Vrijheid Voor Navalny - Ardy Beld


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Aleksej Navalny is hét gezicht van de protestbeweging in Rusland, van de strijd tegen Poetin. Hij is de hoop voor vrijheid in Rusland. Zijn verboden Fonds voor Corruptiebestrijding lijkt momenteel de enige oppositionele groepering die gewicht in de schaal legt in het politieke krachtenspel. De Russische overheid tracht zowel Navalny, als ook alle anderen die met hem in verbinding staan of hebben gestaan, door ongegronde veroordelingen, huiszoekingen en andere vormen van staatsterreur, van het toneel te laten verdwijnen. Dit boek bevat een overzicht van de gebeurtenissen sinds de zomer van 2020, interviews met ooggetuigen en achtergrondinformatie. Het is al met al een meeslepend portret van de bekendste Russische dissident en zijn beweging geworden.

Bron: bol.

Over de auteur:
Andy Beld (1975) is geboren en getogen in een onherbergzame streek in het oosten van Nederland. Als vertaler Russisch en Duits (Hogeschool Maastricht) studeerde en werkte hij een aantal jaren in Rusland. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Duitsland.

Bron: achterkant boek 

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Maureen Vermeulen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464247565

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
120

Genre:
Protestbewegingen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Vrijheid voor Navalny van Ardy Beld weet je meteen over wie het boek gaat. Het is jammer dat het gezicht van Navalny maar voor helft duidelijk is. Op zich is het goed dat men voor zwart-wit heeft gekozen, maar het was beter geweest als men voor een duidelijkere foto van Navalny had gekozen, zodat zijn hele gezicht duidelijk te zien is. De rode achtergrond is wel mooi. De titel van het boek spreekt voor zichzelf. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Vrijheid voor Navalny van Ardy Beld gaat over, zoals de titel van het boek al aangeeft, Aleksej Navalny. Je komt te weten wie Navalny is, waar hij is geboren, wie zijn ouders zijn en hoe zijn leven verder is verlopen tot en met 25 mei 2021. Je krijgt een goed beeld van waarom hij gevangen is genomen en waarom hij de grootste tegenstander is van een man die zijn naam niet uit zijn mond krijgt. Je krijgt ook een goed beeld van hoe de overheid met tegenstanders omgaat. 
Tijdens het lezen kun je merken dat Ardy Beld veel onderzoek heeft gedaan voor Vrijheid voor Navalny. Je merkt aan alles dat de auteur weet waar hij het over heeft en het is mooi dat hij kritisch durft te zijn in de epiloog, zoals over Navalny's houding tijdens demonstraties. Het is schokkend om te lezen hoe men met Navalny is omgegaan, hoe hogerhand probeerde van Navalny af te komen, waarom hij is gearresteerd en hoe Navalny ermee omgaat. Hoewel het schokkend is om te lezen hoe hogerhand probeerde van Navalny af te komen, is het tegelijkertijd ook weer niet verrassend, als je de geschiedenis een beetje kent. Ook is het geen verrassing wie er werkelijk achter de aanslag zat.
Vrijheid voor Navalny van Ardy Beld gaat voor het grootste gedeelte over Navalny, maar de auteur heeft ook andere mensen geïnterviewd, zoals Konstantin Kotov en enkele ooggetuigen, zoals Zjenja, die vertelt over de demonstraties waar ze bij was. Haar verhaal laat goed zien hoe de media de mensen manipuleert, dat de werkelijkheid vaak anders is, zoals de leeftijd van de demonstranten. 
Vrijheid voor Navalny van Ardy Beld geeft een overzicht van de gebeurtenissen in dagboekvorm. Het beschrijft de gebeurtenissen van 20 augustus 2020 tot en met 25 mei 2021. Tussendoor kun je, zoals gezegd interviews lezen, zoals met Roeslan Sjaveddinov die op 21 april 2021 deelnam aan de protesten om Navalny vrij te krijgen, die vertelt hoe het op dat moment waarschijnlijk ging met Navalny. Dit boek laat goed zien wat Rusland in een wurggreep houdt en hoe dat komt. Je begrijpt beter hoe de macht is opgebouwd in Rusland. Het is goed van de auteur dat hij ook heeft opgeschreven wat Navalny heeft verteld in een rechtszaal. Daarmee laat de auteur zien dat Navalny duidelijk heeft gemaakt dat hij zich niet zomaar neerlegde bij zijn gevangenneming.
Kortom, Vrijheid voor Navalny van Ardy Beld geeft een duidelijk en helder beeld van waarom Navalny gevangen zit en waarom veel mensen demonstreren voor zijn vrijheid. Ook geeft de auteur een goed beeld van hoe lang de arm van de Russische overheid is en hoe men met tegenstanders omgaat.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind de cover niet mooi en dat komt door het gezicht van Navalny. De ene kant is te zwart en daardoor is het gezicht van Navalny niet goed duidelijk. Het was beter geweest als men voor een duidelijker gezicht van Navalny had gekozen. Misschien is dat een idee voor een volgende druk, mocht die er ooit komen. De rode achtergrond is wel mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, informerende en heldere manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Soms wil je dat een boek achterhaald is, maar helaas is het verhaal van Navalny nog steeds actueel. 

Wat vind je van de opbouw van het verslag?
Het verslag is goed opgebouwd. Het verslag is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verslag?
Ja, ik zat direct in het verslag.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. 

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met het verhaal van Navalny en de andere geïnterviewden. Het is schokkend om te lezen hoe men met tegenstanders omgaat, ook al wist je dat al door de media.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
ArdyBeld_Journalist X

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg