Tequila Sunrise -Julia Ran


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Haar hart is groot genoeg, het zijne is vol geheimen De 31-jarige Daphne is toe aan een nieuwe fase in haar leven. Haar vriend Thom ook, alleen ligt die van hem aan de andere kant van de wereld. Als Thom zonder overleg de verhuizing doorzet, beseft Daphne opnieuw hoe scheef de verhoudingen zijn in haar relatie. Ze neemt het ingrijpende besluit om niet met hem mee te gaan, al betekent dit dat ze berooid en met een onvervulde kinderwens achterblijft in Nederland. Met hulp van haar beste vriendinnen Jens en Anne probeert ze de draad van het leven op te pakken. Dat valt niet mee. Haar vriendinnen hebben ieder hun eigen mening over wat verstandig is en Thom accepteert niet dat hij Daphne kwijt is. Opstandig stort ze zich in het eerste romantische avontuur dat op haar pad komt. De onbehouwen Renko is jong, passievol … en heeft een geheim dat Daphne keihard confronteert met haar verleden. Tequila Sunrise is een roman die laat zien dat onvoorwaardelijke liefde je soms over je eigen grenzen kan voeren. “Wat bezielt haar om met zo iemand af te spreken? Vergeleken bij de keurige zakenman in driedelig grijs is deze Renko een roofdier. Een zwarte panter, op zoek naar een prooi.”

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Leijp Vormgeving

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640748

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
288

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Tequila sunrise van Julia Ran wil je weten wie de vrouw en het meisje zijn, wat hun relatie tot elkaar is en wat hun verhaal is. Tijdens het lezen kom je erachter dat je de cover op verschillende manieren kunt bekijken. Het is in ieder geval een heel goed gekozen cover. De titel doet denken alsof er voornamelijk tequila sunrises wordt gedronken, maar dat valt mee, wel wordt er veel andere drank, en dan met name door een bepaald persoon, gedronken. De vraag is of de titel bij het boek past, aan de ene kant wel, aan de andere kant was het misschien beter om voor een bier- of wijnmerk te gaan. Dat had beter bij het boek gepast, ook al begrijp je op een gegeven moment wel waarom men voor deze titel heeft gekozen.
Tequila sunrise van Julia Ran is het tweede deel van een boekenserie over Daphne. Ondanks dat dit het tweede deel is, kun je dit deel los lezen. Het is niet noodzakelijk om eerst het eerste deel gelezen te hebben. Af en toe begrijp je een stukje verhaallijn niet helemaal, omdat er waarschijnlijk wordt verwezen naar het vorige deel, maar al snel heb je door hoe het zit. Als je dit deel uit hebt, hoop je stiekem dat er nog een deel komt, maar mocht je het eerste deel (nog) niet gelezen hebben, dan heb je na het lezen van dit deel niet de behoefte om het eerste deel te gaan lezen.
In Tequila sunrise van Julia Ran is Daphne toe aan een nieuwe fase in haar leven. Thom blijkt ook toe te zijn aan een nieuwe fase in zijn leven, maar dat is niet, zoals Daphne dat wel wil, in Rotterdam. Hij wil de weg van zijn vader in en wil aan de andere kant van de wereld met Daphne een gezin stichten. Thom heeft er al voor gezorgd en zet Daphne hiermee voor het blok, maar Daphne besluit om niet mee te gaan, ook al moet ze haar kinderwens hiermee voorlopig aan de kant zetten. Hun relatie raakt ten einde en Daphne begint met behulp van haar vriendinnen een nieuw leven. Een leven waarin geen plaats meer is voor Thom. Iets wat Thom niet kan bevatten en dat op diverse manieren laat merken. Daphne komt steeds meer voor zichzelf op, waar niet iedereen even blij mee is en dat heeft grote gevolgen op een bepaald vlak. Op een avond ontmoet ze een man en stort ze zich in een romantisch avontuur dat uiteindelijk meer wordt, maar of dat verstandig is? Renko blijkt een man te zijn die een groot geheim heeft waarmee Daphne geconfronteerd wordt met haar verleden. Heeft de relatie een toekomst of toch niet? Hoe ver gaan ze in hun liefde voor elkaar of is het niet wederzijds?
Julia Ran heeft zich erg goed ingeleefd in de personages van Tequila sunrise. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meebeleeft. Je ziet niet alleen de omgeving waar het verhaal zich afspeelt en de personages die beeldend beschreven zijn, maar voelt ook de gevoelens van de personages en dan met name die van Daphne en Renko. Het zijn herkenbare gevoelens die iedereen wel eens heeft (gehad), zoals verdriet na een verbroken relatie en de gevoelens van trots als je iets voor elkaar hebt gekregen. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het met een bepaald persoon zit, waarom hij veel geheim houdt en hoe een ander erop reageert. Je hebt te doen met bepaalde personages en je wilt ze troosten, maar soms ook een schop onder de kont geven en zeggen dat hij of zij om hulp moet vragen. Je ziet bepaalde personages op een gegeven moment groeien en moeite doen om wat zijn of haar leven te maken, ook al lukt dat niet altijd. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het verhaal zomaar waargebeurd kunnen zijn. De auteur heeft de belangrijkste personages goed weten uit te diepen. 
Tequila sunrise van Julia Ran heeft een paar voorspelbare stukjes, zoals bijvoorbeeld wat een van de personages uiteindelijk gaat doen, maar er zitten gelukkig ook stukjes in die je niet ziet aankomen, zoals over het verleden van een van de personages. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals als Daphne op een date is en zichzelf reflecteert, hoe de producers in hun handen zouden knijpen als de date een datingshow was geweest. Op bepaalde momenten is de spanning goed opgebouwd, zoals bijvoorbeeld tegen het eind van het verhaal. Je zit in spanning hoe het verhaal zal aflopen, je vreest het ergste. Het eind is een mooi eind dat aan de ene kant aanvoelt dat het niet erg is als de serie stopt met dit deel, maar tegelijkertijd zou je het jammer vinden als het stopt met dit deel, omdat je wilt weten hoe een bepaalde relatie verder zal gaan, of een bepaalde onderneming slaagt en of een bepaald persoon uiteindelijk besluit te verhuizen vanuit haar geliefde stad naar een andere mooie stad.
Tequila sunrise van Julia Ran is een verhaal over verwerken van oud zeer en schuldgevoelens om een bepaalde gebeurtenis in het leven. Het verhaal laat goed zien waarom iemand in zijn of haar leven kan afglijden en hoe ver onvoorwaardelijke liefde kan gaan. Daarnaast laat het verhaal goed zien dat als mensen een bepaalde angst hebben, dat dat geen aanstellerij is, dat er vaak iets aan vooraf gegaan is waardoor ze die angst hebben gekregen. Je vraagt je geregeld af wat jezelf gedaan zou hebben als je een bepaald persoon was, zoals bijvoorbeeld als je voor het blok wordt gezet om naar de andere kant van de wereld te verhuizen in zes weken. Voor veel mensen kunnen bepaalde stukjes (deels) herkenbaar zijn, zoals de (onverwachte) dood van een geliefd persoon en hoe je ermee omgaat. 
Kortom, Tequila sunrise van Julia Ran is een indrukwekkend verhaal met voor veel mensen (deels) herkenbare stukjes. Het is een fictief verhaal, maar het verhaal had van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Dit deel is een mooie afsluiter, maar het zou ook leuk zijn als er nog een deel komt, omdat je bepaalde personages gaat missen en wilt weten hoe het verder met hen zal gaan.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is goed gekozen, maar het was beter geweest als men voor een bier- of wijnmerk was gegaan, dat had beter bij het boek gepast. Uiteraard dan wel een verbastering van het merk in verband met merkrechten, maar dat het evengoed duidelijk is dat het om een dranksoort gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en dankzij de onderwerpen in het boek, zal het boek helaas altijd actueel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jens, omdat ze een vrouw is die doet waar ze zin in heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Thom, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Haarlem zijn mooie steden, al vind ik persoonlijk Haarlem mooier dan Rotterdam. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat Renko heeft meegemaakt, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Maatstaven worden snel bijgesteld als je geen cent te makken hebt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt die de diepte ingaan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, dan wil ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Julia Ran X

Website van de uitgever:




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg