon weer tot leven is gekomen. Of is dat niet zo en is het iemand anders? Zodra je het gevoel hebt dat een stukje langdradig wordt, komt er een spannend stukje waarbij je op het puntje van je stoel zit. De auteur heeft dat heel goed weten te doseren.
Het is aan te raden om Het waanmotief van Aldert Schuil niet voor het slapen gaan te lezen of te lezen onder het eten, vanwege de paar bloederige, zacht uitgedrukt, stukjes. Hoewel je eerst in de verleiding wordt gebracht om ook te chatten met mensen via woordspelletjes, wil je dat op een gegeven moment niet meer. Het is voor te stellen dat ouders na het lezen van dit boek hun kroost waarschuwen en zeggen dat ze niet met onbekenden mogen chatten. Wat het verhaal ook goed laat zien, is hoe belangrijk het is om je computer, smartphone en andere apparaten die online kunnen, goed te beschermen tegen potentiële inbrekers, dat je nooit genoeg beschermd kunt zijn. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe de media bovenop nieuwswaardige verhalen zit en de politie soms tot wanhoop drijft met hun speculaties. Ondanks dat dit een fictief verhaal is, zou het verhaal van begin tot eind zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Hoe bizar sommige wendingen ook zijn, in het echte leven kan dat ook gebeuren. 
Kortom; Het waanmotief van Aldert Schuil is een spannend verhaal dat je voorzichtiger laat zijn met chats op sites. Het verhaal laat goed zien tot waartoe kwaadwillenden in staat kunnen zijn. Het is een, al dan niet bewuste, waarschuwing van de auteur om goed op te letten met wie je chat en je online apparatuur goed te beveiligen tegen creeps.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende en angstaanjagende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, je wordt meteen nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt een indrukwekkende tip van de sluier.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het verhaal is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Bregje, omdat ze een vrouw is die, ondanks dat ze veel heeft meegemaakt en op bepaalde punten niet meer is wie ze vroeger was, dat juist ook weer maakt dat ze een boeiend persoon is en haar op haar manier uniek maakt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan niet zeggen aan wie ik een hekel had, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Roem was vluchtig, je kocht er niks voor.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg