Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet.
Waar gaat het boek over?
Bindwijze:
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Zat je direct in het verhaal?
Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Waar gaat het boek over?
Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis die tegen de stroom inzwemt. Het tegengeluid is voor hem een vorm van loyaliteit: een opdracht of bevel voert hij niet uit als legitimiteit of zingeving onduidelijk is. Velen noemen hem een ‘mensenmens’ en ‘het geweten van de organisatie.’ Onbevangen beschrijft hij wat het met hem deed, waarvoor hij het deed, hoe hij het deed en waar het bij hem knaagde. Met een scherpe pen reflecteert hij over waarheidsvinding, rechtvaardigheid, collegialiteit, moed, angst, ethiek, integriteit, transparantie, gedrevenheid, kwetsbaarheid: zij komen aan bod in ruim 125 verschillende voorvallen. Situaties van omdenken waarin hij zijn falen, succes en luchtige humor toont bij het werken aan verbinding van mens met opdracht. Het boek biedt een unieke inkijk in het politiewerk met een palet aan leerervaringen waar anderen baat bij kunnen hebben en waarin de lezer zichzelf ook kan herkennen. Met hints voor leidinggevenden en nieuwkomers in de wereld van veiligheid en bescherming, insiders van organisatieculturen en alle geïnteresseerden in de politie van Nederland.
Bron: bol
Omslagontwerp:
Bron: bol
Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker
Binnenwerk:
Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker
Jaar van verschijnen:
Jaar van verschijnen:
2022
ISBN:
ISBN:
9789464628678
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
Aantal pagina's:
498
Genre:
Genre:
Biografieën & waargebeurd
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Diender in naam van de koning(in) van Ed Jissink krijg je meteen het vermoeden dat je een boek over politiewerk gaat lezen. De subtitel geeft daarin bevestiging. Het boek is mooi vormgegeven met passende illustraties van Teunie van Oord-Grandia, die het boek compleet maken.
In Diender in naam van de kongin(in) vertelt Ed Jissink op een bevlogen en heldere manier over zijn diverse werkzaamheden bij de politie van het begin in 1967, dat hij als jong broekie begon in Assen, tot en met 2010, toen hij met FLO ging in Nijmegen, maar ook nog over een korte periode daarna. Hij vertelt open en eerlijk over de worstelingen waar hij mee te maken kreeg, aan de ene kant zijn werk willen doen zoals de baas dat beveelt, maar tegelijkertijd ook naar eer en geweten naar zichzelf toe. Hij heeft daardoor diverse keren zijn baan op de waagschaal gesteld, vaak niet bewust, de bewustwording kwam vaak achteraf. Naar het schijnt heeft hij een dik dossier die hij ook heeft gezien, maar hij had vaak de mazzel dat mensen gelukkig achter hem stonden, zoals een burgemeester. Met zijn verhaal laat hij goed zien dat politieagenten ook maar mensen zijn en soms fouten maken die beter niet gemaakt hadden kunnen worden. De auteur relativeert zijn loopbaan, komt met vele voorvallen en wat de leermomenten daarvan zijn. Ook komt de auteur met hints die niet alleen voor politieagenten zijn, maar veel hints en leermomenten kan men ook in andere beroepen, zoals leraren en ziekenhuispersoneel, gebruiken. Ook de lezers hebben wat aan de hints en leermomenten. Je moet dit boek vooral in de jaren voordat het computertijdperk begon, maar ook daarna, in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat vandaag de dag haast ondenkbaar is, het in het verleden heel gewoon was, zoals dat men een wegenkaart gebruikte om de weg te vinden, omdat toen het navigatiesysteem nog niet bestond. Het boek geeft ook een mooi tijdsbeeld weer van hoe de diverse politiewerkzaamheden in de loop van de jaren zijn veranderd. Je krijgt verschillende kanten van het politievak te zien. Dat is het mooie van dit boek. Het boek laat goed zien dat politiewerk meer inhoudt dan veel mensen denken en dat de politie soms ook dieren helpt, zoals paarden in hoofdstuk 9.
Het is mooi van Ed Jissink dat hij in Diender van de koning(in) niet alleen de mooie kanten van het vak van politieagent laat zien, zoals hoe agenten en Molukse jongeren naar elkaar toetreden op een bijzondere manier, maar ook de minder leuke kanten, zoals als het publiek zich tegen de politie keert of dat hogerhand niet wil luisteren naar politieagenten op de werkvloer, zoals jaren geleden bij de Wandelvierdaagse van Nijmegen toen het weer radicaal omsloeg en wat Ed en zijn collega's toen tegen de regels hebben gedaan, waardoor het relatief goed afliep, ook al moesten ze zich later verantwoorden. Wat opvalt, is dat Ed een hart heeft voor het politievak, maar ook graag zijn hart volgt en gebeurtenissen op zijn manier aanpakt, dat hij menselijk is, zoals hoe hij met een 'angstaanjagende' groep omgaat en wat voor effect een zakje drop kan hebben. Hij neemt het graag op voor diegenen die dat niet kunnen of durven en zet mensen dan op een nette manier op hun plek, zoals collega's die over vrouwen praten alsof ze vleeswaar zijn. Hij kan zich jaren later nog schuldig voelen over iets waarvan hij later dacht dat hij dat anders had moeten aanpakken, zoals over iemand die niet opgepakt zou worden, maar door een miscommunicatie toch is opgepakt. Soms zou je tegen Ed willen zeggen dat hij wat minder streng voor zichzelf zou moeten zijn, dat hij op dat moment deed wat hij kon. In ieder geval is het mooi dat hij ook een spiegel voor zichzelf durft te houden. Je gunt iedere werknemer een betrokken leider als Ed, iemand die het voor je opneemt als het moet en niet bang is om soms niet volgens de regels te werken, maar zijn hart durft te volgen. Wat ook mooi is, is dat Ed ook de mens achter de verdachten ziet en een gesprek met ze durft aan te gaan van waarom ze in de fout zijn gegaan en een baan probeert te regelen. Je kunt alleen maar bewondering voor de auteur hebben dat hij zoveel mogelijk zijn eigen pad heeft gevolgd en soms dingen anders heeft aangepakt dan dat volgens de regels had gemoeten.
Diender in naam van de koning(in) van Ed Jissink speelt zich van 1967 tot en met 2010 en een korte tijd daarna af. Voor veel mensen zullen bepaalde gebeurtenissen bekend voor komen, ook al zullen er mensen zijn die liever niet aan bepaalde gebeurtenissen herinnerd willen worden, terwijl bij anderen warme herinneringen boven komen drijven, zoals de nachten van Assen tijdens de TT. Tijdens het lezen van dat verhaal ben je verbaasd wat de leidinggevende indertijd tegen Ed zei, nadat hij een paar knopen op zijn uniform miste door zijn werkzaamheden en die nacht heeft zelfs een arts op een bijzondere manier de politieagenten geholpen. Overigens gebeurde het wel vaker dat verdachten op een bijzondere manier werd gepakt, zoals tijdens een autorit met een dronken verdachte en een losse versnellingspook en de reactie daarop. Bij beide verhalen kun je niet anders dan lachen, iets wat je vaker moet, zoals om een beleidsregel die een kort leven was beschoren. Overigens is het raadzaam om een doos met tissues bij de hand te houden, want politieagenten maken ook genoeg dingen mee die triest zijn, zoals een fotograaf die op een politiebureau de handtas van zijn vrouw ziet staan. Je moet dan echt even slikken. Het verhaal van zijn vrouw was schokkend om te lezen, maar ook het verhaal van een kindje van twee jaar dat onder een vrachtwagen is gekomen is schokkend om te lezen. Het verhaal laat goed zien waarom het belangrijk is dat men met traumatische gebeurtenissen zo snel mogelijk met een hulpverlener gaat praten en dat daarna nog een paar keer doet en wat er met iemand kan gebeuren als men dat niet doet.
Kortom, Diender in naam van de koning(in) van Ed Jissink is een indrukwekkend en informatief boek waarbij je een mooi kijkje achter de schermen van de politie krijgt. Aan de hand van vele voorvallen beschrijft de auteur hoe hij die heeft beleefd en wat hij ervan heeft geleerd, wat hij goed heeft gedaan, maar ook wat hij anders had moeten doen. Vaak speelt daar ook een tijdsbeeld mee, zoals een collega die geen vrije dagen kreeg om operaties voor geslachtsverandering te ondergaan. De vele hints en de leermomenten, daar heeft men niet alleen wat aan als men bij de politie wil werken, maar ook andere mensen die met mensen werken en ook de lezers kunnen ervan leren. Het boek laat ook goed zien dat de ene politieagent de andere niet is.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je krijgt meteen een vermoeden van wat je van het boek kunt verwachten.
Wat vind je van de titel van het boek?
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen en past bij het boek. Het is mooi van de auteur dat hij aan het begin van het boek vertelt hoe hij op de titel is gekomen.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een bevlogen, heldere en vlotte manier geschreven, waardoor het boek vrij vlot wegleest.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken met heel zijn verhaal.
Mooie quote in het boek:
Mooie quote in het boek:
Zonder een betrokken mens geen waardevolle organisatie.
Zou je het boek aanraden?
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die bij de politie wil werken.
Hoeveel sterren geef je het boek?
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat bepaalde stukjes uit het boek me (onbewust) nog even bezig zullen houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Website van de uitgever:
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten