Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Koning Van Cornouaille - Karin Doornik


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is de 5e eeuw na Christus. De twaalfjarige Gwen komt uit een eenvoudige familie die behoort tot de stam van de Damnonii in het noorden van Brittannië, het huidige Schotland. Het rustige leventje van Gwen wordt op zijn kop gezet wanneer ze als jonge bediende gaat werken bij het koningshof. Koningin Maelgven heeft haar zinnen gezet op de macht en de bezittingen van koning Gradlon die met zijn soldaten in het nabijgelegen Dunbarton is gelegerd. Maelgven stuurt Gwen eropuit om koning Gradlon te bespieden. Maelgvens intriges om de koning in te palmen, voeren Gwen ver weg van haar vaderland, naar het koninkrijk Cornouaille aan de overkant van de zee. Ze krijgt te maken met kwade krachten en grote tegenslag. Hoe redt zij zich in haar eentje in het vreemde land, aan het hof van koning Gradlon en zijn grillige gemalin Maelgven? * Karin Doornik heeft zich laten inspireren door de oude Bretonse legende over de verdronken stad Ys. Ze heeft zich verdiept in de oude bronnen zoals Geschiedenis van de Britse koningen van Geoffrey van Monmouth en ontdekte dat een aantal hoofdrolspelers in de legende echte mensen van vlees en bloed waren. * Een origineel verhaal, levendig door de details van het dagelijkse leven in de Keltisch-christelijke wereld van de vroege middeleeuwen.

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Designs by Lotte

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640908

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
168

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De koning van Cornouaille van Karin Doornik krijg je het gevoel dat je een verhaal uit lang vervlogen tijden gaat lezen. Een verhaal dat zich afspeelt in en rond een Schots kasteel. De cover doet filmisch aan. Het is mooi dat je, alles wat je ziet op de cover, ook terug kunt vinden in het verhaal. De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten wie die koning is of was en waar de plaats Cornouaille ligt of lag. Je wilt meer weten over het kasteel en de plaats.
In De koning van Cornouaille van Karin Doornik vertelt de hoofdpersoon haar levensverhaal. Ze vertelt over waar ze in jaar jeugd woonde, wie haar familie was, hoe ze naar het kasteel is gekomen, wat haar werkzaamheden zijn en wat voor werk ze het liefst doet. De hoofdpersoon is een vrouw die niet zomaar een vrouw is, maar door haar opvoeding meer heeft geleerd dan meisjes uit haar tijd normaliter leerden. Ze is op een dag door de koningin van haar woonplaats opgevallen en kan niets anders doen dan de aangeboden baan accepteren. Het brengt haar voordelen, maar ook nadelen, zeker als ze meegenomen wordt naar de overkant van de zee. De koningin blijkt geen makkelijk persoon te zijn, de hoofdpersoon heeft soms haar handen vol aan de koningin. De hoofdpersoon krijgt niet alleen aan het hof het een en ander te verduren, ze heeft op een gegeven moment zelf een geheim waarbij het de vraag is hoe lang de hoofdpersoon haar geheim voor zich kan houden en wat de reactie van haar omgeving is. Het verhaal laat zien waarom bepaalde dingen beter geheim kunnen blijven.
Tijdens het lezen van de proloog in De koning van Cornouaille van Karin Doornik word je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Je leeft mee met de hoofdpersoon en je hebt geregeld met haar te doen, zoals als ze op een gegeven moment naar een plek wordt gestuurd. Het is aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld bij het overlijden van een bepaald persoon. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de personages, de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en in het tijdsbeeld. Door de vertellende en beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meemaakt. Je ziet de hoofdpersoon groeien en je krijgt steeds meer bewondering voor haar hoe ze met alles omgaat. Soms kom je met vragen te zitten, zoals bijvoorbeeld wat de echte reden is dat een mooie mantel niet meer mee mocht in de bagage. Je vraagt je soms af wat jezelf gedaan zou hebben, zoals als de hoofdpersoon een bepaald persoon terug hoort komen midden in de nacht.
De koning van Cornouaille van Karin Doornik is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals de dood van een belangrijk persoon, waarbij het de vraag is of het wel een natuurlijke dood is of dat hij geholpen is door iemand. Het plot komt als een verrassing. Je gaat diverse stukjes anders bekijken en begrijpt het een en ander, ook al wisten diverse personen in het verhaal het zelf ook niet. Het verhaal kent een paar voorspelbare stukjes, maar gelukkig heeft de auteur er een andere draai aan gegeven, waardoor die stukjes weliswaar voorspelbaar zijn, maar toch anders verlopen dan je dacht. Wat jammer is, is dat er twee personen te snel bij elkaar komen, daar had wat meer spanning tussen mogen zitten, ook al krijgt het een andere wending. Ook is het jammer dat er een reactie mist van een persoon op een belangrijk nieuws. Dat had het verhaal completer gemaakt. In gedachten kun je de reactie wel voorstellen. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan is het te hopen dat die reactie in de film verwerkt wordt. Naast de spannende stukjes, zoals als men een bepaald persoon gaat opzoeken met een schokkende reden, moet je soms ook lachen, zoals als iemand denkt dat de hoofdpersoon van een ander geslacht is dan ze werkelijk is.
De koning van Cornouaille van Karin Doornik laat goed zien hoe het vroeger aan het hof ging, hoe men met mensen omging en ook keihard konden zijn als het hun uitkwam, ook al werkt men er al jaren en heeft men een vertrouwensband opgebouwd. De auteur heeft feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven, zoals over het fort Dun Breatann. Het is mooi dat de auteur de hoofdpersoon soms dingen laat uitleggen, zoals wat een assegaai is. De auteur heeft dat mooi in het verhaal weten te verwerken. Omdat het verhaal zich in het verre verleden afspeelt, moet je het verhaal in het tijdsbeeld plaatsen, zoals dat kinderen al jong op het hof te werk gesteld konden worden. Wat leuk om te lezen is, is dat het verhaal laat zien dat sommige dingen van alle tijden zijn, zoals wat kinderen doen tijdens een feest als volwassenen minder goed op ze letten. Dat kan voor veel ouders herkenbaar zijn en bij volwassen kan dat een glimlach bezorgen, omdat ze teruggebracht worden naar een feest waar ze als kind bij waren. 
Kortom, De koning van Cornouaille van Karin Doornik is een indrukwekkend verhaal dat laat zien hoe het in vroeger tijden aan het hof ging. De auteur heeft de feiten mooi in het verhaal weten te verweven.





Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat je alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kunt vinden. Het is een cover die niet zou misstaan als een filmposter.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende en beeldende manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen is het moeilijk om het boek weg te leggen, zeker tegen het eind kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen. Nu ik het plot weet, kijk ik met andere ogen naar bepaalde stukjes en begrijp ik het een en ander beter, ook al weten de personen in het verhaal zelf dat ook niet eerder.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet vooral de hoofdpersoon groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gwen, omdat ze een vrouw is die lef heeft, onbezonnen kan zijn, maar bovenal haar hart op de juiste plaats heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik de beweegredenen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik denk wel dat ik in die tijd had kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken. Het hele verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt waarin feit en fictie zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Karin Doornik

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg