The Secret Bay - Henriëtte Hemmink


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ergens in het donker...

Waar gaat het boek over? 
Nooit sprak ze met iemand over die catastrofale gebeurtenis. Het was immers haar eigen schuld dat ze in deze situatie was terechtgekomen.

Het Nederlandse huisartsenechtpaar, Tom en Laura, emigreerde jaren geleden naar een afgelegen eiland aan de grillige Schotse westkust met prachtige meren, smalle valleien, hoge kliffen, desolate heidevelden, geheimzinnige baaien, groene heuvels en spookachtige ruïnes.

Het leven als eilandarts is heel anders dan dat van een huisarts op het vasteland. Hoewel het niet gemakkelijk is, leiden ze een intensief en vooral avontuurlijk leven dichtbij een geheime baai. 'An Camas Diomhair', de Gaelische naam voor 'The Secret Bay'. Een oud geheim dat Laura bij zich draagt, zorgt voor grote problemen. Lukt het haar af te rekenen met haar verleden en haar relatie te redden? Of is het verleden nog niet klaar met haar? Voorkomt een achtervolging op het vasteland een nieuwe tragedie?

Dit spannende boek, waar ook veel wijsheid en warmte in zit, laat je niet los tot je het uitgelezen hebt.

Deze serie 'THE SECRET BAY' is geïnspireerd op het leven van een Nederlandse huisarts en zijn echtgenote die op een afgelegen eiland aan de Schotse westkust woonden.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Henriëtte Hemmink (1957) is een succesvol schrijver van meer dan 140 romans en jeugdboeken. Van haar populaire boeken zijn bijna 1.000.000 boeken verkocht. Ze heeft een aansprekende, filmische stijl en haar verhalen zijn zorgvuldig opgebouwd. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma's van het leven: liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden en dit verpakt ze in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop. Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2023

EAN:
B0BYTSW66S

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van The Secret Bay van Henriëtte Hemmink krijg je het gevoel dat je een verhaal gaat lezen dat zich afspeelt in Schotland. Hoewel de titel en subtitel op een mooie plaats staan, was het mooier geweest als men dat schuin op grond van de rotswand had geplaatst of dat men een plaatsnaambord had gebruikt en die op de grond van de rotswand had geplaatst. De titel doet vermoeden dat je een Engelstalig boek gaat lezen, maar dan lees je de subtitel en dan blijkt dat je toch een Nederlandstalig boek gaat lezen. Het is voor te stellen dat veel Nederlandstalige lezers opgelucht zullen zijn, om wat voor reden dan ook. In ieder geval maken de titel en subtitel je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wat er is gebeurd, of wat er is in het donker en waar precies. Pas tegen het eind wordt de subtitel duidelijk en kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze subtitel te kiezen.
The Secret Bay - Ergens in het donker... van Henriëtte Hemmink is het eerste deel van The Secret Bay serie. Elk deel is afzonderlijk te lezen. Inmiddels kent deze serie drie delen, waarvan dit deel, zoals gezegd, het eerste deel is. Toch heb je op een gegeven moment het gevoel dat het verstandig is om met dit deel te beginnen, omdat er iets wordt gezegd waarvan je het vermoeden hebt dat dat in een volgend deel duidelijk gaat worden. Of de auteur begint elk volgend deel met een korte terugblik op de vorige delen, zodat je de delen inderdaad los kunt lezen, of je gaat tijdens het lezen van de volgende delen het gevoel krijgen dat je iets mist, waardoor je de vorige delen wilt lezen om meer duidelijkheid over het een en ander te krijgen.
In het eerste deel van The Secret Bay van Henriëtte Hemmink zijn Tom & Laura, een artsenechtpaar, verhuisd naar een afgelegen Schots eiland. Tom is daar 24/7 huisarts en heeft dus weinig vrije tijd. Laura helpt hem, als het nodig is, daarbij. Privé worstelt Laura met een trauma uit het verleden waarbij ze zelf schuld heeft. Dat doet ze al eenentwintig jaar en dat is niet makkelijk. Op een gegeven moment wordt ze gedwongen om het een en ander onder ogen te zien. Zeker als de geschiedenis zich min of meer lijkt te herhalen. Dan komt het hele gebeuren weer voor haar netvlies en blijkt er iemand te zijn die het op haar gemunt heeft. De vraag is in hoeverre ze werkelijk schuld heeft en of het wel klopt wat zij altijd heeft gedacht. De vraag is of Laura haar huwelijk weet te redden en of ze uiteindelijk haar verleden kan afronden. 
The Secret Bay van Henriëtte Hemmink is een verhaal waarbij het even duurt voor je er echt in zit, voor je niet meer kunt stoppen met lezen. Hoewel je steeds nieuwsgierig gemaakt wordt naar het verloop van het verhaal, je wilt weten wat er precies in het verleden gebeurd is en of het huwelijk van de hoofdpersoon gered wordt, raak je de eerste tijd van het verhaal steeds afgeleid. Je ergert je voornamelijk aan de hoofdpersoon en wilt haar geregeld, vanwege haar gedrag, een schop onder de kont geven en zeggen dat ze haar huwelijk niet op het spel moet zetten. Je voelt namelijk de liefde van Tom voor zijn vrouw en snapt niet waarom hij zoveel pikt, maar begrijpt hem ook als hij boos reageert. Toch is het verhaal de moeite waard om door te zetten, want tegen het eind kun je niet meer stoppen met lezen en wordt het een en ander duidelijk. Dan begrijp je de hoofdpersoon en heb je alleen nog maar met haar te doen, maar tegelijkertijd vraag je je iets af en gaat dan bedenken wat je zelf gedaan zou hebben in zo'n situatie. 
The Secret Bay van Henriëtte Hemmink kent een paar voorspelbare stukjes, je hebt bijvoorbeeld al snel door wie twee personen zijn en waarom een bepaald persoon iemand verraadt, maar de uitkomst is anders dan verwacht en mede daardoor kent het verhaal ook verschillende verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, net zoals de persoon die achter een gebeurtenis zit. Soms heb je een vermoeden hoe het verhaal zal gaan lopen, zoals dat twee personen samen verder zullen gaan. Of dat zo is, mag je zelf gaan lezen. Tegen het eind wordt het spannend en wil je weten hoe het verhaal zal aflopen, wil je weten of bepaalde personen tijdens een gebeurtenis zullen overleven. Sommige stukjes maken je aan het lachen, zoals als een klein meisje aan Laura om iets vraagt en haar gedachten erover laat gaan. Voor veel mensen kan dat stukje herkenbaar zijn en zullen ze aan een soortgelijk iets herinnerd worden.
The Secret Bay van Henriëtte Hemmink is een verhaal dat laat zien wat een schokkende gebeurtenis met de rest van het leven van een persoon kan doen. Wat een relatie, die niet goed is afgesloten, met iemand kan doen en dat bepaalde gebeurtenissen in werkelijkheid deels anders waren gegaan, dan je zelf dacht. Het verhaal laat ook zien hoe ver wraak kan gaan. Dat buitenkant niet altijd alles zegt over een persoon. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe ver men gaat in de liefde, wat men voor elkaar over heeft, maar ook hoe een ander, onbewust, mensen kan helpen met hun problemen op te lossen. Ook wordt het leven van een huisartsenechtpaar op een afgelegen eiland goed uitgebeeld. Veel huisartsen op een afgelegen eiland zullen het een en ander herkennen. In dit verhaal zijn veel gevoelens voor veel mensen herkenbaar, zoals jaloezie en angst voor het ergste. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages. Hoewel het een fictief verhaal is, zou het verhaal waargebeurd kunnen zijn. Tijdens het lezen wil je ook steeds het eiland, waar het doktersechtpaar op woont, opzoeken, ondanks dat er duidelijk staat aangegeven dat het een fictief eiland is, maar door de beschrijving van het eiland en zijn bewoners en de gewoonten, voelt het als een bestaand eiland.  
Kortom; The Secret Bay van Henriëtte Hemmink is een verhaal waar je even in moet komen. Het verhaal is echt de moeite waard om door te zetten met lezen, want tegen het eind wordt het spannend en wordt het een en ander duidelijk over wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en wat dat met een gebeurtenis in het heden te maken heeft. Als je het boek uit hebt, ben je benieuwd naar het volgende deel.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. 

Wat vind je van de cover? 
Het is een hele mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is mooi dat men je eerst op het verkeerde been probeert te zetten, omdat je verwacht dat je een Engelstalig boek gaat lezen, maar bij het lezen van de subtitel blijkt dat toch niet zo te zijn.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Pas tegen het eind wordt de subtitel duidelijk en kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze subtitel te kiezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op beeldende manier geschreven, waardoor de personages tot leven komen.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Nee, ik zat niet direct in het verhaal, het duurde even voor ik erin zat.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ik had moeite met het begin, dat nogal saai was, waar niet echt veel gebeurde en waar ik me steeds ergerde aan de hoofdpersoon. Ik was mede daardoor snel afgeleid. Gelukkig werd dat tegen het eind goed gemaakt en kon ik niet meer stoppen met lezen. Het kan ook zijn dat dat komt, omdat ik voor dit boek twee thrillers heb gelezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Het duurt even, maar uiteindelijk zie je bepaalde personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ishbel, omdat ze een spontaan en vrolijk meisje is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan niet zeggen aan wie ik een hekel heb, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Hoewel ik niet alles goedkeur, begrijp ik de beweegredenen van een paar personen wel. Van een persoon begrijp ik de beweegredenen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi. Het is jammer dat het beschreven eiland geen echt eiland is.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld wat er in het verleden is gebeurd, heeft me geraakt, maar ook wat een echtpaar is overkomen, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het verleden kun je niet meer veranderen, jouw toekomst wel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die herkenbaar kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg