Gewoon Gezond Verstand - Caroline Van Der Plas


Van  PROMETHEUS UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Met de menselijke maat voorop

Waar gaat het boek over? 
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer is naar een dieptepunt gezakt. Burgers voelen zich niet gehoord, niet gezien en niet serieus genomen. Dat kan en moet anders, vindt Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging, de nieuwe politieke partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vanuit het niets op het politieke strijdveld leek te verschijnen. Van der Plas is op een missie. Ze wil niets liever dan dat er weer politiek wordt bedreven waar de burger in kan geloven, met volksvertegenwoordigers die strijden voor de belangen van de burger.
Van der Plas vertelt hoe ze als nieuw Kamerlid geconfronteerd wordt met de Haagse cultuur en wandelgangen en beschrijft hoe zij van de ene verbazing in de andere valt. Via ‘functie elders’, het formatiedebacle, de toeslagenaffaire, het Groningergas en het corona- en stikstofdebat laat Van der Plas zien hoe de menselijke maat uit de politiek verdwenen is. Als luis in de pels verwoordt Van der Plas scherp wat zich in Den Haag afspeelt. Tegelijkertijd zoekt ze naar oplossingen, opdat de politiek weer betrouwbaar, integer en rechtvaardig wordt.
Caroline Van Der Plas (1967) is sinds 2021 Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor de BoerBurgerBeweging.

Bron: Amazon

Omslagontwerp:
Jan van Zomeren

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
978-9044652178

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
248

Genre:
Politiek & overheid

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Gewoon gezond verstand van Caroline van der Plas zullen heel veel mensen meteen weten wie de vrouw op de cover is. Je weet dan ook meteen dat het boek om haar zal draaien. De titel en subtitel van het boek geven goed aan wat je van het boek kunt verwachten. Het enige minpuntje aan dit boek is, is dat er geen foto's in staan. Het was leuker, en compleet geweest, als er foto's van de auteur in hadden gestaan.
In Gewoon gezond verstand vertelt Caroline van der Plas over haar leven tot en met 2022. Ze vertelt over haar ouders en haar broers, haar schooltijd, haar huwelijken, haar kinderen, haar leven als journaliste, hoe ze de politiek in is gerold en waarom ze zich inzet voor boeren en burgers. Daarnaast vertelt ze over hoe het is om Tweede Kamerlid te zijn, wat ze allemaal meemaakt en wat haar werk inhoudt en dat is meer dan menigeen denkt.
Tijdens het lezen van Gewoon gezond verstand van Caroline van der Plas heb je het gevoel dat de auteur haar levensverhaal bij jou op de bank, met een kopje koffie en een gebakje, vertelt. Ze heeft haar boek op een beeldende, vlotte en vertellende manier geschreven, waardoor haar boek vlot wegleest. Zoals ze praat, zo schrijft ze ook. Na het lezen van dit boek, heb je het gevoel dat je de auteur persoonlijk kent, ook al heeft ze waarschijnlijk lang niet alles vertelt, daarvoor zijn er te weinig pagina's, maar dat is niet erg. Wat voor haar belangrijk was, heeft ze beschreven in het boek. Al is het stiekem wel jammer dat ze de waarheid over een mooi sprookje van haar ouders heeft verteld. Als lezer vind je het sprookje romantisch en hoef je niet de waarheid te weten, ook al bedoelde de auteur het goed. Tijdens de stukjes over haar ouders, haar kinderen, haar broers en haar man, voel je de liefde voor ze. Ze vertelt met warmte over haar jeugd, waarin ze ook omringd was door sterke vrouwen die paden voor andere vrouwen hebben geëffend. De les die ze geleerd heeft van de scheiding van haar eerste man, is een les waar iedereen van kan leren, net zoals dat je veel van Ieren kunt leren. Het hoofdstuk over haar man is erg emotioneel en het is daarom aan te raden om een doos met tissues bij de hand te hebben.
Voor veel mensen kunnen diverse stukjes in Gewoon gezond verstand van Caroline van der Plas bekend voor komen, vooral de 'oudere' lezers zullen het herkenbaar vinden, zoals het alleen reizen als kind en hoe de auteur was in de puberteit. Gelukkig geeft ze aan de jeugd van nu een goede raad. Een raad die veel ouders als muziek in de oren zullen vinden klinken. De auteur zet je geregeld aan het denken, zoals over ambitie en de kerk. De auteur is goed in uitleggen, zoals hoe het precies zit met de Kamervoorzitter, waarom in de Tweede Kamer alles via hem gaat.
Caroline van der Plas is in Gewoon gezond verstand open en eerlijk, zoals over irritatiemomenten in de Tweede Kamer en heeft ook zelfhumor, zoals wat ze tegen journalisten zei toen ze voor het eerst op het Binnenhof kwam en van de trekker af ging. Daarnaast durft ze excuses te maken als ze merkt dat ze zelf fout zat, zoals in een rubriek in een tijdschrift waarin ze iemand haar excuses aanbood, omdat ze hem eerder niet goed behandeld had. Het is mooi om te lezen waarom ze een politieke partij heeft opgericht en waarom ze de politiek in ging. Tijdens het lezen kun je alleen maar begrip hebben voor haar. Je krijgt door de auteur een interessant kijkje hoe het in de Tweede Kamer gaat, hoe het gaat als je net nieuw bent en hoe ze daarin is gegroeid. Soms moet je lachen, zoals als ze vertelt over haar eerste momenten in de Tweede Kamer, dat ze zich aan iedereen voorstelde en hoe iemand reageerde voor ze uitgesproken was. Het is moedig van haar dat ze in de maidenspeech haar frustraties durfde te uiten en dat ze daarna op durft te komen voor anderen, zoals voor een collega waar niet naar geluisterd werd tijdens een debat. In het begin van het boek vertelt ze al, hoe het komt dat ze voor anderen opkomt die niet voor zichzelf opkomen. Ze geeft openheid over diverse geruchten, zoals over het financieringsverhaal van haar partij. Ze vertelt hoe het zit en waarom men dat zo nu en dan weer oprakelt. Ook al ben je bekend met bepaalde stukjes, toch blijft het schokkend om te lezen hoe de vorige kabinetten er een zooitje van hebben gemaakt, zoals over de toeslagenaffaire. De auteur legt heel goed de kloof tussen burger en politiek bloot. Ook laat ze zien wat doodsbedreigingen met haar doen en is ze relativerend en kijkt dan naar Geert Wilders en John van den Heuvel. Daarnaast is ze kritisch over protesten, wat ze wel en wat ze niet vindt kunnen en is ze open over hoe ze denkt over extreme activisten.
Kortom, mocht je nog niet weten wat voor een krachtige en strijdlustige vrouw Caroline van der Plas is, dan kom je daar achter in Gewoon gezond verstand, waarin ze ook laat zien hoe veerkrachtig ze is en dat ze opkomt voor mensen die dat niet (goed) kunnen. Je leert in dit boek de vrouw achter het Kamerlid kennen en waarom ze zo gedreven is.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik mis foto's in dit boek. Het was leuker geweest als die erin hadden gestaan.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je kunt verwachten van het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt een idee van wat je te wachten staat in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte, beeldende en vertellende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het gebeuren met Pieter Omtzigt heeft me geraakt, maar ook hoe het er in de Tweede Kamer aan toe gaat en hoe men met haar man is omgegaan tijdens zijn laatste maanden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
In een goede discussie kom je van twee kanten tot nieuwe inzichten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:

Website van de uitgever:Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg