mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Spannende psychologische roman
Waar gaat het boek over?
Een psychologische thriller over liefde en rivaliteit, misdaad en straf en oorlog en vrede, waarin een 'oorlog' tussen twee vrienden alleen kan eindigen met herstelbetalingen door hem die deze begon.
Een psychologische thriller over liefde en rivaliteit, misdaad en straf en oorlog en vrede Als kind maakte hij zich schuldig aan de meest walgelijke kwajongensstreken, het stadium van onschuldig kattenkwaad al lang voorbij. Daar schaamt hij zich achteraf niet voor. Hij was nog maar een kind, het was zijn natuur De vriendschap met een nieuwe jongen in zijn klas luidt een ander tijdperk in. Hij weet zijn demonen te beteugelen en zijn leven op de rails te krijgen. Maar soms staat er nog een wissel verkeerd, zodat hij opnieuw dreigt te ontsporen. En wanneer blijkt dat hij en zijn vriend elkaars rivalen in de liefde zijn geworden, iets wat ondenkbaar leek, is er geen ontkomen meer aan. Als hij zich niet langer weet te beheersen, en haar in de kuil lokt, presenteert het noodlot hem de rekening en wordt er een forse streep door hun vriendschap gehaald. Degene die ooit zijn boezemvriend was, eist van hem een schadeloosstelling. Want hij is de oorlog begonnen en draait op voor de herstelbetalingen. De afrekening vindt plaats in het Italiaanse Certaldo, de bakermat van een van de beroemdste raamvertellingen uit de geschiedenis: de Decamerone van Boccaccio. Die bood troost en een uitweg uit een pestepidemie in de veertiende eeuw. Maar biedt hun verblijf op deze heilige grond ook een uitweg uit hun oorlog om de liefde?
Bron:
bol
Over de auteur:Nico Kwakman was sinds eind jaren negentig werkzaam als onderzoeker en universitair docent straf(proces)recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Artgen
Binnenwerk:
Artgen
Jaar van verschijnen:
2024
ISBN:
9789083373539
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
312
Genre:
Psychologische roman
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er erg goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van De kuil van Nico Kwakman wil je weten wat voor soort kuil het is, wat er in zit of wat er in gaat komen en waar de kuil is. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. De titel geeft een klein tipje van de sluier weer wat je van het boek kunt verwachten.
In De kuil van Nico Kwakman vertelt de hoofdpersoon zijn levensverhaal. Als kind was hij een schoffie, zacht uitgedrukt, dat samen met een vriendje vele streken, de ene streek nog erger dan de ander, uithaalde, maar als volwassen man heeft hij daar geen spijt van, want hij was toen nog maar een kind. Nadat zijn vriendje is verhuisd, krijgt hij een nieuwe klasgenoot. Jon blijkt een heel ander type te zijn dan het vroegere vriendje van de hoofdpersoon. Hij is het tegenovergestelde, maar weet daardoor de hoofdpersoon wel in het gareel te houden en samen beginnen ze zelfs een club. Een club dat officieel nooit opgehouden is met bestaan. Ze gaan vaak het bos in om van alles te onderzoeken en eventueel dieren te helpen. Dat gaat zo door tot ze op een schoolreisje gaan en een leraar aan Jon vraagt of hij tijdens de busrit naast een depressief meisje wil zitten om haar op te vrolijken. Dan krijgt de vriendschap een vreemde wending en doet de hoofdpersoon op een gegeven moment iets wat hij beter niet had kunnen doen. Jon eist jaren later schadeloosstelling, omdat de hoofdpersoon de oorlog is begonnen. De afrekening vindt plaats in het Italiaanse Certaldo. Via een raamvertelling van Boccaccio, de Decamerone, maar dan in de woorden van twee personen en op een modernere manier, wordt er verteld wat er zich in het verleden werkelijk heeft afgespeeld en dat blijkt een tikkeltje anders, maar niet minder schokkend, te zijn.
Nico Kwakman heeft zich in De kuil heel goed ingeleefd in de personages. Je krijgt al heel snel een hekel aan de hoofdpersoon, omdat hij geen spijt heeft van bepaalde dingen die hij in het verleden heeft gedaan, hij bagatelliseert dat zelfs. Toch zijn er momenten in het verhaal dat je de hoofdpersoon wel mag en soms zelfs met hem te doen hebt, omdat sommige dingen hem ook maar overkomen zijn. Ook erger je je aan zijn schijnheiligheid over iets, terwijl hij weet dat iets niet kan, maar of je als lezer daarin gelijk hebt, is nog maar de vraag. Ondanks dat je je al snel ergert aan wat de hoofdpersoon in het verleden heeft gedaan, wil je toch verder lezen, omdat je wilt weten hoe een bepaalde vriendschap verder zal gaan. De hoofdpersoon laat je soms bewust in het ongewisse over iets wat er is gebeurd, zodat je wel verder wilt lezen, wilt weten of je vermoedens juist zijn over een bepaalde gebeurtenis. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen door de hoofdpersoon zo nu en dan wat los te laten over het verleden. Pas tegen het eind wordt alles duidelijk en blijkt dat een bepaalde gebeurtenis anders gegaan te zijn dan verwacht, maar dat blijkt uiteindelijk ook niet het hele verhaal te zijn, want het krijgt dan weer een andere wending die je niet ziet aankomen. Tijdens het lezen vraag je je geregeld af wanneer iemand de waarheid zal ontdekken, wanneer er knallende ruzie komt tussen bepaalde personen en wat er gaat gebeuren met een bepaald persoon als de waarheid boven tafel is. Het is mooi dat je als lezer soms ook op het verkeerde been wordt gezet, dat je gelooft dat iemand een oude bekende heeft gezien, ook al kan dat niet, omdat er in het verleden iets met die persoon is gebeurd.
De kuil van Nico Kwakman is een verhaal over liefde en rivaliteit. Het verhaal laat goed zien hoe vrienden uit elkaar gedreven kunnen worden als ze dezelfde vrouw leuk vinden, wat jaloezie met mensen kan doen, hoe ver men dan kan gaan, met alle gevolgen van dien. Het is een verhaal over wraak nemen. Door iets af te pakken wat voor een ander heel dierbaar is. Een verhaal over oorlog en vrede, waarbij een herstelbetaling alleen gedaan kan worden door iemand die de oorlog begonnen is, ook al heeft de ander iets ergs gedaan, maar ziet hij zichzelf als slachtoffer in plaats van als de uiteindelijke dader, maar of dat terecht is, is maar de vraag. De auteur heeft dat allemaal heel erg goed weten uit te werken, uit te beelden. Het is voor te stellen dat bepaalde stukjes voor sommige mensen (deels) herkenbaar kan zijn, omdat ze zelf ook iets dergelijks hebben meegemaakt. Geregeld vraag je je af wat je zelf gedaan zou hebben als je in de schoenen van een van de personages had gestaan, of je het aan had gekund om mee te doen aan een reconstructie. Ook ga je je weer eens afvragen hoe het zit met de vele mensen die vermist zijn, wat er met ze gebeurd is en waar ze zijn. Op vragen die aan anderen worden gesteld, geef je in gedachten zelf ook antwoord, zoals over of een doelmatige wraakactie openbaarheid vereist of niet. Het is mooi om de antwoorden van de personages te lezen, om een ander inzicht in die vraag te krijgen. Je leert van de hoofdpersoon om je niet in de kaarten te laten kijken, ook al proberen anderen je uit de tent te lokken.
Kortom; De kuil van Nico Kwakman is een verhaal waarbij je je geregeld stoort aan de hoofdpersoon, maar soms heb je het ook te doen met hem. Een verhaal dat laat zien hoe een gezamenlijke liefde een vriendschap kan verwoesten, maar hoe bepaalde gebeurtenissen mensen ook weer dichter tot elkaar brengt. Zorg overigens wel dat je gegeten en gedronken hebt, want soms krijg je trek in de genoemde gerechten, zoals een pizza.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het verhaal uiteindelijk om.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee van wat je te wachten staat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Elena, omdat ze een persoon is waar geen kwaad inschuilt, een persoon is die uiteindelijk voor zichzelf durft te kiezen.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou niet bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon. Ik heb me te vaak aan hem geërgerd, maar het is heel goed dat de auteur voor deze hoofdpersoon heeft gekozen, want zonder hem, zonder zijn karakter en zijn doen en laten zou het niet zo'n goed verhaal zijn geworden.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personen begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken over het algemeen heel mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat er met Anna is gebeurd, heeft me geraakt, maar ook wat er uiteindelijk met iemand gebeurd nadat hij nee tegen iemand heeft gezegd. Dat maakt wel duidelijk dat je beter niet in bepaalde kringen moet gaan zitten. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Je bent immers pas echt een held als je iets voor een ander kunt betekenen zonder ermee te koop te lopen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van psychologische romans houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat bepaalde stukjes uit het boek me onbewust nog wel even bezig zullen blijven houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten