Nieuwste recensie

De Parel Van De Pastoriekeuken - Lyda Westerink


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Eigenlijk mag hij allang met pensioen, maar tot opluchting van zijn parochianen dénkt pastor Clemens niet aan stoppen. De keuken van de pastorie is het kloppend hart van de parochie: altijd is daar Riek, met koffie, een luisterend oor en haar befaamde kruidkoek. Riek, die beslist geen ‘mevrouw pastoor’ genoemd wil worden, maar dat natuurlijk wel een beetje is. Alleen zij kent het geheim van ‘haar’ pastoor: een ingrijpende gebeurtenis die hem al die jaren is blijven kwellen. Het heeft hem gevormd tot de zeer menselijke herder die hij is. Maar zijn ruimhartigheid is het bisdom al langere tijd een doorn in het oog. Niet toevallig wordt de parochie opgezadeld met een uiterst behoudende kapelaan. Pastor Clemens kan het niet over zijn hart verkrijgen om de mensen met wie hij al zo lang lief en leed deelt, hun vertrouwde kerk af te laten nemen. En dus gaat hij door. Ook als de conservatieve krachten grimmiger worden en hem confronteren met schaduwen uit zijn verleden. Maar hoe lang kan hij dat volhouden? www.deparelvandepastoriekeuken.nl.

Bron: bol

Over de auteur:
Lyda Westerink is schrijver en journalist. Jarenlang werkte ze als schrijf- en communicatieadviseur in zowel profit als non-profit organisaties. Nog altijd koestert ze de periode dat ze werkzaam was in het bisdom in Utrecht, vooral vanwege de ontmoetingen met de vele, zeer toegewijde vrijwilligers. Met haar roman 'De parel van de pastoriekeuken' wil ze bovenal een ode brengen aan al die stille krachten, de onvermoeibare 'parels' die zorgen voor warmte, gastvrije plekken in een soms kille omgeving.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veensta

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
1e druk

ISBN:
9789463656139

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
202

Genre:
Rooms-katholicisme

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De parel van de pastoriekeuken van Lyda Westerink ben je benieuwd naar het verhaal van de keuken. Je wilt weten wie er allemaal aan de tafel hebben gezeten en wat ze allemaal verteld hebben. Het is mooi dat de coverfoto van de voorflap, via de voorkant, via de zijkant, via de achterkant naar de achterflap doorloopt. Het is alleen jammer dat men de titel niet boven het raam of helemaal op het raam heeft geplaatst. Dat was mooier geweest. De titel van het boek maakt je nieuwsgierig. Je wil weten wat er met de parel wordt bedoeld. Gelukkig heeft de auteur aan het begin geschreven wat ze met de titel bedoeld en waarom ze dit boek heeft geschreven. Het is een hele mooie reden dat ze dat heeft gedaan.
In De parel van de pastoriekeuken van Lyda Westerink had Clemens allang met pensioen gemoeten, maar hij kan nog geen afscheid nemen en daar zijn zijn parochianen heel blij mee. De pastoriekeuken is het hart van de parochie. Daar heeft Riek altijd een luisterend oor, ze heeft geen oordeel, hooguit deelt ze die met Clemens en nog een paar mensen, maar verder luistert ze alleen en geeft raad als dat nodig is, of ze geeft troost. Iedere bezoeker krijgt een kop koffie of thee en iets lekkers dat ze zelf heeft gebakken. Vooral haar kruidkoek is favoriet. Toch is er ook iets wat Clemens al jaren kwelt en waar Riek ook van af weet. Helaas zijn er schaduwen uit het verleden die hem er meer en meer mee confronteren en dat niet zonder reden. De vraag is hoelang hij het nog kan volhouden, hoe lang het duurt voor hij zelf zegt dat het genoeg is of dat hij door anderen gedwongen wordt om te stoppen. Voor veel parochianen zou dat jammer zijn, omdat hij juist menselijk is en begripvol. 
Je wordt meteen bij het lezen van de eerste zin in De parel van de pastoriekeuken van Lyda Westerink meegezogen in het verhaal. Je wilt meteen bij Riek aan tafel gaan zitten en genieten van haar versgezette koffie en haar zelfgemaakte wafels. Om een of andere reden waan je je bij Saartje van Swiebertje in de keuken. Riek heeft wat karakter betreft ook iets weg van Saartje. Voor diegenen die Swiebertje niet kennen, kijk maar op YouTube. In ieder geval is het al snel duidelijk dat Riek heel belangrijk is voor Clemens. Je voelt de hechte band die ze met elkaar hebben. Het lijkt haast wel een huwelijk van een ouder echtpaar in plaats van een werkgever met zijn huishoudster. Later in het verhaal wordt duidelijk dankzij wie hij zo 'familiair' met Riek omgaat en wat hij eigenlijk heeft geleerd. Dat is iets uit 1926. Een jaartal dat geregeld wordt genoemd als het om iets gaat wat uit de tijd is. Clemens en Riek delen lief en leed en Riek zegt soms afspraken af als ze merkt dat het voor Clemens te veel wordt. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals als Clemens en Riek op een gegeven moment samen in de gang lopen en Clemens opmerkt dat ze sloffen en de conversatie die erop volgt. Voor 'oudere' lezers kan dat herkenbaar zijn. Wat ook voor de 'oudere' lezers herkenbaar kan zijn, zijn de herinneringen die op een gegeven moment worden opgehaald aan Wim Sonneveld en Godfried Bomans.
Hoe gemoedelijk bovenstaande ook klinkt, toch lijkt een gebeurtenis uit het verleden het heden in te halen. Geleidelijk aan kom je te weten waarom Riek zo geagiteerd was en waarom Clemens meer terugdenkt aan het verleden. Je komt te weten waarom hij uitgescholden wordt door sommige mensen, maar of dat terecht is, is maar de vraag. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden wat er gebeurd is en wat Clemens zijn aandeel is. Je vraagt je af of Clemens niet te streng is voor zichzelf. Uiteindelijk kom je achter de schokkende waarheid en hoe diverse mensen er uiteindelijk over dachten. Clemens krijgt ook te maken met een kapelaan die in het jaar 1926 is blijven steken met zijn doen en denken, maar of dat privé ook zo is, is maar de vraag. Het waarom iemand kapelaan is geworden, is een schokkende reden en je gaat anders kijken naar eenieder die zo fel van leer trekt over bijvoorbeeld abortus en homoseksualiteit. Het eind is een mooi en liefdevol eind. Je gunt elke kerk een pastoor zoals Clemens.
Als je De parel van de pastoriekeuken van Lyda Westerink uit hebt, ga je Clemens en Riek, maar ook Coosje, Marietje en nog een paar mensen missen. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de personages. Door haar beschrijvingen komen ze tot leven. Je voelt de gevoelens van de personages, zoals verdriet en boosheid, maar ook de vrolijke momenten. Je moet geregeld slikken om het trage lot van Jos, maar tegelijkertijd heb je bewondering voor Jos. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. Je kunt iemand wel wat aandoen na wat hij heeft gedaan en waar hij voor heeft gezorgd. Het verhaal laat goed zien dat pastoors en kapelanen ook maar mensen zijn die hun gevoelens kunnen hebben. 
Het is mooi om te lezen dat veel parochianen en mensen die in de kerk werken met hun tijd mee gaan en niet meer zo streng zijn voor mensen die niet hetero en/of gescheiden zijn. Je hebt begrip voor diegenen die wat anders zijn gaan doen en waarom. Het is mooi dat een reflectie over abortus, zoals het vroeger was en hoe het vandaag de dag is, in het verhaal is beschreven en waarom je in dat opzicht niet terug naar vroeger moet willen.
De auteur heeft het werk van een pastoor en een huishoudster bij een pastoor goed weten te beschrijven. Het verhaal laat daarmee goed zien dat het werk van een pastoor eigenlijk nooit klaar is, dat hij dag en nacht stand-by is voor bijvoorbeeld mensen die willen biechten of als iemand op sterven ligt en wat er dan gebeurd door een kapelaan of pastoor. Het is dan ook goed dat ze iemand hebben die soms 'nee' voor ze zegt, zodat ze ook hun rust kunnen krijgen. Het verhaal zet je soms ook aan het denken, zoals over het bidden. Als je het recept van de kruidcake aan het eind van het boek hebt gelezen, wil je die zelf maken.
Kortom, De parel van de pastoriekeuken van Lyda Westerink is een mooi boek waarin je kunt lezen hoe mensen door gebeurtenissen uit het verleden gevormd worden, hoe kantelpunten het leven van mensen kan veranderen. Tijdens het lezen wil je bij Riek in de keuken aan tafel zitten en genieten van de verhalen en het gezang dat er soms op volgt. Je gaat Clemens en Riek missen als je het boek uit hebt.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover van de voorflap, op de voorkant, via de zijkant, naar de achterkant op de achterflap doorloopt. Alleen was het mooier geweest als men de titel boven het raam of helemaal op het raam hadden geplaatst.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Je wordt daardoor nieuwsgierig naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat de maatschappelijke thema's, die in het boek beschreven zijn, altijd zullen blijven bestaan.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Het is een fictief verhaal, maar het verhaal had zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen, zoals Clemens en Nick zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Riek, omdat ze een gastvrij persoon is die niet snel oordeelt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Terpstra, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. 😉

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken de locaties mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat er met Coosje is gebeurd heeft me geraakt, maar ook het lot van Jos heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Wat je verbiedt, dat verdwijnt niet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fictieve boeken houdt die waargebeurd hadden kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
het Sprookjescafé

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg