Blogtour Mantel Van Schaamte - Rosemarijn Milo
Van Rosemarijn Milo mocht ik meedoen met de blogtour van haar boek. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Als de Nederlandse Jochem Tersluys en de Française Anouk Langlois elkaar in Amsterdam leren kennen en verliefd worden, hebben ze geen idee van de kloof die hun werelden scheidt. De verschillen tussen de Nederlandse en de Franse cultuur blijken onbelangrijk. Het zijn de tegenstellingen in de werelden waarin ze zijn opgegroeid die voor pijnlijke confrontaties zorgen. Jochem is groot geworden bij twee homoseksuele paren in Amsterdam, en Anouk bij haar conservatief katholieke ouders in de luxueuze villa in Metz die drie generaties herbergt. Jochem heeft leren leven met zijn achtergrond. Anouk blijft zich vragen stellen over de verstoorde familierelaties, over de drama's die zich voordoen, en begijpt niets van de schaamte die haar moeder kwelt. Hebben Jochem en Anouk, na alle hindernissen die ze moesten nemen, de kloof werkelijk kunnen overbruggen?
Bron: bol
Over de auteur:
Bron: bol
Over de auteur:
Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden, maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen, waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om tenslotte schrijfster te worden.
Haar eerste publicatie, een reeks verhalen over Frankrijk, dateert van 2012, waarna van 2019 tot en met 2022 een viertal romans van haar hand verschenen, en in dat laatste jaar ook een tweede verhalenbundel over Frankrijk. In 2024 volgde de publicatie van haar autobiografische 'Rollenspel - Herinneringen uit een doolhof'.
Bron: achterflap boek
Omslagontwerp:
Omslagontwerp:
Yves Nicolay
Binnenwerk:
Binnenwerk:
Yves Nicolay en Rosemarijn Milo
Jaar van verschijnen:
Jaar van verschijnen:
2025
ISBN:
ISBN:
9789493364905
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
Aantal pagina's:
262
Genre:
Genre:
Klassiekers
Verfilmd?
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Mantel van schaamte van Rosemarijn Milo krijg je niet meteen een idee van wat je gaat lezen. Pas aan het eind wordt het duidelijk waarom men voor deze cover heeft gekozen, waarom de rozen rechtsonderaan de cover staan en wordt ook de titel van het boek duidelijk.
De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wie die mantel aan heeft en waarvoor die persoon zich schaamt en waarom. Zoals gezegd, de titel van het boek wordt pas aan het eind van het verhaal duidelijk en dan kun je alleen maar concluderen dat het een erg goed gekozen titel is.
Overigens loopt het woord 'schaamte' als een rode draad door het verhaal. Schaamte die je op diverse manieren kunt zien. Veel schaamtegevoelens zijn voor veel mensen (deels) herkenbaar, zoals schaamte omdat je de taal van je geliefde niet goed spreekt en schaamte voor de keuzes van je kinderen. Het zijn twee van de soorten schaamtes die in het verhaal goed tot uiting komen.
Mantel van schaamte van Rosemarijn Milo is een vervolg, zo kun je dat wel zeggen, op Voordat alles beter werd en is los te lezen, maar evengoed is het verstandig om toch eerst Voordat alles beter werd te lezen, omdat er hier en daar verwezen wordt naar het verleden, zoals over de dood van de stiefvader van Jochem. In dit boek wordt wel uitgebreid teruggeblikt, maar er zijn dingen die je beter eerst in het vorige deel kunt lezen, om het beter te begrijpen.
In Mantel van schaamte van Rosemarijn Milo leren Jochem en Anouk elkaar kennen in Amsterdam en ze worden verliefd op elkaar. Anouk is een Française en woont nog bij haar ouders en familie in Metz en Jochem woont nog bij zijn vader en zijn moeders in Amsterdam. Voor diegenen die Jochem niet kennen, is het voor te stellen dat ze zich nu afvragen of het wel klopt dat moeder in meervoud is geschreven. Het antwoord daarop is ja, dat klopt. Hoe dat precies zit, dat mag je zelf in het boek gaan lezen, want anders zou ik teveel verraden. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk hoe het precies zit met Jochem en zijn ouders. De auteur heeft er heel goed aan gedaan om Jochem zijn levensverhaal in delen te laten vertellen aan Anouk, zodat zij, net als de lezers die Jochem en zijn familie niet kennen, even het voorgaande van wat er is verteld, kan laten bezinken. Iets wat Anouk ook doet, maar ze wil toch hetgeen wat ze heeft gehoord met iemand delen en dat doet ze met haar oma, omi genoemd.
Omi is niet voor niets de aangewezen persoon voor het verhaal van Jochem, want zij weet heel goed hoe het is om je liefdesverhaal niet bij je ouders kwijt te kunnen, omdat haar ouders haar geliefde ook niet accepteerden. De geschiedenis lijkt zich op een iets andere manier te herhalen. Ook voor de lezers die het verhaal van Jochem niet kennen, kan het een schok zijn om te lezen.
Helaas kan vooral de moeder van Anouk de relatie met Jochem niet accepteren vanwege het nest waar hij uitkomt en hoe hij leeft met zijn vader en moeders. Dat Jochem studeert voor arts en moeite doet om de Franse taal te leren, doet in de ogen van haar ouders niet ter zake. Ook het geloof speelt een rol.
Tijdens het lezen hoop je alleen maar dat Anouk zich niet laat ompraten door haar moeder en voor haar geluk met Jochem gaat, want als je iets tijdens het lezen voelt, dan is dat de liefde die Jochem en Anouk voor elkaar voelen, ook al hebben ze door omstandigheden soms wat minder contact met elkaar.
Een van de omstandigheden is dat omi op een gegeven moment ziek wordt en Anouk samen met een tante voor haar zorgt. Diezelfde tante krijgt ook het een en ander voor de kiezen en wat ze meemaken, herkennen ze deels van elkaar. Dat doet Anouk beseffen van wat voor bepaalde mensen beter is om te leven dan te leven onder sociale druk, die ze niet laat leven zoals ze willen. De auteur heeft dat heel goed weten te beschrijven.
Gaandeweg het verhaal blijkt dat hoe er door een echtpaar neergekeken wordt op bepaalde mensen, ook niet zo'n perfecte familie hebben. Zelfs niet het perfecte gezin blijken te hebben, maar dat gezinsleden en familieleden ook het nodige hebben moeten ervaren wat diegenen liever niet naar buiten willen brengen. Zelfs willen bepalen wat sommige familieleden moeten doen als ze gaan trouwen en met wie en ze willen zelfs bepalen wie waar wordt begraven en hoe. Je vraagt je af hoe je er zelf op gerageerd zou hebben als het jou was overkomen.
Mantel van schaamte van Rosemarijn Milo is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals een brief die een tante krijgt van iemand. Je kunt alleen maar bewondering hebben voor de briefschrijver dat hij het heeft aangedurfd om een brief te schrijven met uitleg.
Geregeld heb je een vermoeden van hoe het met iemand zit en dan blijk je het voor een deel goed gezien te hebben, maar blijkt het andere deel toch net anders te zijn dan je dacht, zoals waar een ruzie tussen twee personen over gaat.
Een familieverhaal kan niet zonder emotionele momenten en die zitten ook in dit verhaal, zoals het overlijden van een geliefd iemand. Het is dan ook aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden.
Rosemarijn Milo laat in Mantel van schaamte heel goed zien dat de meeste families, ook al proberen ze het angstvallig geheim te houden, doen ze zich naar de buitenwereld mooi voor, zo hun geheimen hebben. Twee personen geven niet alleen hun familie, maar de lezers hebben er ook wat aan, een goede raad over schaamtegevoelens. Ze laten je nadenken of het terecht is voor hetgeen je je schaamt of niet. Of je iets aan het schaamtegevoel voor anderen kunt doen. Of het wat uitmaakt hoe de buitenwereld erover denkt of niet. Het is een wijze raad voor iedereen, zeker voor mensen die zich al snel overal en voor iedereen zich schamen.
Kortom, Mantel van schaamte van Rosemarijn Milo is een indringend verhaal over twee families die zo hun verleden hebben. Twee families die ogenschijnlijk verschillend zijn, maar in bepaalde opzichten doen ze niet voor elkaar onder en kun je ergens stellen dat sommige familiegeheimen van een van beide families erger is dan de ander, als er al een weegschaal voor erger is. Twee personen geven op een gegeven moment een wijze raad aan hun familie, maar ook veel lezers zouden die raad moeten opvolgen.
Als je het boek uit hebt, mis je een paar personen en hoop je stiekem in een volgend deel weer van ze te lezen. Je wilt weten hoe het verder met ze gaat.
Het boek is onder andere te koop bij bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een indringende manier geschreven, maar de dialogen tussen de diverse personen zijn op een vlotte manier geschreven. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijkant zelf meemaakt.
Hoe actueel is het boek?
Veel van wat er in het boek geschreven is, zoals het niet willen accepteren dat je kind een andere keuze maakt dan jij als ouder wilt en de vele schaamtegevoelens zullen altijd actueel blijven, omdat er altijd mensen zullen zijn die dat hebben, ook al is dat niet nodig.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, wil je verder lezen. Je wilt weten of de ouders van Anouk Jochem uiteindelijk zullen accepteren en of hun relatie stand houdt. Daarnaast wil je weten waarom een echtpaar steeds ruzie heeft en of omi weer beter wordt.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Omi, omdat ze een begripvolle vrouw is, die wel verbaasd is over sommige dingen, maar niet snel oordeelt, anderen in hun waarde laat.
En aan wie had je een hekel en waarom?
En aan wie had je een hekel en waarom?
De moeder van Anouk, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met Jochem & Anouk.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Amsterdam is een hele mooie stad en Metz klinkt ook heel erg mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat een oom van Anouk is overkomen, heeft me geraakt, maar ook hoe de moeder van Anouk op Jochem heeft gereageerd, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Mooie quote in het boek:
Ik heb net zomin als ieder ander de plaats waar mijn wieg stond of mijn achtergrond zelf gekozen.
Zou je het boek aanraden?
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van familieverhalen houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er nog een deel komen, dan wil ik die zeker lezen, want ik ben heel benieuwd hoe het met een paar personen verder gaat.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Website van de uitgever:
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Wat heb je een mooie en indringende recensie geschreven, Anneke. Dank je wel! Groet, Rosemarijn Milo
BeantwoordenVerwijderen