'Jij Kunt Toch Niets!' - Eduard Poot


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ode aan mijn autistische broer

Waar gaat het boek over? 
Ricky loopt kort na zijn geboorte een hersenvliesontsteking op. Er wordt gevreesd dat hij spoedig zal overlijden, maar Ricky weet te overleven. Hij begint echter wel aan een leven vol teleurstellingen. Het dragen van een brilletje, het hebben van de achternaam Poot en het volgen van speciaal onderwijs leiden ertoe dat Ricky al snel het mikpunt wordt van pestkoppen. Na het afronden van een beroepsopleiding, komt Ricky bij een werkgever terecht die vier jaar lang als een soort duivel zijn leven bepaalt. Als Ricky vervolgens onder een andere baas komt te werken, krijgt hij te maken met een zogenaamde Messias. Een heilsprofeet, die vindt dat hij het recht heeft om geld te verdienen ten koste van zijn medewerkers en om als patroon in naam van God te spreken. Ondanks dat Ricky regelmatig te horen krijgt dat hij 'toch niets kan', lukt het hem om zonder begeleiding een normaal leven op te bouwen. Een leven waarbij er geen sprake is van een depressie of verslaving. Ricky behaalt zijn rijbewijs, bezit nu een eigen huis en heeft een vaste baan bij een fatsoenlijke werkgever. In dit boek reconstrueert Eduard Poot de belevenissen van zijn autistische broer. Ook de eigen belevingen van de auteur zijn in dit boek opgetekend. Door dit te delen, wil de auteur de aandacht van het grote publiek richten op de kracht van beperkingen, om zo de schaamte rondom autisme te doorbreken. Eduard Poot bracht eerder het boek ‘de probleemleerling’ uit. Hierin stond, aan de hand van zijn eigen ervaringen, het afstuderen met dyslexie centraal.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Ṣükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789464249439

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
80

Genre:
Biografieën & waargebeurd

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van 'Jij kunt toch niets!' van Eduard Poot wil je weten wie de twee jongetjes op de foto zijn en wat hun verhaal is. Je krijgt een vermoeden welke jongen de hoofdrol speelt in dit boek. Het is voor te stellen dat de titel van het boek bij veel mensen pijnlijk aanvoelt, omdat ze die zin zelf ook vaak te horen hebben gekregen in het verleden. Je krijgt dan ook een vermoeden dat een van de jongetjes op de foto dat vaak te horen heeft gekregen en dat dat pijnlijk, zacht uitgedrukt, moet zijn geweest. De subtitel geeft een tip van de sluier weg, maar laat ook zien dat de auteur ontzettend veel van zijn broer houdt. 
In 'Jij kunt toch niets!' van Eduard Poot vertelt de auteur het verhaal van zijn oudere broer die autistisch is. De auteur vertelt wat voor impact dat had op het gezin waarin hij opgroeide, hoe verschillend hij en zijn jongere broer en zus dachten over hun grote broer. Het verhaal gaat niet alleen over de impact die het autisme van Ricky op het gezin had, maar ook buiten het gezin, op school en later in zijn werkzame leven. Ricky had als kind een paar dingen tegen die pestkoppen helaas leuk vonden om hem mee te pesten, zoals zijn bril en zijn achternaam. Iets wat overigens voor veel mensen herkenbaar kan zijn, omdat ze zelf ook zijn gepest om hun bril en/of hun (achter)naam. Je zou verwachten dat de pesterijen tot het verleden horen als Ricky gaat werken, maar helaas zijn daar ook pestkoppen die Ricky niet met rust kunnen laten. Het zijn mensen waar je juist niet van verwacht dat die mensen zouden pesten, omdat het bazen zijn. Je zou verwachten dat die hun werknemers beschermen, maar een paar bazen laten zien dat dat alles behalve waar is en dat ze zelf de grootste pestkoppen zijn. Gelukkig laat Ricky uiteindelijk het tegendeel zien aan eenieder die hem heeft gepest en aan eenieder die heeft gezegd dat hij toch niets kan. Hij laat zien dat hij zonder begeleiding op zichzelf kan wonen en zijn eigen leven kan leiden zoals hij wil, zonder depressief en verslaafd te zijn.
'Jij kunt toch niets!' van Eduard Poot is een aangrijpend verhaal, maar uiteindelijk ook een hoopvol verhaal. De auteur laat heel goed zien wat de impact is in het gezin waarin iemand 'anders' is dan de rest van het gezin. Voor veel gezinnen kan dat herkenbaar zijn, omdat ze iets dergelijks hebben meegemaakt of nu meemaken. Ook laat de auteur zien dat niet alle werknemers hetzelfde zijn, dat er pestkoppen tussen zitten die het niet kunnen laten om de 'zwakkeren' te pesten. Ook al weet je dat er zulke werknemers bestaan, het blijft schokkend om te lezen. Tijdens het lezen wil je het steeds voor Ricky opnemen en die pestkoppen aanpakken. Je hoopt dat bepaalde dingen vandaag de dag veranderd zijn, zoals dat ouders en kinderen serieus genomen worden door de leerkrachten als ze klagen over het pestgedrag van schoolgenoten. Voor veel mensen kan het herkenbaar zijn, omdat ze zelf ook nooit serieus genomen werden door de leerkrachten. Het verhaal is globaal, zoals gezegd, erg herkenbaar voor veel mensen, ook als ze zelf geen autisme hebben, maar dat ze om andere redenen niet 'voldoen' aan het standaard plaatje van veel mensen. Voor diegenen die de jaren 90 bewust hebben meegemaakt, zal het een en ander een feest der herkenning zijn, zoals CoolCat.
'Jij kunt toch niets!' van Eduard Poot is een waargebeurd verhaal over de broer van de auteur. De auteur heeft met een beknopte biografie in weinig woorden veel weten te vertellen over zijn broer. Tussendoor vertelt de auteur ook wat meer over het autisme van zijn broer en dat er te vaak te algemeen wordt gedacht over mensen met autisme, terwijl iedereen anders is. De auteur heeft dat heel duidelijk en goed weten uit te leggen. Daarnaast geeft de auteur ook geregeld zijn mening over diverse mensen, zoals over een baas van zijn broer. Het sprookje waarmee de auteur het leven van zijn broer vergelijkt, past inderdaad bij zijn broer. Dit boek is een mooie ode van een jongere broer aan zijn oudere broer.
Kortom; 'Jij kunt toch niets!' van Eduard Poot laat goed zien dat het met mensen die 'anders' zijn, goed kan komen, ook al denkt de buitenwereld daar anders over en proberen ze de levens van die mensen te vernederen. Net zoals het vorige van de auteur boek, zou ook dit boek gelezen moeten worden door leerkrachten en ouders/opvoeders, maar in dit geval ook door werkgevers en hun personeel, opdat men kan lezen wat voor impact het op mensen kan hebben als ze gepest worden. 



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, past bij het boek. Het is voor veel mensen een pijnlijke titel, omdat ze dat zelf ook geregeld te horen hebben gekregen. Ik wilde dat ik kon zeggen dat ik dat gelukkig nooit te horen heb gekregen, maar helaas zijn er mensen in het verleden geweest die ook tegen mij zeiden dat het nooit wat zou worden met mij. Gelukkig doet het me nog weinig, al was het wel even pijnlijk om te lezen, omdat ik er weer aan herinnerd werd, maar ik heb inmiddels al jaren laten zien dat ik genoeg kan. 

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je voelt de liefde van de oudere broer voor zijn jongere broer in de subtitel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vertellende en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat voor een groot gedeelte, helaas, altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
We kunnen de lastpakken niet uit de wereld wegnemen, maar wel hun slachtoffers sneller te hulp schieten en hen mentaal te wapenen voor de toekomst.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg