Je Brein Als Medicijn - John Van Heel


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe doe je dat?

Waar gaat het boek over? 
Eeuwenlang dacht de mens dat zijn brein uitontwikkeld was na het 25e levensjaar. Nu weten we dat alles wat we meemaken invloed heeft en blijft hebben, mits we ons brein effectiever gebruiken. Waarom ons brein een supermedicijn is, legt John van Heel helder uit in dit derde boek van zijn Leefstijl als medicijn trilogie.
Mentale fitheid heeft lange tijd in een verdomhoekje gezeten van de psychiatrie en psychotherapie. Toch hoort mentale fitheid evenzeer tot de essentiële kennis om gezond en gelukkig te leven als voeding en bewegen. We weten nu dat ons brein plastisch is, dat we ons onderbewuste kunnen conditioneren in de richting van onze wil en dat een gefixeerde mindset onze gezondheid en onze leefkwaliteit ernstig kan schaden.
Wat zijn die essentiële inzichten over ons brein die kunnen helpen gezonder te leven, meer vorm te geven aan het leven, mentaal sterker te worden, aan motivatie te werken en meer te genieten van het leven? Wat is een health mind(re)set en welke tools bevat deze die iemand dagelijks toe kan passen?
Ontdek in begrijpelijke taal wat de invloed is van je denken op je leven en dagelijkse acties. Leer meer over doelbewust denken maar ook over mindfulness en meditatie.
De auteur legt uit hoe dat zit en wat je kunt doen, want de doelstelling van zijn boek is om je te inspireren naar een duurzaam gezonde leefstijlswitch. Als je dit boek gelezen hebt, dan beschik je over alle noodzakelijke kennis om op het gebied van neuroplasticiteit en positieve zelfconditionering gezondere keuzes te maken voor een duurzaam gezonder lichaam.

Bron: Amazon

Omslagontwerp: 
Utgeverij Elma BV, Delft - 2023

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
978-9038927220

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
328

Genre:
Gezondheid

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover Je brein als medicijn van John van Heel krijg je meteen het idee dat je een boek over je gezondheid gaat lezen. Voor diegenen die bekend zijn met de Hoe doe je dat?-serie, weten meteen dat dit een deel van die serie is. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen wat je kunt verwachten van het boek. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Je brein als medicijn van John van Heel vertelt de auteur hoe je jouw brein kunt herprogrammeren om gezonder te gaan leven. De auteur vertelt waarom het belangrijk is om gezonder te gaan leven, wat dat met je lichaam en brein doet, maar ook hoe ons brein in elkaar steekt. De auteur laat zien dat je brein met meer in je lichaam verbonden is dan je verwacht had. De auteur komt met voorbeelden van mensen die zijn praktijk hebben bezocht, wat zij in hun leven hebben veranderd en hoe ze zich daarbij voelen. De boeken die genoemd worden wil je lezen. Ook vertelt de auteur in het kort de geschiedenis van waarom veel mensen minder zijn gaan bewegen en ongezonder zijn gaan eten. Dit kan overigens tot discussies leiden.
Zoals gezegd is Je brein als medicijn van John van Heel een deel, het derde deel, uit de boekenserie van Hoe doe je dat? Je hoeft niet bang te zijn dat je eerst de eerste twee delen gelezen moet hebben om vervolgens dit deel te lezen. De delen zijn los te lezen. Wel wordt er af en toe verwezen naar een van de twee vorige delen, maar dat is meer voor de auteur dat de lezer, die de boeken al heeft gelezen, even iets kan terugzoeken in een van de vorige delen. Als 'nieuwe' lezer van deze serie, wordt je wel nieuwsgierig gemaakt naar de vorige delen. Je wilt die lezen als er over gesproken wordt in dit deel.
Aan alles is te merken dat John van Heel weet waar hij over heeft geschreven in Je brein als medicijn. Hij heeft duidelijk veel onderzoek gedaan voor dit boek en komt geregeld met voorbeelden van stukjes uit andere boeken die hij heeft gelezen, zoals van Erik Scherder. Veel is bekend, zoals bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om veel te bewegen en gezond te eten, maar er staan ook minder bekende feiten in, zoals bijvoorbeeld dat we ons leven lang hersencellen blijven aanmaken en wat de connectie is tussen ons brein en ons hart. De auteur houdt je een pijnlijke spiegel van je levensstijl voor, wat ervoor zorgt dat je nog beter gaat kijken naar wat je zoal eet en drinkt. Je wordt tijdens het lezen continu aan het denken gezet en je geeft in jezelf antwoorden op de gestelde vragen, zoals wat je wilt veranderen. Dit boek moedigt je echt aan om gezonder te gaan eten, meer te gaan bewegen en anders te gaan denken over bepaalde gebeurtenissen in je leven.
Wat mooi is van John van Heel, is dat hij in Je brein als medicijn je niet aanzet om in een keer grote stappen te zetten, maar aangeeft dat elke kleine stap ook al helpt en je daardoor vanzelf meer en grotere stappen gaat zetten. Ook is het mooi dat hij met verhalen uit zijn praktijk komt en vertelt over zijn eigen ervaringen, waardoor hij het werk is gaan doen wat hij nu doet en waarom hij de boeken heeft geschreven. De welbekende excuses weet hij op een nette manier om te buigen, waardoor je iets wel gaat doen en iets anders niet meer gaat doen. De oefeningen in het boek, zoals de ademhalingsoefeningen, zijn heel goed te doen. Sowieso is dit boek voor iedereen goed te lezen en te volgen. De auteur legt alles heel goed en duidelijk uit, zodat je het beter begrijpt, zoals over ons zenuwstelsel. De quotes van beroemdheden, zoals van Hippocrates, zijn een mooie aanvulling in het boek, maar ook een mooi houvast voor jezelf. Dit boek is een leerzaam boek over hoe ons brein werkt en zou iedereen moeten lezen.
Kortom, Je brein als medicijn van John van Heel is een interessant boek over hoe ons brein werkt en hoe we gezonder kunnen leven door ons brein. Je wordt tijdens het lezen aangezet om gezonder te gaan leven. Al tijdens het lezen ga je kijken wat je zelf kunt veranderen in je leven en wat je al meteen kunt toepassen in je leven. Anderen, die al gezonder zijn gaan leven, maar even een terugval hebben, worden weer met de neus op de feiten gedrukt en gaan weer gezonder leven.




Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen van welke serie dit deel is en je krijgt een tipje van de sluier van wat je kunt verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een duidelijke en heldere manier geschreven.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn boek weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
Bedenk dat je gedachten geen feiten zijn, maar slechts patronen die aangeleerd kunnen zijn, dus ook afgeleerd kunnen worden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in hoe ons brein werkt en eenieder die gezonder wil gaan leven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga teruglezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, dan wil ik die ook lezen. Ik wil in ieder geval ook de vorige twee delen gaan lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ ELMAR om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Bewegen is Medicijn

Website van de uitgever:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg