Blinde Woede - Thunberg


Van Borgerhoff & Lamberigts mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Blind Vrede

Oorspronkelijke uitgever:
Piratförlaget, Sweden

Waar gaat het boek over? 
Malmö, 10 mei 2019. Een Zweeds bedrijf wordt verzwolgen door een allesverwoestende vlammenzee. Wanneer het vuur is geblust, treft de politie de verbrande resten aan van twee mannen en een mysterieus symbool met de woorden ‘Fight back’

erop. De brand kan geen toeval zijn. Bij verschillende protestacties over heel Europa duikt steeds hetzelfde symbool op.

Bij Eurojust in Den Haag wordt een onderzoeksteam op de zaak gezet, met de Zweedse Esther Edh aan het hoofd. Het duurt niet lang voordat ze terechtkomen in een zenuwslopende race tegen de klok om een nieuwe aanslag te voorkomen.

Bron: Amazon

Over de auteur:
THUNBERG schrijft Scandinavische thrillers met een eigentijds karakter. In 2019 ontving ze de prijs voor beste Zweedse thrillerdebuut. Blinde woede toont ons de maatschappelijke ontevredenheid en tegelijkertijd wat ons te wachten staat als de de massa zich laat leiden door razernij.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Roel van der Schueren

Omslagontwerp:
Andrew Davis

Binnenwerk:
Robin J. August

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9463939911

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Blinde woede van Thunberg krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Hoewel vaak de originele cover mooier en beter gekozen is dan de cover van de vertaling, is het dit keer niet erg dat men voor een andere cover heeft gekozen. Zowel de originele, als de cover van de vertaling, laat heel goed zien wat je van het boek kunt verwachten. De titel is erg goed gekozen. De titel geeft duidelijk weer wat je kunt verwachten van het boek. Wat jammer is, en dat is dan ook het enige minpunt van dit boek, is dat men niet, zoals op het originele boek, de volledige naam van de auteur heeft geplaatst. Het lijkt er in dit geval op dat men met de achternaam heeft willen meeliften met een beroemde activiste met dezelfde achternaam. Het is uiteraard niet gezegd dat het zo is. 
Dit is het vierde deel in de serie met Esther Edh. Vaak kun je boeken uit een serie beter op volgorde lezen, maar dit deel is los te lezen. Hoewel er soms wordt terugverwezen naar een vorig deel, begrijp je wel waar het over gaat. Uiteraard is het beter als je de eerste drie delen hebt gelezen, maar het is niet noodzakelijk.
In Blinde woede van Thunberg lopen verschillende verhaallijnen in eerste instantie los van elkaar, maar gaandeweg komen de verhaallijnen uiteindelijk samen. Door de vele personages en de verschillende verhaallijnen is het geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten, want even afgeleid en je kunt de draad kwijt zijn. Ook is het geen boek dat je onder het eten of voor het slapen gaan kunt lezen, omdat er een paar, op zijn zachtst gezegd, bloederige stukjes inzitten.
Diverse mensen zijn aangesloten bij een activistengroep en hebben daar zo hun redenen voor. De een wil zonder geweld demonstreren, terwijl een ander geweld niet verafschuwd. Ook zijn er mensen die alleen handelen, ook al lijkt dat lange tijd niet zo, maar ze heeft haar redenen om iedereen te haten. Of dat terecht is, is een ander verhaal. 
In heel Europa duikt na een protestactie steeds hetzelfde symbool op die ook na een brand in een biochemisch bedrijf is gevonden. Zal het de politie lukken om de daders te achterhalen en de activisten tot bedaren te brengen?
Blinde woede van Thunberg is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het is een verhaal waarin je meteen wordt meegezogen door de proloog. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de personages. Tijdens het lezen komen de personages tot leven.  Je wilt weten waarom bepaalde mensen liever alleen zijn, waarom anderen zo boos zijn op de mensheid, wat de drijfveer van veel mensen is. Gaandeweg wordt dat allemaal duidelijk en krijg je, ook al keur je hun daden niet goed, te doen met diverse personen. Je leeft mee met de personages en wilt soms personages waarschuwen om wat milder te zijn voor sommige personen, omdat die het leven ook niet in de schoot hebben gekregen en daarom doen wat voor hen prettig is. Je kunt sommige personages wel wat aandoen en begrijpt het als iemand een telefoonnummer van iemand anders aan iemand wil geven. Die persoon laat goed zien wat sommige mensen in zijn beroepsgroep doen en dat het hen goed uitkomt dat ze dat beroep hebben. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het zomaar in het echt ook kunnen gebeuren en je gaat je dan toch het een en ander afvragen over die beroepsgroep in het echte leven. Bij een personage word je een tijdje op het verkeerde been gezet. Je denkt in eerste instantie dat hij iets anders verbergt dan wat hij werkelijk verbergt. Je moet grinniken als je het geheim ontdekt. 
Blinde woede van Thunberg is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals het gezin dat omkomt bij een aanslag. Je dacht steeds dat het een ander gezin was. Het is een verhaal met vele spannende momenten, zoals als er in diverse landen in Europa tegelijk een protestactie start. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen, vooral tegen het einde kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het een en ander zal aflopen en hoe een bepaald persoon zal reageren als ze ontdekt wie iemand echt is. Het verhaal eindigt op een manier, dat je het volgende deel meteen wilt lezen, omdat je wilt weten wat er met iemand is gebeurd en of die persoon het overleeft of niet.
Blinde woede van Thunberg is een verhaal dat laat zien wat er kan gebeuren als de massa zich laat leiden door woede, hoe dat langzaam kan groeien tot razernij en wat er dan kan gebeuren. Door het verhaal ga je nadenken over je stukje vlees, het dierenwelzijn en vraagt je af of je huisdier wel gelukkig is. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het een en ander, zoals protestacties die uit de hand lopen, ook in het echt kunnen gebeuren. Geregeld erger je je aan diverse personen, zoals aan een personage dat aan jonge kinderen vertelt over dieren in de dierentuin, hoe ze het volgens haar daar hebben. Het verhaal laat goed zien hoe veel mensen geweld goed praten en waarom een vreedzaam protest volgens hen geen zin heeft. Door sommige personages ga je je afvragen hoe goed je je eigen familie en vrienden kent, of ze tot bepaalde dingen in staat zijn of niet.
Kortom; Blinde woede van Thunberg is een hedendaags verhaal dat fictief is, maar echt zou kunnen gebeuren. Het verhaal laat goed zien wat er kan gebeuren als mensen zich laten leiden door razernij en niet tegengehouden worden. Het verhaal laat je ook over het een en ander nadenken.




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die, net als de originele cover, goed bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is heel goed dat men de originele titel letterlijk heeft vertaald.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en sommige stukjes op een filmische manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?.
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal er om vraagt. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Zo te verder je komt in het boek, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Was dit boek, pak hem weg, een jaar of twintig geleden geschreven, dan had ik gezegd dat het niet altijd even geloofwaardig is, maar met wat er heden ten dage in de wereld speelt, is het verhaal van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen, zoals Fabia, zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Fabia, omdat ze een sterke vrouw is die, ondanks wat ze allemaal heeft meegemaakt, niet opgeeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, die tijd is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wanneer Julia beseft hoe een dierbare persoon echt was. Ook heeft het verhaal van Rasmus me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Haar proberen tegen te spreken is als vast komen te zitten in een suikerspin.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarin hedendaagse gebeurtenissen verwerkt zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, ik ga het volgende deel ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het niet nog een keer lezen.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Borgerhoff & Lamberigts om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
MALIN THUNBERG SCHUNKE

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg