Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over? Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Land Van Thorn - Rianne Voet
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
1788. Anna is als vondelinge opgenomen in het stift van Thorn: iets tussen een vrouwenklooster en een kostschool voor adellijke meisjes in. Ze wil erachter komen wat haar wortels zijn en hoe ze de positie van vondelingen kan versterken. Nu ze volwassen wordt, dreigt ze het stift te moeten verlaten en een beroep heeft ze niet geleerd.
Al bijna achthonderd jaar heerst er rust en vrede in deze door vrouwen geregeerde ministaat in Limburg. Dan zetten de Bataafse en Franse revoluties alles ineens op z’n kop. De rechten van ministaten, vrouwen, dienstmeisjes en slaven gaan het leven van Anna en haar vrienden beheersen. Het persoonlijke wordt uitermate politiek en het politieke persoonlijk.
Rianne Voet studeerde Politieke Filosofie en Vrouwenstudies en promoveerde op het thema ‘Feminisme en Burgerschap’. Dit thema, dat als een rode draad door haar werk loopt, heeft ze nu verwerkt in een roman, gebaseerd op een waargebeurde en onderbelichte geschiedenis in Nederland. Bron: Amazon
Over de auteur:
Rianne Voet studeerde Politieke Filosofie en Vrouwenstudies en promoveerde op het thema ‘Feminisme en Burgerschap’. Dit thema, dat als een rode draad door haar werk loopt, heeft ze nu verwerkt in een roman, gebaseerd op een waargebeurde en onderbelichte geschiedenis in Nederland.
Bron: achterkant boek Omslagontwerp:
Snegina Uzunova Binnenwerk:
Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen:
2021
EAN:
978-9464249934 Bindwijze:
Paperback Aantal pagina's:
278 Genre:
Roman Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Land van Thorn van Rianne Voet wil je weten wie het meisje op de cover is, wat haar verhaal is en wat ze leest. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Land van Thorn van Rianne Voet is een deels fictief en deels waargebeurd verhaal. Aan het eind van het boek vertelt de auteur wat waar is gebeurd en wat niet waar is gebeurd in het verhaal, wie echt heeft bestaan en wie niet.
Anna is als baby te vondeling gelegd bij een stift in Thorn. Zij droeg een medaillon en had mooie laarsjes naast haar staan. Anna groeit op in de stift en krijgt kansen, die ze met beide handen aangrijpt, die veel vondelingen niet krijgen. Met het ouder worden, wordt ze steeds nieuwsgieriger naar wie ze is, wie haar ouders zijn en waarom ze is afgestaan. Daardoor neemt ze risico's om te achterhalen wie haar ouders zijn. Dat heeft gevolgen en een tijd lang houdt ze zich rustig. Ondertussen komt ze langzaamaan steeds meer te weten over haar woonplaats en de stift waar ze in woont, maar door haar nieuwsgierige aard komt ze ook steeds meer te weten wat er in de wereld speelt. Ze heeft een klein groepje vrienden om haar heen waar ze op terug kan vallen. Toch blijft ze onzeker en wantrouwend. Ze heeft, naast het zien te weten te komen wie haar ouders zijn, nog een droom. Een droom die te maken heeft met haar eigen ervaringen als vondeling. De vraag is of ze haar ouders zal vinden en of ze haar andere droom waar kan maken.
Het is leuk dat Rianne Voet in Land van Thorn een niet of nauwelijks bekende geschiedenis heeft geschreven. Veel mensen zullen niet weten dat Thorn 800 jaar geregeerd werd door vrouwen. De auteur heeft er goed aan gedaan om dat in haar verhaal te verwerken. Tijdens het lezen heb je niet door wat feit is en wat fictie, zo goed zijn feit en fictie met elkaar verweven in het verhaal. De auteur heeft zich niet alleen goed ingeleefd in plaats en personages, maar ook in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. je merkt dat de auteur veel onderzoek voor haar verhaal heeft gedaan. Het enige wat niet geloofwaardig overkomt, is dat Anna wist hoe vondelingen het in een stad als Amsterdam hadden. Amsterdam en Thorn liggen niet bepaald bij elkaar in de buurt, waardoor dat ongeloofwaardig over komt voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Verder komt alles geloofwaardig over en heb je niet het gevoel dat er iets niet klopt. Zoals gezegd, het verhaal speelt zich in het verre verleden af en je moet het verhaal dan ook in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat nu niet meer voor te stellen is, was in de tijd van het verhaal heel normaal, zoals dat mensen geen achternamen hadden.
Meteen bij het lezen van de proloog van Land van Thorn van Rianne Voet zit je in het verhaal en is het boek moeilijk weg te leggen. Zo te verder je in het verhaal komt, zo te moeilijker dat wordt, omdat je wilt weten of de vermoedens van Anna kloppen, hoe het afloopt met de stift, of Anna haar droom gaat waarmaken en hoe het met een paar anderen zal gaan. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, zoals over twee personen, maar dat is niet erg, want er zitten genoeg verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen, zoals hoe de abdis-vorstin reageert als Anna achter de waarheid over iets probeert te komen. Het is schokkend om te lezen en helemaal niet zoals je zou verwachten van zo iemand. Het verhaal laat hiermee zien hoe iemand met macht haar macht misbruikt. Iets wat vandaag de dag helaas ook nog steeds voor komt. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden over iets, maar dat blijkt dan niet zo te zijn. Het plot is een emotioneel, maar ook passend plot waarin heel veel duidelijk wordt. De auteur heeft dat heel mooi beschreven. Soms moet je lachen, zoals als de kanunnik een vondelinge heeft gevonden en tegen de abdis-vorstin zegt dat de laarzen, die naast de vondelinge stonden, van een volwassen vrouw is en de reactie van de abdis-vorstin erop. Je krijgt op een gegeven moment begrip voor de keuzes van iemand. Je beseft dat ze niet anders kon, dat het anders grote gevolgen zou hebben gehad.
Land van Thorn van Rianne Voet is een verhaal dat laat zien dat er een tijd was waarin vrouwen de baas waren in Thorn. Het verhaal laat goed zien waarom het belangrijk is als mensen weten wie hun ouders zijn, van welke familie ze afstammen en wat het met vondelingen kan doen als ze dat allemaal niet weten. Ook belicht het verhaal een stukje over slaven en wordt, door de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de Bataafse en Franse revoluties uitgebreid besproken in het verhaal. De auteur weet via personages het een en ander goed uit te leggen, zoals over jurisdictie. Geregeld vraag je je af hoe jezelf gereageerd zou hebben, zoals als Anna op een gegeven moment van haar werk wordt gehaald, omdat ze iets heeft gedaan zonder het te vertellen aan iemand. Het stukje laat overigens goed zien dat het voor mensen soms goed is om van de toren te vallen, zodat ze beseffen hoe het onderaan is en hoe goed ze het hadden. Je krijgt tijdens het lezen een tip om het voor iemand op te nemen zonder dat een ander je neerhaalt, als Anna later beseft hoe ze ook had kunnen reageren zonder anderen tegen de haren in te strijken.
Kortom; Land van Thorn van Rianne Voet is een indrukwekkend verhaal over een leergierige vondelinge die wil weten wie haar ouders zijn en waarom ze is afgestaan. Het is een verhaal waarin een onbekend stuk geschiedenis van Thorn is geschreven. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven.
Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol. Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek. Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd, als het verhaal erom vraagt. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast. Die zag ik niet aankomen. Is het verhaal geloofwaardig?
Alleen het stukje waarin Anna weet te vertellen hoe men met vondelingen in Amsterdam om ging, klinkt niet geloofwaardig, voor de rest is het verhaal geloofwaardig geschreven. Je hebt niet door wat feit en fictie is. Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet sommige personen groeien. Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Marianne, omdat ze een echte vriendin is waar je alles aan kunt vertellen en die niets doorvertelt. En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik kan niet zeggen aan wie ik een hekel heb, want dan zou ik teveel verraden. Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou bevriend kunnen zijn met Anna.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van anderen begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Thorn is een hele mooie plaats en ik heb het gevoel dat het in de tijd, waarin het boek zich afspeelt, ook heel mooi was. Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou ik het zwaar gehad hebben.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met heel het verhaal. Mooie quote in het boek:
'Vrijheid is pas iets als je eerst iemand bent.' Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken houden waarin feit en fictie met elkaar verweven zijn. Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten