Wie Is Er Nu Gek? - Gytha De Boer


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Joyce is zich van geen kwaad bewust als ze op een ochtend ineens uit haar woning wordt geplukt, in een ambulance gezet en naar een psychiatrische privékliniek vervoerd voor een gedwongen opname. Dit zou allemaal in opdracht zijn van haar behandelend psychiater.

Maar Joyce staat helemaal niet onder behandeling.

Eenmaal in de kliniek komt ze erachter dat ze niet de enige vrouw is die daar opgesloten zit. De psychiater die de opname heeft geregeld blijkt een bijzondere beweegreden te hebben om vrouwen in zijn privékliniek op te nemen. Beetje bij beetje komt Joyce erachter waar ze in is beland. Hoe komt ze uit deze nachtmerrie?

Bron: Amazon

Over de auteur:
Gytha de Boer (1981), woont in Friesland en is ambulanceverpleegkundige van beroep. Haar werk inspireert haar tot het bedenken van situaties zoals in deze roman beschreven. In 2020 won ze een schrijfwedstrijd. Eerder publiceerde zij een novelle, Verloren strijd. Wie is er nu gek? is haar eerste misdaadroman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
978-9463655590

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Thriller & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Wie is er nu gek? van Gytha de Boer wil je weten wie de vrouw is die door de gang loopt, wat haar verhaal is en in wat voor soort gebouw ze loopt. De titel doet vermoeden dat je een psychologische thriller gaat lezen en dat blijkt het ook te zijn. De titel wordt al snel duidelijk. Je weet al snel wie er gek is en wie niet.
In Wie is er nu gek? van Gytha de Boer wordt Joyce op een ochtend onder dwang in een ambulance gelegd en naar een privékliniek gebracht. Eenmaal wakker op haar kamer, ontdekt ze dat ze niets persoonlijks meer heeft en opgesloten zit. Ze vraagt zich af waarom ze opgenomen is en waar ze precies is. Al snel heeft ze door waar ze zit en wordt haar, gaandeweg het verblijf, steeds meer duidelijk. Ze ontdekt dat ze niet de enige vrouw is die opgenomen is. Alle vijf zijn ze met een reden opgenomen. Alle vijf hebben ze een andere achtergrond. Ook blijkt dat ze alle vijf verschillende therapiesessies krijgen, ook al lijken veel therapiesessies op elkaar. Als ze niet meewerken, dan volgt er een straf. Een ding hebben ze alle vijf gemeen en dat is dat ze uiteindelijk alle vijf een bepaalde soort vrouw moeten worden. De vraag is of het de psychiater lukt om zulke vrouwen van de vrouwen te maken, want hij heeft die vrouwen niet voor niets uitgekozen en heeft een opmerkelijke reden om de vrouwen te veranderen.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Wie is er nu gek? van Gytha de Boer wil je verder lezen. Je zit er meteen in en kunt niet meer stoppen met lezen. Het verhaal gaat onder je huid zitten. Je wilt weten hoe het verhaal verder zal lopen, hoe het verhaal zal eindigen. Je wilt weten of Joyce en de andere vrouwen uiteindelijk gered zullen worden uit de klauwen van de psychiater. Je vraagt je af wanneer de buitenwereld alarm zal slaan over de vrouwen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden van het eind van het verhaal, de vraag is alleen hoe en door wie. Dat is niet erg, want het verhaal zit ijzersterk in elkaar. Sowieso is het verhaal hier en daar een tikkeltje voorspelbaar, zoals dat je op een gegeven moment een vermoeden krijgt wie de nachtelijke bezoeker van een van de vrouwen is, ook al wil je dat ergens niet geloven. Langzaamaan vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Het is schokkend om te lezen hoe een bepaald persoon te werk is gegaan. Het eind is een open eind waarbij het aan de ene kant goed is dat de auteur dat heeft gedaan, maar aan de andere kant was het beter geweest als er nog een hoofdstuk over een jaar later was toegevoegd, omdat je als lezer toch met een paar vragen zit, zoals of bepaalde personen echt hebben getekend voor een persoon om opgenomen te laten worden. Ook wil je weten hoe het met bepaalde personen na een jaar is en hoe ze het tussenliggende jaar hebben ervaren. Dat hoofdstuk had het verhaal compleet gemaakt.
Gytha de Boer heeft zich erg goed ingeleefd in de personages van Wie is er nu gek?. Tijdens het lezen leef je mee met de personages, heb je medelijden met een persoon en voel je alleen maar woede bij een persoon. Je voelt de gevoelens, zoals angst, verdriet, woede en de machteloosheid. Ondanks dat het een fictief verhaal is, is het een verhaal dat waargebeurd had kunnen zijn. Tegenwoordig hoor je zoveel vreemde verhalen in de media, dat dit verhaal er goed tussen past. Evengoed hoop je dat niemand zoiets zal overkomen en hoop je, dat als je iemand opgenomen ziet worden waarbij je twijfels hebt, je zult ingrijpen. Het is in ieder geval goed voor te stellen dat veel vrouwen, na het lezen van dit boek, geen man meer willen hebben en vrouwen die een relatie hebben, wat alerter zijn bij hun partner. Het verhaal laat goed zien hoe mensen gehersenspoeld kunnen worden. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe listig mensen kunnen zijn, maar het is ook schokkend om te lezen. Geregeld vraag je je af hoe je zelf gereageerd zou hebben. Of je net zo gereageerd zou hebben als de hoofdpersoon of dat je anders gereageerd zou hebben.
Kortom; Wie is er nu gek? van Gytha de Boer is een psychologische thriller dat onder je huid gaat zitten. Het is een verhaal dat weliswaar fictief is, maar zo waargebeurd kan zijn, omdat veel mannen nog steeds zo denken. Je hoopt dat wat de vrouwen hebben meegemaakt, nooit zelf mee te maken.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest. De personages komen tijden het lezen tot leven.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het verhaal is erg actueel. Ook al is dit verhaal wat overtrokken door medewerking van bepaalde instanties, toch zitten in het echte leven veel vrouwen opgesloten in huis door mannen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het verhaal weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan het boek bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet verrast, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ook al lijkt het niet altijd zo, je ziet sommige personen toch steeds iets groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Joyce, omdat ze een vrouw met lef is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Nee, ik begrijp de beweegredenen van een bepaald persoon niet, ook al ken ik een paar mensen die er net zo over denken, maar ze gaan, voor zover ik weet, niet zo ver.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met heel het verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Als iedereen zou blijven denken als een kind, dan zouden heel veel problemen uit de wereld zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van psychologische thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg