Lijken Liegen Niet - Olivier Van Os


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Haar mobiel trilde.

ONBEKEND: ‘Waarom lieten jullie me daar liggen?’

Rachel keek vol ongeloof naar het scherm. Het zweet brak haar uit en haar hart begon zo snel te kloppen dat het leek alsof ze net een marathon had uitgelopen. ‘Nee dit kan niet, ze is dood,’ fluisterde ze tegen zichzelf.

In het eens zo vredige stadje Forest Hill aan de oostkust van Amerika worden de bewoners opgeschrikt doordat kort na elkaar twee tienermeisjes vermist raken. Rechercheurs Caroline Baak en Marc Evenwood zetten alles op alles om de zaken zo snel mogelijk op te lossen. Intussen proberen de vriendinnen van de meisjes een sinister geheim te bewaren. Ze raken echter steeds meer verstrikt in hun eigen leugens.

Op de achtergrond lijkt er iemand te zijn die hen steeds in de gaten houdt en overal van weet.
 
Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
978-9463655576

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
240

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Lijken liegen niet van Olivier van Os lopen om een of andere reden de rillingen je over de rug. Je hebt het gevoel, dat komt mede door de keus van het font, dat er iets niet pluis is. Je weet alleen niet wat. De ontwerper van de cover heeft dat heel goed weten uit te beelden. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Ook is het mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het verhaal terug kunt vinden. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Het is voor te stellen dat er mensen zullen zijn die zeggen dat het logisch is dat lijken niet liggen, omdat ze niets meer zeggen. Hoewel dat in dit geval nog maar de vraag is, want in dit verhaal blijkt dat toch anders te zijn. Of toch niet? 
In Lijken liegen niet van Olivier van Os gaan vier vriendinnen een paar dagen naar een huisje in de bossen. Ondanks dat ze een belangrijk iemand missen, proberen ze er toch het beste van te maken. Na een gezellige avond gaan de vier vriendinnen naar bed. Midden in de nacht wordt Rachel wakker en gaat wat te drinken halen. Plots hoort ze dat ze een bericht heeft en bij het lezen van het bericht schrikt ze zich rot, want het is een bericht van iemand waarvan ze dacht dat ze overleden is, maar is dat wel zo? Of haalt iemand een misselijke grap met haar uit? De andere morgen worden de andere drie vriendinnen wakker en missen Rachel. Waar is ze heen? Wat is er met haar gebeurd? 
Forest Hill was eens een vredig plaatsje, maar dat is veranderd nadat er twee tieners zijn verdwenen. De plaats krijgt zelfs een bijnaam door die vermissingen. De plaatselijke rechercheurs doen er alles aan om de onderste steen boven water te krijgen. Zullen ze erachter komen wat er precies is gebeurd? Ondertussen proberen de vriendinnen een geheim te bewaren. Ze hebben daar zo hun redenen voor. Later krijgt een ander ook een bericht die vraagtekens oproept. Worden ze in de gaten gehouden, maar door wie dan? Of heeft een van de vriendinnen over een eerdere gebeurtenis haar mond voorbij gepraat? Ze proberen zelf het een en ander op te lossen en spelden de rechercheurs van alles op de mouw, maar of dat verstandig is, is maar de vraag. Je wilt weten of een bepaald persoon vermoord is of dat het een ongeluk was.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Lijken liegen niet van Olivier van Os word je meegezogen in het verhaal en wil je verder lezen. Tijdens het lezen vergeet je de wereld om je heen en schrik je soms, zoals als een van de personages iemand in de woonkamer ziet staan. Je voelt de gevoelens van de personages en ziet alles, wat er geschreven is, voor je. De auteur heeft zich dan ook goed ingeleefd in het verhaal, de plaatsen en de personages. Het verhaal is niet alleen beeldend geschreven, maar ook haast filmisch geschreven. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen met af en toe een kort bijkom momentje, om vervolgens weer de spanning op te bouwen.
Elke laatste zin van de hoofdstukken maakt je nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk. Je baalt als je de laatste zin van dit boek leest, want je wilt meteen verder lezen, je wilt weten wie er nog meer achter de berichten zit en waarom hij zo'n hekel heeft aan de vriendinnengroep. Je kunt dan ook niet wachten tot het tweede deel uit is. Het verhaal zit van begin tot eind, nu ja, tot het eind van dit deel, goed in elkaar. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over wat er een jaar eerder is gebeurd en wat eraan vooraf is gegaan. Diverse personages zijn goed uitgebeeld en je hoopt dat een paar personages in het volgende deel nog beter uitgediept worden.
Lijken liegen niet van Olivier van Os is een superspannende thriller met een aantal angstaanjagende stukjes, zoals wanneer een van de vriendinnen op haar kamer komt en daar iets aantreft. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals over twee schoolgenoten die meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht. Een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt hoe jezelf gereageerd zou hebben, zoals als je een bericht krijgt van iemand waarvan je dacht dat die overleden is. Je denkt mee met diverse personen. Steeds als je een vermoeden van de dader hebt, komt er een ander waarbij je een vermoeden hebt. Je wordt in het verhaal dan ook vaak op het verkeerde been gezet. Hier en daar lijkt het verhaal een tikkeltje voorspelbaar te zijn, vooral tussen twee personen. Je bent dan ook heel benieuwd hoe het tussen die twee in het volgende deel gaat lopen.
Het verhaal laat goed zien waarom het belangrijk is om eerlijk tegen de rechercheurs te zijn, om niet tegen ze te liegen, ook al komt jou dat, om wat voor reden dan ook, beter uit. Ook laat het verhaal goed zien hoe ver men gaat in een vriendschap. Sommige stukjes zijn herkenbaar, zoals als een van de vriendinnen zegt dat ze nooit meer gaat drinken. 
Kortom; Lijken liegen niet van Olivier van Os is een superspannende thriller met een aantal angstaanjagende stukjes. Je wilt weten of een van de vriendinnen haar mond voorbij gepraat heeft of dat ze door iemand in de gaten worden gehouden.  Je vraagt je geregeld af wat jezelf gedaan zou hebben of hoe je gereageerd zou hebben. Na het lezen van de laatste zin in dit deel, wil je meteen het volgende deel lezen, maar helaas duurt het nog even voor die uit is. 


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende, maar ook een angstaanjagende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt en dat je, alles wat je op de cover ziet, ook in het verhaal terug kunt vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, maar ook een titel waarbij je wilt zeggen dat dat logisch is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en filmische manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht goed vast te houden. Als je eenmaal aan het verhaal bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Elke laatste zin van elk hoofdstuk maakt dat je verder wilt lezen. 

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit verhaal.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Nee, dat zou ik niet kunnen, daarvoor verschillen we teveel.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, hoe erg het ook klinkt, maar ik keur het zeker niet goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet. Ik ben dan ook heel benieuwd waarom iemand een hekel heeft aan de vriendinnengroep, maar of ik de beweegredenen dan begrijp, is maar de vraag.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van Sarah. Je wilt weten of iets met wederzijdse goedkeuring is gebeurd of dat dat toch niet zo is. Je hebt een bang vermoeden, maar wilt dat zeker weten. Ook datgene wat er tijdens een begrafenis is gebeurd, heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
In haar carrière had ze al veel gruwelijke plaatsen delict gezien, maar toch leek het nooit helemaal te wennen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van spannende, soms angstaanjagende, boekenseries houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
 5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Ik kan niet wachten tot het volgende deel uit is.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Olivier van Os TikTok

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg