Nieuwste recensie

Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet. Waar gaat het boek over?  Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis ...

Wij Zijn Er Even Niet - Hannah Hofman


Van Hannah Hofman mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Roman over de kunst van het niet doen

Waar gaat het boek over? 
Wij zijn er even niet, een roman over de kunst van het niet doen Viktor van Meiningen, leraar geschiedenis en filosofie aan het Stedelijk Lyceum te H., heeft een eigen lesmethode ontwikkeld. Op een dag krijgt hij te horen dat hij daarmee stoppen moet. Prima, denkt hij, dan neem ik ontslag. Zijn leerlingen accepteren dit niet. Ook zij besluiten ‘niet meer mee te doen’. ‘Wij zijn er even niet!’ zeggen ze. Hun beweging wordt groter en groter, totdat het allemaal een beetje uit de hand loopt en ‘het systeem’ zich gedwongen ziet om in te grijpen. Gaat de geest weer terug de fles in, of is het daarvoor al te laat?

Bron: bol

Over de auteur:
Wij zijn er even niet' is het debuut van Hannah Hofman, schrijversnaam van Richard Stuivenberg, in het dagelijks leven tekstschrijver, meestal over onderwijs en jeugd.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
9789083299402

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
246

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Wij zijn er even niet van Hannah Hofman wil je weten wat het verhaal van het huis is. Wie de bewoners waren en hoe hun leven in het huis was. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten waar diegenen, die er niet zijn, dan wel zijn en wanneer ze weer terug zijn. Je wilt weten waarom ze zijn weggegaan. Je hoopt dat ze op een leuke plek zijn of een leuke reis maken. De subtitel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wat men bedoelt en hoe men dat doet, dat niet doen.
In Wij zijn er even niet van Hannah Hofman krijgt Viktor te maken met bureaucratie. Zijn lesmethoden bevallen diverse collega's en hogerhand niet, omdat ze het niet willen begrijpen. Als Viktor krijgt te horen dat hij les moet geven zoals het 'hoort', besluit hij om op te stappen, omdat hij dan met tegenzin les gaat geven. Wat hij wel wil weet hij nog niet. Hij besluit dat rustig te gaan onderzoeken, maar of het thuisfront het daar mee eens is, is nog maar de vraag. De leerlingen van Viktor zijn het oneens met het besluit van Viktor en dat hij geen les mag geven zoals hij wil. Ze besluiten daarop dat ze niet meer mee willen doen en stoppen tijdelijk met de lessen. Dankzij de moderne middelen weten ze het landelijk, en later zelfs wereldwijd, te organiseren. Het gevolg daarvan is dat het helemaal uit de hand loopt. De vraag is of men het tij nog kan keren, of dat het daarvoor al te laat is en dat men een andere koers moet gaan varen. Ondertussen blijken een paar personen naast het gedoe van school ook nog persoonlijke dingen te hebben die ze moeten uitzoeken. Dan is er ook nog iemand bezig met een voorstelling over een beroemd toneelstuk. Die persoon wil het toneelstuk op een andere manier uitdragen dan men gewoonlijk doet. Zal het haar lukken om alle personen, die ze op het oog heeft, mee te laten doen? Zal het haar lukken om er een moderne voorstelling van te maken?
Meteen vanaf de eerste pagina van Wij zijn er even niet van Hannah Hofman word je meegezogen in het verhaal. Zo te verder je komt, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen. Door de diverse verrassende wendingen wil je weten hoe het verhaal verder zal gaan en hoe het verhaal zal eindigen. Tegen het eind krijg je een vermoeden hoe het verhaal zal eindigen en verbaast je het een en ander niet, doordat je bepaalde personen al hebt leren kennen. Je hoopt ergens dat een bepaald persoon bij zal draaien, haar ware zelf van vroeger tijden weer zal gaan vinden. Of dat gebeurt, mag je zelf gaan lezen. In ieder geval heeft de auteur zich heel goed in de personages ingeleefd.
Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zelf genoeg levenservaring heeft, waardoor zij bepaalde stukjes, zoals over relaties, goed heeft kunnen beschrijven. Mede daardoor heeft de auteur zich goed kunnen inleven in de personages. De belangrijkste personages heeft ze goed weten uit te diepen. Wat gedurfd is van de auteur, is dat ze ook complexe gevoelens voor iemand, wat door omstandigheden eigenlijk niet kan, heeft durven te beschrijven. De auteur laat daarmee goed zien hoe verwarrend gevoelens kunnen zijn, dat je er soms geen grip op hebt. Het is iets wat veel mensen zullen herkennen, omdat ze zelf ook ooit in die schoenen hebben gestaan. Het is mooi dat ze dat van meer kanten heeft beschreven. Daarnaast laat de auteur, onder andere daardoor, zien hoe snel een oordeel over iets geveld kan worden en hoe dat door eigen belangen uitgemolken kan worden. Het laat zien hoe snel iemands reputatie kan veranderen. 
Wij zijn er even niet van Hannah Hofman is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet, zoals over hoe bepaalde gebeurtenissen in het verleden hadden gelopen als het daarvoor anders was gegaan. Het verhaal laat goed zien hoe je kunt staken zonder spullen kapot te maken, zonder geweld en toch de belangrijkste dingen kunt blijven doen, zoals zorgen voor een ander. Dat je ook op een nette manier aandacht kunt vragen voor iets. Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die het eens zijn met de directeur van de school, maar het is ook voor te stellen dat er lezers zijn die de leerlingen begrijpen. Waar veel mensen wel mee eens zullen zijn, is dat lessen over hacken niet kunnen. Evengoed is het goed van de auteur dat ze dat, ook al is het maar kort, erin verwerkt heeft, omdat dat helaas ook bij de moderne tijd hoort. Het verhaal zal hoe dan ook geregeld tot discussies leiden, zoals over het gevoel dat mensen krijgen als ze lezen over de soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Hoe goed bedoeld en niets verkeerds geschreven door de auteur, toch zullen er lezers zijn die een bepaald gevoel krijgen. Wat het verhaal ook goed laat zien, is dat de manier van lesgeven misschien anders moet, dat men dat aan leraren zou moeten overlaten in plaats van aan de overheid en de directie van scholen. Het waarom wordt in het verhaal goed uitgelegd. Het verhaal laat ook goed zien hoe media en mensen die eigenbelangen hebben, zich niet altijd aan afspraken houden en datgene wat vertelt is, verdraaien om bepaalde redenen.
Kortom, Wij zijn er even niet van Hannah Hofman is een indrukwekkend verhaal over de kunst van het niet doen, wat in dit verhaal op een paar manieren bekeken kan worden. Het is een verhaal over dingen, zoals de manier van lesgeven, willen laten veranderen en het is een verhaal over diverse soorten, soms complexe, gevoelens die een mens kan hebben en hoe hij of zij daarmee omgaat.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel die pas halverwege het verhaal duidelijk wordt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Ook de subtitel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal kent diverse schrijfstijlen, zoals gesproken dialogen en zoals je in sms'jes schrijft. Daarnaast is het verhaal op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het is een erg actueel boek. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het waargebeurd kunnen zijn.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het nodig is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Sommige personen, zoals Aisha, zie je groeien, andere personen zie je niet groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb in dit verhaal geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Een hekel is een groot woord, maar zijn een paar personen die ik niet mag, maar ik kan niet zeggen wie, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals van Viktor, begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personages begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals de gevoelens waar een paar personen op een gegeven moment mee worstelen, heeft me geraakt, maar ook hoe halsstarrig hogerhand kan zijn en de leraren niet zelf laat bepalen hoe ze les willen geven. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Kinderen hebben meer door dan je durft te vermoeden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van uitgediepte verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg