Liften Naar Suriname - Daan Goppel


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Liften naar Suriname, dat tot de moderne klassiekers van de eenentwintigste-eeuwse reisliteratuur gerekend kan worden, verhaalt over een jongeman die zijn droom probeert te verwezenlijken door zonder eigen vervoer naar de andere kant van de wereld te reizen. In een tijd dat het massatoerisme zich tot in de verste uithoeken op aarde heeft verspreid, vormt Liften naar Suriname een aandoenlijke zoektocht naar een historisch-authentieke reiservaring, het verlangen om het werkelijke avontuur te beleven. Liften naar Suriname is een reis naar het verre, een avontuur op eigen kracht vol bijzondere gebeurtenissen en vreemde ontmoetingen. Hoe slaagt Daan erin om de oceaan over te steken en tienduizend kilometer te worden meegenomen? Liften naar Suriname is een moderne ontdekkingsreis. Het is het klassiek geworden verhaal van een jongen die zijn droom probeert waar te maken, door zonder eigen vervoersmiddel naar de andere kant van de wereld te reizen. Hoe slaagt Daan erin om tienduizend kilometer over land en zee te worden meegenomen? Liften naar Suriname is een avontuur op eigen kracht, vol vreemde ontmoetingen en hilarische gebeurtenissen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Peter van Dongen

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
2e druk

EAN:
9789038928036

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
232

Genre:
Reisgidsen

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 16,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Liften naar Suriname van Daan Goppel weten diegenen die het vorige boek van de auteur hebben gelezen meteen door wie het boek is geschreven en wat je kan verwachten. Het mooie van de cover is dat je niet alleen steeds iets nieuws opvalt, maar dat je alles wat je op de cover ziet, in het boek kan terug vinden. Daarnaast is het mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt nieuwsgierig. Je bent benieuwd of het de auteur is gelukt om de titel van het boek waar te maken en hoe hij dat dan heeft gedaan en tegen welke obstakels hij misschien is opgelopen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die hem voor gek verklaren, dat er makkelijkere manieren zijn om te komen, maar het is ook voor te stellen dat de avonturiers bewondering voor hem hebben dat hij dat heeft gedaan, dat hij het avontuur heeft opgezocht.
In Liften naar Suriname vertelt Daan Goppel over zijn reis vanuit Nederland naar Suriname. Hij vertelt waarom hij dat liftend wilde doen, wat hem zo aantrekt en waarom hij naar Suriname wilde. Hij vertelt over de obstakels waar hij tegenaan liep en deelt zijn ervaringen met de lezer. Hij vertelt welke reacties hij allemaal kreeg op zijn plannen. In zijn verhaal heeft hij tips verwerkt zoals bijvoorbeeld waar je op moet letten als je met een boot of schip mee wilt liften. Hij vertelt over de bijzondere mensen die hij heeft ontmoet en wat hij soms tot zijn schrik moest doen zoals bijvoorbeeld een hond uitlaten en wat hij daarvan vond. 
Op een boeiende manier weet Daan Goppel in Liften naar Suriname zijn verhaal te vertellen. Door zijn vlotte en beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je als lezer meelift met de auteur. Daardoor leest het boek vlot weg. Ondanks dat het haast onmogelijk lijkt om van Nederland naar Suriname te liften, laat de auteur zien dat het wel mogelijk is, maar je moet soms wat geduld hebben, lef hebben om vreemden aan te spreken en niet bang aangelegd zijn. Daarnaast moet je niet aan tijd gebonden zijn. Tijdens het lezen krijg je geregeld bewondering voor de auteur, dat hij soms echt moeite doet om met iemand mee te gaan om maar in de richting van Suriname te komen en uiteindelijk in Suriname te komen, de risico's die hij soms neemt. Op een gegeven moment vrees je tijdens het lezen van een bepaald stukje het ergste, maar dan blijkt het toch niet zo te gaan. Maar je hebt ook bewondering voor hem dat hij zo geduldig blijft en niet snel uit zijn slof schiet, dat pas doet als hij alleen is als het even niet meer gaat, op een enkele keer na. Hij weet zijn gevoelens goed te verwoorden ook al uit hij dat niet altijd naar buiten toe. Hij is daar open en eerlijk in.
Tijdens het lezen van Liften naar Suriname van Daan Goppel vraag je je geregeld af wat jij zou doen, hoe jij zou reageren in bepaalde situaties. Geregeld moet je lachen om zijn vergelijkingen en gedachtes zoals over zeilers in het straatverkeer. Soms zet de auteur je aan het denken zoals bijvoorbeeld over hoe men vandaag de dag zeilt en hoe dat vroeger ging. Als vrouw kom je erachter welk eiland je beter niet kan bezoeken als je niet lastig gevallen wilt worden. Zijn verhaal laat zien dat liften per auto gemakkelijker is dan liften per boot of schip, omdat de laatste met bepaalde regels en wetten zit.
Kortom; Liften naar Suriname van Daan Goppel is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Je geniet van de avonturen die de auteur heeft meegemaakt. Soms zit je even in spanning, hoopt voor de auteur dat het goed komt. Door zijn beschrijvingen krijg je een goed beeld van de mensen die de auteur heeft ontmoet en hoe het in de landen die de auteur aandoet er aan toe gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. Het is mooi dat je steeds nieuws ontdekt en dat je alles wat je op de cover ziet ook in het boek kan terug vinden. Ook is het mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de auteur het heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen heel mooi en de meeste plaatsen wil ik zeker ook een keer bezoeken. Alleen Sint-Maarten heb ik van mijn ooit-nog-te-bezoeken-lijst geschrapt. Door wat de auteur erover heeft geschreven, heeft mij dat afgeschrikt. Ik wil het eiland ook niet samen met mijn man bezoeken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Niet alleen over wat hij over Sint-Maarten heeft geschreven heeft me geraakt, maar ook een bizarre en enge bootreis met een dronken kapitein heeft me geraakt. Ook de laatste bootreis van de auteur heeft me geraakt. Het is knap van hem dat hij tijdens die reis zo rustig bleef. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
De zee maakt een stoere bink van ze op de woelige baren, maar een bange kip in het straatverkeer.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde reisverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Daan Goppel

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg