Verstrikt In Familiepatronen - Mariska Van Hoof


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De 27-jarige Steffie worstelt met zichzelf. Ze heeft een goed salaris, een fijn huis en een lieve vriend, maar toch is ze niet echt gelukkig. Onderhuids schuurt het, al vanaf haar kinderjaren. Ze was een onzeker meisje dat heel erg haar best deed om haar ouders te behagen, op zoek naar liefde. Het juk van het loyaal zijn hangt als een molensteen om haar nek. Een traumatische ervaring als kind deed bovendien haar onschuld plotsklaps verdwijnen. Eeuwige schuld dook in haar cellen onder en houdt haar nog iedere dag in de greep. Hoe komt ze hier in vredesnaam ooit vanaf? Durft ze de confrontatie met haar ouders aan te gaan?
Een auto-ongeluk zet Steffies leven volkomen op z’n kop, nu moet ze de gebeurtenissen die haar leven bepaalden wel onder ogen zien. Ook haar grote geheim wordt zichtbaar, ze kan er niet onderuit. Vindt ze inspiratie om een andere richting op te gaan in haar leven?
Verstrikt is een originele roman over het ontrafelen van familiepatronen. Een boek dat in stilte overdondert en nog lang nagalmt. Een verhaal met humor, diepgang, ontroering en levenslessen.

Bron: bol.

Over de auteur:
Mariska van Hoof (1964) is al ruim dertig jaar bezig met zelfontwikkeling. Zij is naar de kern gegaan van hoe familiepatronen ontstaan, hoe ze ons beïnvloeden en hoe je deze kunt doorbreken. Door jarenlange studie en door haar eigen wonden te helen, ontwikkelde ze een diepgaande visie over de ‘ouder-kind’-relatie. Zij geeft hierover lezingen en begeleidt volwassenen om deze patronen te doorbreken.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655279

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
230

Genre:
Psychologie

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof wil je weten wie de persoon is die wandelt in het natuurgebied en wat zijn of haar verhaal is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
In Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof is de hoofdpersoon altijd bang dat ze het niet goed zal doen, dat mensen haar raar vinden en daardoor heeft ze haar ware 'ik' verloren. Ze weet niet meer wie ze 'echt' is. Ze zorgt er continu voor dat ze niet opvalt en past zich steeds aan de situatie aan. Na een auto-ongeluk gaat ze op onderzoek uit en begint de zoektocht naar haarzelf. Zal de hoofdpersoon erachter komen wie ze 'echt' is? Hoe zal de omgeving op haar reageren? Durft ze het aan om haar leven anders te leven dan ze gewend is?
Meteen tijdens het lezen van de eerste pagina van Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof wil je het verhaal verder lezen, je zit er meteen in en wilt het boek niet meer wegleggen. Je wilt weten wat het geheim van de hoofdpersoon is dat ze aan niemand durft te vertellen. Je wilt weten of ze zich uiteindelijk durft te uiten, zichzelf durft te zijn zonder angst te hebben voor wat een ander denkt en of haar relatie stand zal houden. 
De auteur heeft zich goed ingeleefd in de personages, heeft de gevoelens goed weten te verwoorden. Je hebt het geregeld te doen met de hoofdpersoon, zoals de eerste dag dat ze naar school gaat. Op een gegeven moment gebeurt er iets schokkends en ben je nieuwsgierig hoe het zal verlopen.
Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof begint in het heden, waarna de hoofdpersoon na een gebeurtenis teruggaat naar haar jeugd waar ze terugblikt op diverse gebeurtenissen en hoe ze er toen in stond. Soms worden er tijdsprongen gemaakt. Het is dan ook geen boek voor tussendoor, je moet goed opletten, want even niet opletten en je kunt de draad kwijt zijn. Op een gegeven moment denk je dat je in het heden bent, maar tegen het eind van de pagina blijk je nog in het verleden te zijn. Als je het laatste hoofdstuk hebt gelezen, kun je het eerste hoofdstuk opnieuw lezen, omdat die mooi op elkaar overloopt. Ook al klinkt dat onlogisch, toch is het goed van de auteur dat ze zo is begonnen met het verhaal, want je komt niet alleen te weten hoe het verhaal eindigt, maar de laatste zinnen van het eerste hoofdstuk is ook een mooie gedachte voor het verhaal uit het verleden en daarmee het begin van het verhaal. De auteur weet je tijdens het verhaal vele malen nieuwsgierig te maken naar het volgende hoofdstuk, waardoor je het boek niet weglegt, maar juist verder gaat lezen. Het is een verhaal met veel diepgang, zoals hoe je jezelf kunt veranderen. Je hebt echt wat aan de tips die verwerkt zijn in het verhaal. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals wat de hoofdpersoon denkt over de vrouw van haar baas als haar baas op een gegeven moment naar haar toe komt.
Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof is een verhaal waarbij veel mensen geregeld zullen roepen dat ze het een en ander herkennen van hun eigen leven, zoals het altijd willen aanpassen aan anderen. Je wordt dan ook geregeld aan het denken gezet, zoals over hoe jij je eigen leven ziet, of je datgene doet wat je echt leuk vindt of dat je dat doet, omdat anderen dat van jou verwachten. Het is een verhaal boordevol levenslessen, zoals dat niemand perfect is. Je leert er dan ook veel van en je gaat anders naar jezelf kijken en naar waar je staat in je familie en of je doen en laten misschien uit je familie voortkomt. Het verhaal kan voor veel mensen dan ook confronterend zijn, omdat sommige stukjes pijnlijk dicht bij hen kan komen. Veel van wat er geschreven is, kan bekend voorkomen, zoals het stukje over je basispatronen, maar het is mooi dat het in het verhaal verwerkt is, dat maakt het verhaal completer en brengt je weer even herinnering van hoe het ook alweer zat. Het verhaal laat zien dat geschiedenis zich kan herhalen, zoals wat moeder en dochter beiden hebben meegemaakt en hoe ze erop hebben gereageerd. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe een erge gebeurtenis in je jeugd je verdere leven kan bepalen, maar de vraag is of de gevoelens daarover wel juist zijn of dat het uiteindelijk minder erg is dan dat je er zelf van gemaakt hebt.
Kortom, Verstrikt in familiepatronen van Mariska van Hoof is een fictief verhaal dat waargebeurd zou kunnen zijn. Het is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn en waar je veel van kunt leren. Het is voor te stellen dat veel mensen na het lezen van dit boek, met zichzelf aan de slag gaan, een zoektocht naar zichzelf beginnen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, er zijn al veel van dit soort verhalen, maar dat is niet erg, het is een mooie aanvulling op de boeken die al geschreven zijn over dit onderwerp.

Hoe actueel is het boek?
Het is een erg actueel boek en dat zal het altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn die worstelen met zichzelf en met het verleden.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is begonnen in het heden en als je het laatste hoofdstuk hebt gelezen, dan zou je het eerste hoofdstuk opnieuw kunnen lezen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet verrast, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Steffie, omdat ze is wie ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de vader van Steffie, maar tegelijkertijd heb ik ook medelijden met hem. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden en Amsterdam zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat de hoofdpersoon in haar jeugd is overkomen, heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Pietje Precies en Onhandig Jetje doen een zwangerschapstest.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt waarbij je ook iets kunt leren over jezelf.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
MARISKA van HOOF

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg