Klik hier voor de boeken op aantal sterren, genres, jaar van publiceren en per uitgeverij.

Meer tonen

Te Dood Voor Woorden - Olivier Van Os



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In Forest Hill lijkt de rust weergekeerd nadat de vermoedelijke seriemoordenaar is gearresteerd door rechercheur Caroline Baak. De rust is echter van korte duur wanneer de rechtszaak een onverwachte wending neemt die het hele dorp wakker schudt … Eva en haar vriendinnen bewaken angstvallig hun lugubere geheim, maar dit wordt steeds moeilijker wanneer blijkt dat nog steeds iemand op de achtergrond het op hen gemunt heeft. In het zenuwslopende vervolg op “Lijken liegen niet”, wordt de lezer opnieuw meegevoerd naar de duistere geheimen in Forest Hill. Terwijl de spanning stijgt en onverwachte wendingen elkaar in snel tempo opvolgen, komen de vriendinnen voor de ultieme uitdaging te staan: kunnen ze de moordenaar op tijd ontmaskeren, voordat hun sinistere geheim bekend wordt? Ontdek het in dit spannende vervolg, waar niets is wat het lijkt en de ultieme prijs voor een leugen wordt betaald …

Bron: bol

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
1e druk

ISBN:
9789463656337

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er erg goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Te dood voor woorden van Olivier van Os wil je weten wie de vrouw op de cover is en waar ze naartoe gaat. Gaat ze naar een feestje, een horecagelegenheid, naar een bekende, gaat ze terug naar huis of gaat ze ergens anders heen? Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.
De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
Te dood voor woorden van Olivier van Os is het tweede deel over de vriendinnengroep van Eva. Mocht je het vorige deel nog niet gelezen hebben, dan kun je dat beter eerst doen, want er wordt soms teruggeblikt naar gebeurtenissen die in het eerste deel uitgebreid beschreven zijn. Mocht je eerst met dit deel beginnen, dan kan het zijn dat je het een en ander niet (goed) begrijpt.
In Te dood voor woorden van Olivier van Os lijkt in Forest Hill de rust weergekeerd te zijn. De vermoedelijke seriemoordenaar zit in de gevangenis en de rechercheur heeft het rustig wat werk betreft. Ondanks dat de vriendinnengroep van Eva hun geheim streng bewaken, lijkt het met hen, zo op het oog, naar omstandigheden goed te gaan. Helaas schijnt de rust maar van korte duur te zijn, want tijdens een botsing ontsnapt er iemand. De vriendinnengroep krijgt een bericht dat ze nog niet vergeten zijn en ook de rechercheur krijgt een bericht dat haar wereld op zijn kop zet. Niets blijkt te zijn wat het lijkt.
Er zijn zo van die boeken dat als je er eenmaal aan begint, de wereld, bij wijze van spreken, kan vergaan en je zult het niet eens merken. Het boek heeft je dan zo te pakken, dat je alles om je heen vergeet. Te dood voor woorden van Olivier van Os is zo'n boek. Als je er eenmaal aan bent begonnen, dan vergeet je letterlijk alles om je heen en moet je oppassen wat je (onbewust) zegt als iemand wat aan je vraagt. Je kunt het boek moeilijk loslaten als je, om wat voor reden dan ook, moet stoppen. Ben je niet in het boek aan het lezen, dan houdt het boek je wel bezig. Je vraagt je af hoe het verhaal verder zal gaan, wie een ongeluk heeft veroorzaakt en waarom, waarom iemand een auto voor niets heeft gerepareerd, waarom iemand zich voor het karretje heeft laten spannen, hoe het zit met een man die zo onschuldig leek en zo zijn er meer vragen die je hebt.
Net zoals in het vorige deel, heeft Olivier van Os zich in Te dood voor woorden goed ingeleefd in de personages en de plaats waar het verhaal zich afspeelt. Je voelt de gevoelens als angst, woede en andere gevoelens. Tijdens het lezen van het stukje waarin iemand schrikt als ze iets of iemand in de tuin hoort, schrik je jezelf ook rot, ook al hoor in het echt niets bijzonders in de tuin.
Door zijn beeldende schrijfstijl heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijkant meemaakt.
Sommige hoofdstukken zijn indringend geschreven, zoals het hoofdstuk waarin het lijkt dat iemand gevangen is genomen. Je voelt de angst als er naar verwezen wordt.
De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen. Er zijn diverse momenten dat je op het puntje van je stoel zit, zoals tijdens een botsing, maar vooral tegen het eind zit je op het puntje van je stoel en hoop je dat men op tijd is om personen te redden, dat ze niet te laat zijn. Je vreest op die momenten het ergste.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals over een dood van iemand en wie er werkelijk achter blijkt te zitten. Voordat bekend is, denk je mee en komt de ene verdachte na de andere verdachte in beeld, omdat ze allemaal een motief lijken te hebben. Bij sommige mogelijke verdachten wil je niet geloven dat hij of zij het kan zijn, ook al wijzen een paar dingen ernaar. Het is dan ook schokkend om te lezen hoe het werkelijk zit, wie de echte dader van iets is. Het is een plot die je niet ziet aankomen. De auteur heeft dat heel goed in het verhaal verwerkt. Beetje bij beetje wordt steeds meer duidelijk.
Geregeld heb je, als je een stukje leest dat verwijst naar het eerste deel, dat je denkt van: 'o, ja, dat was die en die en het ging zo en zo', zoals over de moord van een man. Je herinnert je die persoon weer.
Het verhaal is hier en daar (deels) herkenbaar, zoals als iemand een blauwtje loopt. Je herkent de reactie en hebt begrip voor die persoon.
Je hebt begrip voor een persoon die zich schuldig voelt over iets, maar tegelijkertijd vind je ook dat ze niet zo streng moet zijn. Ze laat hiermee en wat ze heeft gedaan zien dat ze ook maar een mens is die zich kan vergissen en ook wel eens iets over het hoofd ziet.
Geregeld vraag je je af wat je zou doen, zoals als een 'oud vrouwtje' thee aanbiedt in een smerig huis. Hoe je zou reageren als er iemand zonder jouw medeweten en zonder jouw toestemming in huis is geweest. Zo zijn er meer momenten dat je je afvraagt wat je gedaan of hoe je gereageerd zou hebben.
Soms moet je om een bepaald stukje lachen, zoals om een discussie over scheikundelessen. Je geeft een van de twee groot gelijk.
Het verhaal laat zien wat mensen kunnen doen als ze wraak nemen, wat mensen doen als ze in paniek zijn en wat mensen doen om anderen te willen beschermen.
Het eind is een open eind. Je hoopt dat de auteur nog een deel gaat schrijven, want ook al is het leuk om zelf te gaan bedenken wat iemand voor straf krijgt, of twee personen een relatie met elkaar krijgen en of iemand uiteindelijk een aanbod aanneemt of toch afwijst, het is leuker om in een volgend deel te lezen hoe het verder gaat met die personen. Het zijn ook nog eens personen die je in je hart hebt gesloten. Alleen daarom al zou het leuk zijn als er een spannend vervolg komt en dat zou dan een mooi sloteind kunnen zijn, waarin dan in het laatste hoofdstuk een terugblik van de bejaarde hoofdpersonen volgt. Dan heeft de auteur ook niet het gevoel dat het een uitgemolken boekenserie is. 😉
Kortom, Te dood voor woorden van Olivier van Os is een goed opgebouwd verhaal waarbij de spanning goed is opgebouwd. Het plot komt als een echte verrassing. Het is zo'n boek waarbij je de wereld vergeet als je er in aan het lezen bent. Als je het boek uit hebt, hoop je stiekem dat er nog een deel komt.


Het boek is onder andere te koop bij bol en bij Amazon.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is hier en daar indringend geschreven, maar bovenal is het verhaal op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er in bent begonnen, vergeet je de wereld om je heen en heb je moeite als je onverhoopt moet stoppen. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het verhaal je, of je nu wilt of niet, bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Baak, omdat ze bijna altijd zichzelf is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals waarom iemand iets op tienjarige leeftijd heeft gedaan, heeft me geraakt. Ook wat iemand in een bos heeft meegemaakt en vlak daarna, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
De achterband van de auto ontplofte alsof ze een satéprikker in een ballon had gestoken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Olivier

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Het boek is ook te koop op Amazon
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties