Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Langs De Afgrond - André Dierick


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Schrijver André Dierick leerde de Poolse arbeidsmigrant Tomasz kennen toen hij 28 jaar oud was. Tomasz had zijn geboorteland Polen zes jaar eerder verlaten. Aanvankelijk vertelde hij dat hij naar Nederland was gekomen, omdat hij dacht hier veel gelukkiger te kunnen worden dan in Polen. Later werd duidelijk dat er ook heel andere redenen waren waarom hij zijn land was ontvlucht.

De schrijver kwam met hem in contact door het project Samenspraak, bedoeld om mensen met reeds enige ervaring in het spreken van de Nederlandse taal verder te helpen.
Ze spraken wekelijks een uur met elkaar. André slaagde erin, het volledige vertrouwen van Tomasz te winnen, die daardoor meer en meer inzicht gaf in zijn geschiedenis. Samen besloten ze dat André daar een boek van zou maken.

Dit boek, Langs de afgrond, geeft een indringend beeld van een man in gevecht met zijn verslaving aan alcohol en drugs. Een prachtig, diepgaand en boeiend verhaal.
 
Bron: bol.

Over de auteur:
Van André Dierick verschenen eerder twee autobiografische boeken: In ons vak is nooit iets zeker (2009) en Over leven na verlies (2020).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654791

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
190

Genre:
Drugs- & alcoholproblemen

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Langs de afgrond van André Dierick wil je weten wie de man op de berg is en wat zijn verhaal is. Je wilt ook weten waar de foto is genomen. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet nemen. 
Het enige jammere van het boek is dat er geen foto's in staan. Al waren het alleen maar foto's van de plaatsen die genoemd worden met desnoods de mensen vervaagd. Toch is het ook wel weer te begrijpen waarom er geen foto's in staan. In ieder geval heeft Tomasz de plaatsen waar hij heeft gewoond en die hij heeft bezocht, zo beschreven, dat je de genoemde plaatsen zelf wilt bezoeken om ze met eigen ogen te aanschouwen. De beschrijvingen van Tomasz zouden niet misstaan in reisbrochures. Mocht hij ooit zijn werk zat zijn, dan kan hij altijd nog reisboeken gaan schrijven over de plaatsen die hij heeft bezocht. Het is duidelijk dat hij geïnteresseerd is in de geschiedenis van de plaatsen die hij bezoekt.
In Langs de afgrond van André Dierick vertelt Tomasz zijn verhaal aan de auteur. De auteur stelt Tomasz af en toe een vraag en Tomasz geeft daar uitgebreid antwoord op. Soms geeft hij aan dat hij iets misschien later zal vertellen, als hij eraan toe is, waardoor bepaalde onderwerpen later aan bod komen. Denk niet dat het een van-de-hak-op-de-tak-verhaal is geworden, dat is het allerminst. Het verhaal loopt van begin tot eind mooi vloeibaar in elkaar over. De vragen die de auteur aan Tomasz stelt, zijn over het algemeen vragen die je zelf ook aan een ander kunt stellen, zoals bijvoorbeeld hoe iemand op een bepaalde periode terugblikt. Niet alleen Tomasz is in dit boek aan het woord, soms komt de auteur er ook even tussen en vertelt dan iets, zoals bijvoorbeeld over zijn eerste ontmoeting met Tomasz, hoe hij dat heeft ervaren. Dat is leuk om te lezen.
Tomasz vertelt over hoe hij waarschijnlijk verslaafd is geraakt, over wat zijn verslavingen voor invloed op hemzelf en zijn omgeving hebben gehad, hoe hij zijn verslavingen heeft weten te overwinnen en wat hij er nu nog voor doet, over zijn verdrietige periodes in zijn leven, waarom hij naar Nederland is gekomen en hoe hij zijn leven leidt in Nederland. Het is interessant om te lezen over een paar verschillen tussen Nederland en Polen, zoals bijvoorbeeld over het drankgebruik.
Zo te verder je komt in Langs de afgrond van André Dierick, zo temeer bewondering je krijgt voor Tomasz. Hij moest weliswaar eerst heel diep de afgrond ingaan, maar eenmaal zo goed als op de bodem, wist hij uiteindelijk weer uit de afgrond te klimmen. Door zijn doorzettingsvermogen kreeg hij veel voor elkaar. Wat Tomasz heeft meegemaakt en wat hij heeft gedaan ten tijde dat hij verslaafd was, is schokkend om te lezen, maar tegelijkertijd laat het verhaal zien waar verslaafden toe in staat zijn en waarom ze reageren zoals ze reageren. Voor veel (ex-)verslaafden kan het verhaal van Tomasz (deels) bekend voorkomen, zoals denken dat je het alcoholgebruik onder controle hebt. 
Het verhaal laat ook goed zien wat een lange weg iemand heeft te gaan om af te kicken van zijn verslavingen, welke methoden er zijn om iemand te helpen van zijn verslavingen af te komen. Het is bewonderenswaardig van Tomasz dat hij zo open en eerlijk is en uiteindelijk ook zijn ergste dingen heeft weten te beschrijven. Nog bewonderenswaardiger is het dat Tomasz zichzelf uiteindelijk in de spiegel durfde te bekijken, besefte wat hij allemaal fout heeft gedaan en daar aan diverse personen vergeving voor heeft gevraagd. In het boek kun je lezen hoe diverse personen erop hebben gereageerd.
Tomasz heeft gelukkig ook veel humor en zelfspot, waardoor het verhaal ook weer niet te zwaar is, zoals als hij op een gegeven moment vertelt over zijn werk en waar hij op lijkt na een dagje ploeteren bij een gastank. Je kunt er dan alleen maar om lachen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens het lezen van een brief aan een dierbare van Tomasz. Die kun je niet lezen zonder tranen in je ogen.
Kortom, het is heel goed van André Dierick dat hij Langs de afgrond heeft geschreven en het is moedig van Tomasz dat hij zijn verhaal heeft geschreven en verteld aan de auteur, dat hij open en eerlijk is. Na het lezen, maar eigenlijk al tijdens het lezen, gun je Tomasz alleen maar het beste en hoop je dat hij zijn verslavingen voorgoed de baas is, dat hij geen terugvallen krijgt. Je hoopt dat hij zijn dromen waar kan maken. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een boeiende en vlotte, maar ook beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel, want het verhaal is gegaan zoals Tomasz dat heeft ervaren en beleefd.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Zie je de persoon groeien?
Ja, je ziet Tomasz gaandeweg steeds meer groeien tot de man die hij nu is.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook heel mooi. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal van Tomasz heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Als iets een tijd geleden is, betekent dat niet dat het vanzelf een plek krijgt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mensen in de gezondheidszorg, mensen bij overheidsinstanties en mensen die te maken hebben met een verslaafde in hun familie-, vrienden- en kennissenkring.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
André Dierick

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg