Bevrijdingsdag


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Leven in vrijheid. Het klinkt heel gewoon, maar is zo bijzonder. Voor de een is bevrijding emancipatie, voor de ander redding, vrijstelling of zelfs persoonlijk geluk. Vrij zijn is echter iets anders dan je vrij voelen. Want wat als je vastzit in een stramien, wie kan je dan vrijlaten? Of je blijft voor altijd vastzitten in een ongevraagd keurslijf ...

BEVRIJDINGSDAG | Vierentwintig verlossende verhalen van eenentwintig veelbelovende auteurs.

Hanneke Simons | Tot spikkels inkt

“Met elke stap laat ik mijn kantoor, mijn gevangenis uit vervlogen tijden, steeds verder achter me”.

AUTEURS:

Hanneke Simons, Mark de Groot, Luc Vos, Roan Botman, Erik van der Velden, Bert Kobus, Miriam Ootjers, Ronald van Assen, Samuel de Weerd, Laura Weterings, Cecile Koops, Johan Klein Haneveld, Inge Hulsker, Conny Hoogendoorn, Annemieke Taffijn, Nel Goudriaan, Margot Eppink, Nicole van der Spek, Karin Hazendonk, Ingeborg Sluiters, Anoek Winkel.

Bonusverhaal: Roan Botman

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Imber Studio, Ralph Bunschoten

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640700

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
169

Genre:
Verhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bevrijdingsdag krijg je niet meteen een idee of je nu een boek gaat lezen over een witte duif, een boek gaat lezen waarin een witte duif een rol speelt of dat het iets met vrijheid in het algemeen gaat of dat het gaat over een bruiloft waar witte duiven zijn losgelaten. De titel doet vermoeden dat je een boek gaat lezen over onze nationale feestdag, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn een paar verhalen waarin Bevrijdingsdag een rol speelt, een paar verhalen waarin het puur toeval is dat het verhaal zich op die dag afspeelt en een aantal verhalen die niets met onze nationale feestdag van doen hebben. Het zijn vierentwintig losstaande verhalen. Je kunt dus zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Bevrijdingsdag is een verhalenbundel boordevol met verhalen waarin het voor iedere hoofdpersoon op een andere dag bevrijdingsdag is. Een enkeling kan er maar kort van genieten, een ander mag er lang van genieten. Zoals gezegd, iedere hoofdpersoon heeft een andere bevrijdingsdag naast onze nationale feestdag. Voor de een is dat, omdat hij eindelijk uit de dagelijkse sleur is, voor een ander omdat ze eindelijk verlost is van haar kwelgeest, voor weer een ander is dat een dag waarop ze beseften dat je niet alles letterlijk moet nemen in een bepaald geloof en voor weer een ander is het dat hij tot het besef kwam dat zijn oma gelijk heeft en zo zijn er meer verhalen waarin de hoofdpersoon uiteindelijk zijn of haar bevrijdingsdag heeft. Ook staat er een oud sprookje in dat een modern jasje aan heeft gekregen en eindigt op een manier dat voor veel mensen herkenbaar is.
In Bevrijdingsdag hebben de auteurs zich goed ingeleefd in hun personages, hun levens dat ze leiden en hoe het voor hen voelde om bevrijd te zijn van datgene wat ze als een last ervoeren. Voor elk verhaal geldt, dat als je eenmaal aan het verhaal bent begonnen, je niet meer kunt stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen. Bijna elk verhaal heeft verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. De spanningen zijn goed opgebouwd. Bij veel verhalen zit je op een gegeven moment op je nagels te bijten van de spanning, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen. De meeste verhalen hebben een verrassende plot die je niet aankomen. Sommige verhalen kun je beter niet onder het eten of voor het slapen gaan lezen, omdat ze, op zijn zachtst gezegd, bloederig zijn, zoals bijvoorbeeld het verhaal van een vrouwenhater. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd. Na het lezen van dat verhaal ga je als vrouw het liefst niet meer alleen in het donker de straat op. Nog sterker... het is voor te stellen dat veel vaders en mannen hun dochters en vrouwen verbieden om alleen over straat te gaan, zeker als het donker is. Het verhaal laat heel goed zien hoe een vrouwenhater vaak te werk gaat en dat het niet altijd de standaard types zijn, maar dat in iedere man een vrouwenhater schuil kan gaan.
De meeste verhalen in Bevrijdingsdag kunnen voor veel mensen herkenbaar zijn. Er zullen mensen zijn die zich herkennen in het verhaal over een vrouw die de 'verkeerde' man heeft getroffen en daardoor veranderd is. Een ander verhaal kan voor veel mensen herkenbaar zijn, omdat ze zelf in zo'n soort situatie hebben gezeten. Het is een verhaal dat laat zien dat het gras bij een ander niet altijd echt groener is dan bij jou. Het verhaal van de vissers kan voor veel vissers herkenbaar zijn, omdat ze zelf iets dergelijks hebben meegemaakt. Zo zijn er meer verhalen die voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn. Bij een ongeluk in een grot vraag je jezelf af hoe jezelf gereageerd zou hebben als je in de schoenen van een van de personages had gestaan. Het is een ongeluk waarvan je hoopt dat je dat zelf nooit mee zult maken.
Een auteur heeft er goed aan gedaan om te schrijven over wat er kan gebeuren als de techniek te ver doorslaat. Het verhaal zet je aan het denken over je eigen onlinegedrag en wat je zelf hebt aan makkelijke technische spullen. Een ander verhaal laat goed zien waarom het onverstandig is om de dieren in de dierentuinen roekeloos te bevrijden, ook al is dat goed bedoeld. Zo zijn er meer verhalen die laten zien dat je op meer manieren een bevrijdingsdag kunt hebben.
Kortom, Bevrijdingsdag is een verhalenbundel vol met verhalen waarin iedere hoofdpersoon een andere bevrijdingsdag heeft naast onze nationale feestdag. Bij sommige personen valt het toevallig ook op die dag, bij andere personen is dat een andere dag, maar de hoofdpersonen voelen zich uiteindelijk allemaal ontlast van de last waarmee ze liepen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je op het verkeerde been zet, maar tegelijkertijd ook weer niet.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de verhalen stuk voor stuk vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Veel verhalen zijn erg actueel en zullen dat altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je aan een verhaal begonnen bent, dan kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
De meeste plots hebben me verrast. Die enkele plot die me niet verrast heeft, is niet erg, want ik heb evengoed genoten van het verhaal.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Veel personages zie je groeien.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, elke auteur heeft me weten te raken met zijn en haar verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Tradities bestaan om een reden, ze bieden een vertrouwensband met de geschiedenis en een houvast aan het leven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalenbundels houdt waarin ze zichzelf (deels) kunnen herkennen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat sommige verhalen me (onbewust) nog even bezig zullen houden.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg