Het Eiland Van Anna - Eva Vriend


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schokland en de geschiedenis van een thuis

Waar gaat het boek over? 
Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor Anna en voor vele duizenden nazaten.

In Het eiland van Anna laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over wortels, migratie en identiteit. Maar bovenal gaat het over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Eva Vriend (1973) is historicus en schrijver. Ze groeide op in de Noordoostpolder en schreef onder meer de bestsellers De helpende hand, Het nieuwe land en Eens ging de zee hier tekeer. De laatste twee boeken stonden op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs en werden ook als tv-serie uitgezonden.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Nanja Toebak

Binnenwerk:
Wim ten Brinke

Jaar van verschijnen:
2024

EAN:
B0CW1B5M8S

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Geschiedenis

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het eiland van Anna van Eva Vriend zullen diegenen die bekend zijn met de geschiedenis van Schokland, meteen weten dat de foto op Schokland is gemaakt. Doordat de titel aangeeft dat het boek over her eiland van Anna gaat, verwacht je dat het Anna is die op de foto staat, maar dat blijkt helaas niet zo te zijn. Het is jammer dat men geen foto heeft geplaatst van Anna, omdat zij de hoofdpersoon in het boek is. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De subtitel geeft goed aan wat je kunt verwachten van het boek.
In Het eiland van Anna van Eva Vriend vertelt de auteur over de geschiedenis van Schokland. Anna is de hoofdpersoon. De auteur heeft haar familieverhaal proberen te achterhalen. Daarnaast heeft ze onderzocht hoe het voor de bewoners was om gedwongen van het eiland te verhuizen. Ze heeft niet alleen contact opgenomen met nazaten van de eilandbewoners, je komt ook te weten hoe het voor hen is om een nazaat van een eilandbewoner te zijn, maar ook met mensen die vanuit andere landen of een eiland zijn verhuisd, hoe dat voor hen was. Ze heeft het verhaal van diverse kanten bekeken. Bovenal is het een geschiedenis van de familie Diender en de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland.
Het is mooi van Eva Vriend dat zij haar schrijfproces voor Het eiland van Anna heeft beschreven, haar zoektocht naar verhalen over Anna, haar familie en andere Schokkers. Je ziet daardoor dat ze echt moeite heeft gedaan voor haar boek, dat ze veel heeft onderzocht en dat geen gemakkelijke opgave was. Soms lijkt het wel of ze ondoordacht wat heeft opgeschreven, dat ze haar gedachten en wat ze kwijt wil heeft opgeschreven, terwijl het tegelijkertijd duidelijk is dat ze haar woorden gewikt en gewogen heeft, alvorens ze die aan het papier... herstel, aan het scherm heeft toevertrouwd. Het is mooi dat je daardoor een kijkje achter het schrijfproces van een schrijfster krijgt.
Voor diegenen die bekend zijn met de geschiedenis van Schokland, zal veel wat in Het eiland van Anna van Eva Vriend, beschreven staat, bekend voor komen, zoals wat de Schokkers voor de kost deden, waarom ze gedwongen moesten verhuizen, waar veel Schokkers naartoe verhuisden en wat het meest gevreesde organisme voor Schokland was. Er zal voor hen weinig nieuws in staan. Voor diegenen die minder of niet bekend zijn met de geschiedenis van Schokland, is het een heel mooi en interessant boek om te lezen. Evengoed staan er ook voor diegenen die bekend zijn met de geschiedenis van Schokland genoeg minder bekende feiten in, zoals bijvoorbeeld hoe het met het huisje van Anna is afgelopen, hoe andere soorten migranten (dit kan voor discussie zorgen) het ervaren hebben om, al dan niet vrijwillig, te moeten verhuizen naar elders en daar integreren. Het is mooi om de persoonlijke herinneringen van familie over Anna te lezen, maar ook de persoonlijke verhalen van nazaten van Schokkers en hoe die het ervaren dat hun voorgeschiedenis in Schokland begint. Die stukjes laten overigens zien hoe verschillend men per generatie en per persoon op reageert. Evengoed zie je dat het Schokker verhaal bij veel nazaten generaties daarna nog meespeelt in hun leven. Het is dan ook goed van de auteur dat ze dit boek heeft geschreven. 
Eva Vriend heeft er goed aan gedaan om in Het eiland van Anna bepaalde onderwerpen te beschrijven, ook al is dat niet voor iedereen even leuk om te lezen, zoals over het wangedrag van een pastoor en hoe een onderzoeker met lijken van Schokland omging. Ook al ben je bekend met het verhaal, het blijft schokkend om te lezen. Bij een stukje moet je aan een scene uit Ciske de Rat denken. Je vraagt je haast af wie wie geïnspireerd heeft.
Kortom; Het eiland van Anna van Eva Vriend is een indrukwekkende geschiedenis van een voormalig eiland, maar ook hoe het voor de bewoners was om gedwongen te moeten verhuizen, hoe de nazaten ertegen aan kijken en hoe het voor andere mensen in vergelijkbare situaties is. Het is een mooi boek om mee te beginnen als je meer wilt weten over de geschiedenis van Schokland, maar ook voor diegenen die bekend zijn met de geschiedenis van het voormalige eiland, is het een interessant boek om te lezen, omdat er een aantal minder bekende feiten in staan.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover, maar het was leuker geweest als men een foto met Anna had geplaatst.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Je wordt meteen nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen wat je te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Schokland en Kampen zijn mooie plaatsen en van wat ik op foto's heb gezien, was Schokland in het verleden ook een mooi eiland.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals hoe zwaar de Schokkers het vroeger hebben gehad. Ook heeft het me geraakt dat Anna op een gegeven moment voor iets afgewezen werd, maar dat heeft ook duidelijk met het tijdsbeeld te maken. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Zonder cement wordt een stapel stenen geen muur.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Schokland.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig blijft houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Eva Vriend

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg