Nieuwste recensie

Prinsenvlag - Jingh

Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Willem van Berkel en zijn zusje Mathilde worden 8 jaar na elkaar geboren in het begin van de vorige eeuw in een gegoed middenstandsmilieu in het centrum van Utrecht. Hun ouders hebben een liefdeloos huwelijk. Hun vader Jacob is veel ouder en een echte kwezel en Maria, hun moeder is frivool, behaagziek en nymfomaan. Willem droomt van een carrière als kunstschilder en Mathilde heeft schrijfambities. De moeder heeft alleen interesse in Willem en haar dochter laat ze over aan Sarah, de Joodse huishoudster van de familie. Begin jaren dertig kiest Willem voor de NSB en Mathilde rolt aan het begin van de bezetting als vanzelf in het verzet. Dan woedt de Tweede wereldoorlog ook in het gezin. En de oorlog eist onverbiddelijk zijn slachtoffers op.

Bron: bol

Over de auteur:
(Jeannette van den Ingh-Van Wijk) is 70 (in 2021). Tijdens haar eerste carrière was zij zakenvrouw. In 2003 won zij de prestigieuze “Prix de Veuve Clicquot” en werd zij verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar. In 2006 heeft zij het roer omgegooid en begon zij haar eigen coaching- en organisatieadviesbureau. Zij is de gesprekspartner van leidinggevend Nederland en draagt de vrouwelijke leiders van deze tijd een warm hart toe. Ook is zij graag in gesprek met de directie en de eigenaren van familiebedrijven. Daar waar de familie en het bedrijf elkaar raakt, werkt zij het liefste. En nu staat ze op de drempel van haar derde carrière. Ze debuteert als auteur! Ze heeft haar oude droom gerealiseerd en schreef haar eerste roman ‘Prinsenvlag’.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Marije Spelbos

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2021

ISBN:
9789464240863

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
678

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Prinsenvlag van Jingh wil je weten wie het meisje op de cover is en wat haar verhaal is. De prinsenvlag, net zoals de gelijknamige titel, doet vermoeden dat je een verhaal over de vlag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gaat lezen, maar de zwart-wit foto doet vermoeden dat het verhaal in een later tijd afspeelt, maar het is niet meteen duidelijk in welke tijd. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. 
In Prinsenvlag van Jingh is Mathilde acht jaar na haar broer Willem geboren. Hun vader Jacob is een stuk ouder dan zijn vrouw Maria en een echte kwezel die erg streng (zacht uitgedrukt) is voor zijn zoon. Hij kan het beter vinden met een vriend van Willem en dat geeft weer wrijving tussen de vrienden. Willem is het lievelingetje van zijn moeder en kan geen kwaad doen in haar ogen. Ze neemt het altijd voor hem op en geeft hem altijd zijn zin en dat zal later zijn gevolgen hebben, wat al tijdens de puberteit te merken is. Het verhaal laat goed zien waarom je kinderen niet te veel moet verwennen en alles maar goed moet praten van je kind en waarom ouders op een lijn moeten staan in het bijzijn van het kind. Jacob is te streng en dat is ook niet goed.
Mathilde, daarentegen, is overduidelijk ongewenst en hun moeder laat de opvoeding van Mathilde aan hun Joodse huishoudster Sarah over. Het zal later blijken dat Mathilde zo haar voordelen daarvan heeft, ook al kan een ouder beter zelf haar kinderen opvoeden. Ook als lezer leer je van Sarah, zoals diverse lekkers dat ze maakt, zoals Matzes. Zorg sowieso dat je gegeten hebt als je dit boek gaat lezen, want je krijgt geregeld trek in de genoemde gerechten. Tijdens de oorlog wordt dat minder, maar bewonder je Mathilde dat ze van elk ingrediënt iets lekkers weet te maken. Maria, die erg behaagziek en nymfomaan is, vindt het jammer dat Mathilde niet meer op haar lijkt, maar andersom is dat net zo. Mathilde vindt het jammer dat Maria niet meer op haar lijkt. Gelukkig vindt Mathilde veel liefde en aandacht bij haar broer Willem. Ze dragen elkaar op handen, maar dan komt Hitler in Duitsland aan de macht en kiest Willem uiteindelijk voor de NSB en heeft hij vrienden die bij hem thuis niet bij iedereen even geliefd zijn. Door opmerkingen die gemaakt worden, maakt Sarah een keuze en daar is Mathilde niet blij mee. Ze mist haar en probeert te achterhalen waar ze is. Tijdens het lezen hoop je dat Mathilde Sarah zal vinden en dat ze bevriend met elkaar zullen blijven. 
De oorlog brengt afstand tussen de gezinsleden. Maria die haar pleziertjes opzoekt met hoge heren, Willem die het familiebedrijf draaiende probeert te houden ten koste van alles en Mathilde die als vanzelf in het verzet gaat. Het brengt ze in een lastige situatie. Ondertussen ervaart Mathilde ook hoe het is om verliefd te zijn, maar ze moet dat om bepaalde redenen wel geheim houden. Je gunt hen een gelukkige toekomst. De eerste liefde en de gevoelens die dat met zich meebrengt, zal voor de meeste mensen herkenbaar zijn en het is voor te stellen dat je weer even aan je eerste liefde denkt.
Als de oorlog voorbij is, blijkt dat de oorlog nog meer slachtoffers heeft gemaakt dan gedacht, maar het blijkt ook dat het belangrijk is dat je goede connecties hebt die je beschermen, ook al moet je dankzij je 'foute' familie eerst iets vernederends meemaken.
Meteen vanaf de eerste pagina van Prinsenvlag van Jingh word je meegezogen in het verhaal en kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten waarom broer en zus geen contact meer hebben, wat er is gebeurd. Als je de reden leest, ben je verbijsterd en begrijp je waarom ze geen contact meer hebben. Toch voel je tijdens het lezen ook hoe moeilijk Mathilde het daarmee heeft en waarom ze iets niet heeft gedaan. Ook voel je de worsteling van Willem, zijn gemis en zijn hoop dat zijn zus hem iets vergeeft. De keuzes die ze maken, waarbij ze zich af en toe afvragen, wat als ze andere keuzes hadden gemaakt, hoe hun leven dan was geweest. De complexe gevoelens zijn in dit boek heel goed beschreven. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de gevoelens. Ook in de gevoelens van de andere personen heeft de auteur zich goed ingeleefd, zoals de gevoelens van Maria, die er alles aan doet om geliefd te blijven en als ze haar zin niet krijgt een ander gezicht laat zien, heeft de auteur goed weten te beschrijven, maar ook de angsten en de zorgen van Sarah zijn goed beschreven. 
Prinsenvlag van Jingh is een verhaal waarbij feit en fictie goed verweven zijn met elkaar. De auteur heeft duidelijk veel onderzoek gedaan voor haar verhaal. Het Utrecht van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze heel goed weten te beschrijven. Door haar beeldende schrijfstijl, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt en ben je in het Utrecht van die jaren. Je ziet alles voor je. 
Het is mooi van de auteur dat ze het verhaal van verschillende kanten heeft belicht. Zo laat ze ook zien hoe zwaar het voor onderduikers was om ondergedoken te zitten bij mensen, om nooit zichtbaar te zijn, maar ook hoe verzetsmensen zich in alle bochten moesten wringen om niet op te vallen en om maar niet opgepakt te worden. Het verhaal laat goed zien welke risico's verzetsmensen namen en wat ze deden als ze merkten dat er gevaar dreigde. Ook al ken je de verhalen van de Tweede Wereldoorlog, het blijft schokkend om te lezen wat er met Joden, verraders en vele andere mensen gebeurde en je hebt bewondering voor de verzetsmensen. Ook laat het verhaal goed zien hoe 'foute' mensen hun daden goedpraten en waarom ze dat deden en hoe ze tegen het eind van de oorlog de dans probeerden te ontspringen. 
Kortom, Prinsenvlag van Jingh is een verhaal dat verschillende kanten van de Tweede Wereldoorlog laat zien. Het verhaal laat zien hoe een oorlog een gezin kan ontwrichten. De verbijstering die het teweeg brengt als een gezinslid voor de tegenovergestelde kant is. Het verhaal laat goed zien wat macht met mensen doet, maar ook hoe mensen van hun sokkel kunnen vallen en wat er dan kan gebeuren met die mensen. Je vraagt je geregeld af wat je zelf gedaan zou hebben als je in de schoenen van de diverse personages had gestaan.




Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat je nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek redelijk vlot wegleest. Hier en daar is het beklemmend geschreven, maar die stukjes vragen daar ook om.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, is het boek moeilijk weg te leggen, omdat je wilt weten of Mathilde Sarah zal vinden, of haar relatie de oorlog weet te overleven, of Willem en Maria en anderen gestraft zullen worden voor hun daden, of Fietje en Leentje uiteindelijk weer bij hun man en vader zullen zijn en zo wil je nog veel meer weten.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen, zoals Mathilde, zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sarah, omdat ze een persoon is waar geen kwaad in zit en veel over heeft voor mensen waar ze van houdt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Mathilde zou ik wel bevriend kunnen zijn, met de rest van het gezin niet.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Utrecht is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik had wel in die tijd kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat diverse moffenhoeren door agenten hebben moeten ondergaan toen ze in de gevangenis zaten, maar ook wat Corrie heeft moeten meemaken nadat ze is opgepakt en de dilemma's van Mathilde heeft me ook geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben. Eigenlijk heeft heel het boek me van begin tot eind geraakt.

Mooie quote in het boek: 
De verf zingt over de pure eenvoud van de natuur of het goddelijke naakte lichaam van de mens.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van familieverhalen houdt waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig blijft houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
JINGH

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg